Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Jouko Suokas toimii kuntakummina Parkanossa, Kihniössä, Ikaalisissa ja Hämeenkyrössä. Kuva: Sari Neva-aho
21.5.2024 klo 12:51
Uutinen

Kolmostien kuntakummi edistää yrityskummitoiminnan tunnettuutta Luoteis-Pirkanmaalla

Pirkanmaan Yrityskummien juttusarjassa kerrotaan yrityskummien toiminnasta ja vinkataan, kuinka kummit voivat auttaa yrittäjää. Tällä kertaa tuoreista kuntakummikokemuksistaan kertoo liikkuva kuntakummi Jouko Suokas. Kolmostien kuntakummin tehtävänä on edistää yrityskummitoiminnan tunnettuutta ja näkyvyyttä Hämeenkyrön, Ikaalisten, Parkanon ja Kihniön alueilla. Pirkanmaan Yrityskummien Kuntakummi-hankkeen tavoitteena on käynnistää jatkuvatoiminen kuntakummipalvelu Pirkanmaan kaikissa kunnissa ja kaupungeissa. Pirkanmaan Yrittäjät ja sen paikallisyhdistykset tekevät yhteistyötä kummien kanssa tässäkin.

Kuntakummi-hankkeen (2023–2025) tarkoituksena on, että kunnat saavat kuntakummeista uuden lisän yrittäjille suunnattuun palvelutarjontaan. Tämä takaa yrityksille paremmat mahdollisuudet kasvaa ja menestyä. Hanketoiminnalla tahdotaan synnyttää siis koko Pirkanmaalle ja mahdollisesti laajemmallekin vakiinnutettava mentorointituen malli. Hankkeen aikana yrityskummien toiminta tulee tunnetummaksi yrityksille Pirkanmaalla.

Vuoden 2025 loppuun mennessä Pirkanmaan jokaisella kunnalla on oma kuntakummi, jolla on kokemusta johtotehtävissä toimimisesta elinkeinoelämässä tai yrittäjyydestä useiden vuosien ajalta. Hän tuntee Pirkanmaan Yrityskummien ekosysteemin, jotta osaa ohjata yrittäjiä eteenpäin silloin, kun lisäapua tarvitaan. Kuntakummi tekee vapaaehtoistyötä, eikä saa työstään palkkaa.

Pirkanmaan Yrityskummien yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat kaikki yrittäjät, Pirkanmaan Yrittäjät ja yrittäjäjärjestön paikallisyhdistykset, Pirkanmaan kaupungit, kunnat ja elinkeinoyhtiöt sekä muita sidosryhmiä, kuten oppilaitoksia.

Hankkeen pilottikunnat Akaa, Tampere ja Ylöjärvi sekä kaksi ryhmäpilottia Pirkanmaalla saivat nimetyt kuntakumminsa keväällä. Parkanon, Kihniön, Ikaalisten ja Hämeenkyrön kuntakummiksi nimettiin Jouko Suokas.

Talouden hallinta ja myynti puhututtivat Parkanossa

– Parkanon Yrittäjät otti lentävän lähdön kuntakummitoiminnassa ja kutsui meidät Kuntakummi-hankkeen projektipäällikön Sari Neva-ahon kanssa mukaan tapahtumiinsa. Osallistuimme yrittäjien kuukausilounaalle ja vierailimme yhdessä Kopar Oy:llä. Saimme lisäksi kutsun tutustua Super Steel Oy:n toimintaan. Antoisan päivän aikana tapasimme myös Parkanon Kehitysparkin väkeä, kertoo Jouko Suokas.

Suokkaan ja Neva-ahon mukaan päivä Parkanossa loi hyvää pohjaa jatkoyhteistyölle.

– Hämeenkyrön kunnan kanssa olemme jo sopineet, että elokuun lopussa järjestetään kaikille paikkakunnan yrittäjille tarkoitettu yrityskummien tapaaminen. Silloin on mahdollisuus keskustella kahdestaan kummin kanssa luottamuksella omista haasteista tai muista tuen tarpeista, jatkaa Suokas.

On hyvä muistaa, että kaikki Pirkanmaan Yrityskummien kanssa käydyt keskustelut ovat sataprosenttisesti luottamuksellisia.

– Eri tapaamisissa on noussut esiin kaksi isompaa aihetta, jotka ovat yrityksen talouden hallinta ja myyntiin liittyvät asiat, kertoo Suokas.

Yrittäjät pohtivat keinoja myynnin ja markkinoinnin tehostamiseksi ja sitä kautta kannattavuuden parantamiseksi. Muita keskeisiä asioita, joista yrityskummien kanssa halutaan keskustella ovat keinot kassan järkevään hallintaan ja yrittäjän jaksamiseen sekä henkilöstöön liittyvät kysymykset. Jouko Suokas sanoo, että yrityskummeilla on pitkä kokemus yrittäjän haasteista ja uskoo, että pystyvät yhdessä yrittäjän kanssa kehittämään hyviä aihioita ongelmien ratkaisemiseksi.

– Olen usein aloittanut ensitapaamisen parilla peruskysymyksellä. Kysymällä ”Miten voin auttaa?” ja ”Onko kiviä kengässä?” pääsee yleensä jo hyvin jutun juureen, sanoo Suokas ja kannustaa yrittäjiä ympäri Pirkanmaan olemaan rohkeasti yhteydessä.

Kun haasteet kohtaa pieninä, niistä ei välttämättä kasva suuria. Ongelmat ovat harvoin niin ainutkertaisia, etteikö kokeneella yrityskummilla olisi niistä kokemusta oman tai yrittäjäkollegan yritystoiminnan kautta.


Pirkanmaan Yrityskummit tarjoavat pirkanmaalaisille pk-yrityksille kuuntelevaa mentoritukea ja asiantuntijaverkoston apua. Yrityskummien tekemä työ on luottamuksellista ja yrittäjälle veloituksetonta. Yrityskummit ovat liike-elämän kokeneita yrittäjiä, yritysjohtajia tai elinkeinoelämän asiantuntijoita, jotka antavat osaamistaan ja aikaansa yrityksien kehittämiseen. Yrityskummi on hyvä ratkaisu, kun yrittäjä tarvitsee vierelleen kuuntelevaa korvaa ja rohkaisevaa kokemustietoa yrityksen kehittämiseen, yrittäjyyden arkeen ja erilaisiin haasteisiin. Pyyteetön ja luottamuksellinen kummipalvelu täydentää erinomaisesti muita saatavilla olevia julkisia ja yksityisiä yritysten kehittämispalveluja. Tutustu kummien palveluihin täällä.

Satu Hildén