29.3.2020 klo 17:29
Uutinen

Konkurssihakemuksia aiotaan rajoittaa – Ministeriössä teossa lakiesitys koronan vuoksi

Oikeusministeriö valmistelee lakiesitystä, jolla rajoitetaan velkojan oikeutta hakea yritys konkurssiin. Näin autetaan yrityksiä selviämään koronavirustilanteen aiheuttamista talousvaikeuksista.

– Autamme yrityksiä välttämään konkurssin, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) .

Konkurssin edellytyksenä on maksukyvyttömyys. Konkurssilaissa yritys oletetaan maksukyvyttömäksi, jos se ei ole maksanut velkaansa viikon päästä siitä, kun se on saanut maksukehotuksen. Lakimuutoksella tämä olettama tilapäisesti poistetaan. Maksukyvyttömyyden pitää olla pidempikestoista, jotta velkoja voi tehdä konkurssihakemuksen.

– Koronaepidemia ei ole pysyvä olotila. Se menee kyllä ohi. Epidemiasta johtuva maksukyvyttömyyskään ei ole pysyvää. Viikon maksusäännöstä luopumisella haluamme helpottaa yritysten ahdinkoa, jotta ne pärjäävät tämän vaikean ajan yli, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painottaa.

– Tämä on tärkeä asia. Myös yritys- ja maksukyvyttömyyslainsäädännössä kannattaa tehdä toimia, jotka helpottavat kriisistä selviytymistä, sanoo Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Oikeusministeriössä valmistelussa olevan muutoksen odotetaan vaikuttavan myös perintäyhtiöiden toimintaan ja rajoittavan konkurssiuhan käyttämistä perinnässä. Näin varmistetaan, että velkojat eivät käytä konkurssiuhkaista maksukehotusta, kun ne perivät saatavia yrityksiltä, jotka ovat joutuneet koronaepidemian vuoksi vaikeuksiin.

toimitus(at)yrittajat.fi