2.4.2020 klo 15:10
Uutinen

Kivijalkayrittäjä laukoo suorat sanat Ely-tuesta: ”Tilanneanalyysin tekoon ei tarvita rahaa, analyysi on kassavirran tyrehtyminen”

Kouvolassa toimiva yrittäjä Juha Huhtala ei säästele sanojaan arvostellessaan Ely-keskuksen tuen ehtoja.

Kouvolalaisella Juha Huhtalalla on kaksi yritystä, joista toinen toimii sosiaalialalla. Toinen on lahjatavaraa ja koruja myyvä kivijalkayritys, jossa hän on mukana toisen osakkaan kanssa.

Huhtala latasi äskettäin Twitter-tililleen videon (alla), jossa hän kritisoi Ely-keskukselta haettavien avustusten ehtoja.

– Huomasin Ely-keskusten sivuilta välittömästi, että avustuksen kriteerit ovat vaillinaiset ja päätin tehdä jotain.

Suurimpana ongelmana hän pitää tuella rahoitettavia tarpeita.

– Tukea ei myönnetä yritysten keskeisiin tarpeisiin. Kriteerit eivät mahdollista tuen hakemista kiinteiden kulujen maksamiseen vaan rahaa voi saada jonkin uuden ja ihmeellisen keksimiseen, Huhtala kritisoi.

Ely-keskukset myöntävät tukea tilanneanalyysin teemiseen sekä kehittämishankkeisiin. Tilanneanalyysi voi olla esimerkiksi yrityksen toiminnan ja uusien liiketoimintojen suunnittelua ja toiminnan uudelleenorganisoimista. Avustus voi olla enintään 80 prosenttia laskennallisista kustannuksista, enintään 10 000 euroa. Kehityshanke voi hakuohjeiden mukaan olla esimerkiksi tuotannon uudelleenorganisointi.

– Tilanneanalyysin tekeminen ei ole pk-yrityksessä ajankohtaista. Tilanneanalyysi on hyvin yksinkertainen: laskupinot kasvavat mutta kassaan ei tule mitään, Huhtala kiteyttää.

Kehittämishankkeitakaan hän ei pidä oleellisena avustuksen kohteena.

– Uskon, että yrittäjät pyrkivät koko ajan kehittämään toimintaansa eikä vasta sitten, kun on pakko. Kehittämisanalyysit on tehty jo ennen tätä. Sellaiseen ei tarvita rahaa. Sitä tarvitaan juokseviin kuluihin.

– Nimenomaan kiinteät kulut ovat ne, jotka kaatavat firmat. Ongelma on se, että laskuja ei saa maksettua. Eikä saada rahoitusta, kun ei ole vakuuksia. Suora tuki pelastaisi monta firmaa, Huhtala uskoo.

Ehdotus uusien yritysten tilanteen helpottamiseksi

Moni vastikään perustettu yritys näyttää ainakin tässä vaiheessa jäävän tukien ulkopuolelle, sillä hakukriteereinä on yrityksen käynnissä ollut liiketoiminta viime vuoden lopulla ja tilinpäätöksen toimittaminen.

– Ensimmäinen oivallukseni oli, että TE-palveluiden starttirahaa olisi kannattanut jatkaa kuudella kuukaudella. Tällä olisi vältetty se, että yritykset eivät joudu byrokratian myllyyn. Ratkaisulla olisi ollut helppo parantaa uusien yritysten tilannetta, Huhtala sanoo.

Huhtalan oma tilanne on kohtuullisen hyvä.

– Onnekseni pidempään toiminut sosiaalialan yrityseni on vakaalla pohjalla. Ihmisiä pitää hoitaa, oli koronakriisi tai ei. Oma selusta on siinä mielessä turvattu. Kivijalkakaupassa tilanne on huonompi. Asiakaskato on tottakai ollut silmiinpistävä.

Kuva: Kuvakaappaus / Juha Huhtalan Twitter-video

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi