Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Konkurssien määrässä tilastoitiin huolestuttava ennätys
viime viikolla (viikko 48) asetettiin konkurssiin kaikkiaan 85 yritystä. Kyse on ennätysmäisestä määrästä. Kuva: Getty Images

Konkurssien määrässä kylmäävä ennätysviikko: ”Harvoin menty yli”

Asiakastieto kertoo synkistä konkurssiluvuista.

Suomen Asiakastieto Oy:n tuoreiden tietojen mukaan viime viikolla (viikko 48) asetettiin konkurssiin kaikkiaan 85 yritystä. Kyse on ennätysmäisestä määrästä.

Asiakastieto on tehnyt viikkotason konkurssiseurantaa vuodesta 2019 lähtien. Viime viikon luvut kertovat ylivoimaisesti suurimmasta määrästä yhden viikon aikana.

– Tämän vuoden loppuun mennessä konkurssiin tullaan asettamaan yli 2 700 yritystä. Tällä vuosituhannella on varsin harvoin menty edes kahden tuhannen konkurssin yli, joten vuosi 2023 valitettavasti näyttää ennätyksellisen heikolta, Asiakastiedon konkursseihin perehtynyt tuoteomistaja Jaakko Nors kertoo.

Vuoden suurimpien konkurssien listassa korostuu syksyn aikaisempien tilastojen tavoin rakennusala.

– Tänä vuonna on kaatunut entistä suurempia yrityksiä eli pelkästään yrityksen iso liikevaihto ei riitä takaamaan turvallisia kauppoja. Marraskuun loppuun mennessä konkurssiin on asetettu 270 vähintään miljoonan euron yritystä eli sata enemmän kuin vuosi sitten, Nors jatkaa.

Olemme aikaisemmin kertoneet, että tammi-syyskuussa konkurssiin on haettu 2 478 yritystä eli 26 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

”Tänä vuonna on kaatunut entistä suurempia yrityksiä.”

Jaakko Nors, Suomen Asiakastieto Oy

– Vuosi 2023 on ollut ylipäätään vaikea, mutta erityisen huolestuttavaa on, että Suomen mittakaavassa suurten yritysten konkurssit yleistyvät. Menetämme niiden mukana tuhansia työpaikkoja, mikä näkyy väistämättä verotuloissa ja työttömyyden aiheuttamissa kustannuksissa, Nors kommentoi tuolloin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen