6.5.2020 klo 10:36
Uutinen

Korona heikentää bisnesnäkymiä Venäjälle – ja venäläiset ovat Suomelle tärkein matkailijaryhmä

– Koronakriisistä huolimatta tavara kulkee Suomen ja Venäjän rajan yli lähes normaalisti, sanoo Yrittäjien Thomas Palmgren. Tuoreen barometrin mukaan suomalaisten yritysten odotukset viennin, tuonnin ja liiketoiminnan kehityksestä Venäjällä ovat kuitenkin heikentyneet.

Venäjän-kaupan kevään 2020 barometritutkimukseen vastasi lähes 300 Venäjän-kaupan tekijää. Viennin kasvusta edellisen kuuden kuukauden aikana kertovien osuus jatkoi kasvuaan. Viennin supistumista seuraavan kuuden kuukauden aikana odottavien osuus on yli kaksinkertaistunut syksyn barometrista.

– On selvää, että heikko rupla, öljyn hinta ja korona vaikuttavat kielteisesti venäläisten ostovoimaan ja siten suomalaiseen vientiin, sanoo Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren.

– Koronakriisi iskee pahasti suomalaiseen matkailuelinkeinoon. Venäläiset ovat meille tärkein matkailijaryhmä, Palmgren toteaa.

Vuonna 2013 venäläisten yöpymisiä majoitusliikkeissä oli peräti 1,6 miljoonaa. Krimin valloituksesta johtuvien pakotteiden ja ruplan heikkenemisen vuoksi vuonna 2016 määrä putosi alle 700 000 yöpymiseen. Viime vuonna yöpymisiä oli 821 000.

– On vielä täysin mahdotonta sanoa miten kauan kestää, ennen kun laajamittainen matkailu itärajan yli on taas mahdollista. Koronatilanne näyttää pahentuvan päivä päivältä Venäjällä. Nyt edessä oleva kesä on täysin kotimaisen matkailun varassa, sanoo Thomas Palmgren.

Korona ei vielä ongelmien kärjessä

Koronakriisin ja öljyn hintasodan heikentämä rupla on noussut jälleen suurimmaksi ongelmaksi viennissä ja liiketoiminnassa Venäjällä. Myös talouden epävakaisuus ja poliittinen tilanne ovat edelleen ongelmien kärjessä.

Korona nousi nopeasti suurimpien ongelmien joukkoon Venäjän-kaupassa, mutta vain tuonnissa se nousee haasteiden kärkikolmikkoon.

Myös uusia bisneksen mahdollisuuksia

Reilu kolmannes yrityksistä näkee Venäjän kansallisten projektien avaavan uusia liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti jätehuollossa, rakennusalalla, metsäsektorilla ja teollisuudessa.

– Viime vuonna kasvuun lähtenyt Suomen Venäjän–vienti näyttää törmäävän öljysodan, heikon ruplan ja koronan synnyttämään kriisiin, sanoo Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Hänen mukaansa yritysten arviot Venäjän talouden kehityksestä ovat romahtaneet, mutta usko omaan tekemiseen on säilynyt verrattain vahvana, vaikka odotukset ovat heikentyneet viime syksystä.

– Teollisuuden odotukset ovat merkittävästi valoisammat kuin palvelujen ja kaupan alan, johon heikkenevä ostovoima heijastuu suoraan, sanoo Rekolainen.

Seuraava Venäjän-kaupan barometritutkimus tehdään syksyllä. Silloin nähdään selvemmin, miten heikko rupla ja koronakriisi vaikuttavat suomalaisyritysten Venäjän-kauppaan. Matkailuala on selvä kärsijä tässä tilanteessa. Jos raja pysyy kiinni pitkään, venäläiset turistit jäävät tulematta ja palautuminen normaaliin tulee kestämään kauan. Tämä tuo vaikeuksia suomalaiselle matkailuelinkeinolle, jolle venäläiset ja kiinalaiset ovat tärkeitä ryhmiä.

Näin tutkittiin

Tutkimuksen tilasivat Suomalais-Venäläinen kauppakamari SVKK, Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari ja East Office of Finnish Industries.

Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus. Tutkimuksen tiedot kerättiin puhelinhaastatteluina 4.–27.3.2020.

Haastatteluja tehtiin yhteensä 295. Tutkimus tehdään kaksi kertaa vuodessa.

toimitus(at)yrittajat.fi