Seppo Huttunen on työskennellyt valokuvien parissa pian 50 vuotta. Hänen mukaansa ”kylätiellä”, eli Riihimäen keskustan Hämeenkadulla on usein valitettavan rauhallista.
Seppo Huttunen on työskennellyt valokuvien parissa pian 50 vuotta. Hänen mukaansa ”kylätiellä”, eli Riihimäen keskustan Hämeenkadulla on usein valitettavan rauhallista.
16.1.2024 klo 06:29
Uutinen

Yrittäjä Seppo Huttunen kysyy – Miksi Riihimäen Hämeenkatu on hiljentynyt?

Kare Asp/ Riihimäki

Riihimäki on viime vuosina päässyt paistattelemaan robotiikan kehittymisen, teknisten innovaatioiden ja kulttuuritarjonnan auringonsäteissä. Mutta ihan kaikki ei ole mennyt putkeen. Pienten kaupallisten palveluiden menestyksen kannalta tärkeät olosuhteet eivät saa kiitosta ainakaan kaupungin perinteisessä ydinkeskustassa.

– Esimerkiksi Hämeenkadun varrella vanhan Rityn kohdalta Hämeenaukiolla kuljettaessa löytyy katutasosta 25 tyhjänä olevaa liikehuoneistoa. Jostakin se kertoo. Eikä vauhti ole tässä suhteessa laantunut, päinvastoin.

Näin kiteyttää Hämeenkadun varrella tilannetta 33 vuoden ajan seurannut Seppo Huttunen. Hän alkoi työskennellä tuolloin Kamerapisteessä juuri Hämeenkadun varrella. Yrittäjäksi tuossa samassa yrityksessä ja sijainnissa hän ryhtyi 23 vuotta sitten.

–Toki maailma on muuttunut. Esimerkiksi meidän alallamme oli tuolloin 90-luvun alussa kahdeksan yritystä. Nyt on Kamerapisteen lisäksi yksi, joka puolestaan on painottanut kuvien tulostukseen.

Toimiala murroksessa – olosuhteilla iso merkitys

Seppo Huttunen on seurannut alan kehitystä koko työikänsä ajan. Helmikuussa tulee täyteen 50 vuotta siitä, kun hän aloitti alalla. Ikää on nyt 68, mutta tarkoituksena ei vielä hetkeen ole lopettaa työntekoa.

– Onhan tämä ala muuttunut rankasti. On koettu digitaalitekniikan myötä vallankumous. Mutta vielä on niitäkin asiakkaita, jotka tulevat ostamaan filmin kameraansa. Ja kuvattuaan he tuovat sen kehitykseen. Nyt lähetän filmit kollegan liikkeeseen Hyvinkäälle, ja hän laittaa kehitetyt filmit sähköisinä minulle. Niistä tulostan sitten kuvat asiakasta varten.

Huttunen kertoo, että perinteinen ”kivijalkaliikkeessä” käyvien asiakkaiden määrä Hämeenkadun varrella on vähentynyt.

– Siinäkin vaikuttavat olosuhteet. Viime kesänä tehtiin Hämeenaukiolla isoa remonttia. Se vaikutti liikennemääriin, koska edessä oli sumppua. Ja pysäköintipaikat alkoivat olla kiven alla. Nyt tulevana kesänä remonttimyllerrys siirtyy tähän eteen, eli pitänee valmistautua hiukan pidempien lomien viettoon.

Muuten Huttunen on tyytyväinen liikkeen sijaintiin.

– Tästä kulman takana on poliisilaitoksen lupapalvelu. Sen myötä tulee tähän usein asiakkaita otattamaan passikuvia.

Tämän sai paikalla ollut toimittajakin havaita. Rupattelusessio keskeytyi muutamaan kertaan, kun paikalle tuli passikuvien tarvitsijoita. Huttunen hoitaa liikettä yksin, joten hetkeksi jäi kynäilijä itsekseen. Onneksi Huttunen oli juuri täyttänyt asiakkaille tarkoitetun karamelliastian…

– Katuremontit ja niiden myötä pysäköintipaikkojen rajallisuus ovat todella vähentäneet asiakasmääriä. Itse lähtisin vielä kerran pohtimaan sitä, onko aikanaan valittu suuntaus kehittää paria isoa kaupallista keskusta taajaman reunoille se oikea valinta. Kuitenkin esimerkiksi lähikunnista kuten Lopelta, Hausjärveltä ja sitten Janakkalan Tervakoskelta käy tässäkin paljon asiakkaita. Ja he kulkevat usein omalla autollaan. Jos parkkipaikkaa ei parilla ohiajokerralla löydy, jatketaan muualle, uskoo Huttunen.

Hänellä on myös käytännön kokemusta loppilaisista asiakkaista, Riihimäen rinnalla pyöritettiin aikanaan valokuvausliikettä myös Lopella.

– Niistä asiakkaista moni suuntaa nyt tänne. Toki asiointi sujuu usein myös internetin kautta, mutta helpompaa se on, kun kohdataan kasvokkain. Viime kesänä oli sellaisiakin tilanteita, että tutut asiakkaat eivät kerta kaikkiaan löytäneet tänne.

Pienelle on kysyntää

Seppo Huttunen kiertää edelleen myös valokuvaajana.

– Nyt nämä tehtävät ovat painottuneet hautajaiskuvauksiin. Toki joskus tulee eteen myös häiden, ylioppilasjuhlien tai rippijuhlien kuvaaminen mutta esimerkiksi päiväkotien ja luokkakuvien ottamiseen ovat keskittyneet valtakunnalliset yritykset.  Ja yksi ”villi kilpailija” on koko ajan paremmaksi kehittynyt kännyköiden kameravarustus. Toki suuri osa niistäkin kuvista tulostetaan täällä paperikuviksi.

Erityinen piirre häiden kuvauksissa on edullisten kertakäyttökameroiden jakaminen häiden juhlapöytiin. Siellä vieraat ottavat kuvia tapahtumasta ja tunnelmasta, filmit kehitetään alan liikkeessä kuviksi. Joskus löytyy aivan herkullisia otoksia, paljastaa Seppo Huttunen.

Huttunen toivoo, että Riihimäen kaupungin suunnittelupuolella ja teknisessä toimessa otettaisiin myös Hämeenkadun pienet yritykset huomioon.

– Kaikki eivät voi toimia isoissa keskittymissä, siellä on tilojen hintatasokin ihan toista luokkaa. En nyt ihan sanoisi, että Hämeenkadun suunnittelu on mennyt pieleen, mutta ei kaukaa viistä!