12.5.2020 klo 15:43
Uutinen

Korona pakotti innovoimaan – ”Tärkeiden hotelliasiakkaiden projektit jäihin, tilalle suojapleksit”: Yritys valmistaa yhä 50-luvulta tuttua tuotetta

Kilpiin ja opasteisiin erikoistunut yritys keksi alkaa valmistaa suojapleksejä ja lattiatarroja, kun koronaepidemia söi ison osan tilauksista. Toimitusjohtaja Laura Ahokas-Hokka on yrittäjä kolmannessa polvessa.

– Erikoinen tilanne vaati uudenlaista ajattelua. Kun normaalit tuotteet eivät menneet tavalliseen tapaan kaupaksi, mietimme talon sisäisesti, miten voisimme tässä hetkessä auttaa muita ihmisiä ja pitää ihmiset terveinä, kertoo Versaali Oy:n toimitusjohtaja Laura Ahokas-Hokka.

Yrityksen tuotteet auttavat ihmisiä löytämään paikasta toiseen. Normaaliaikana yli puolet tehdään räätälöityinä asiakkaan tarpeisiin.

– Nyt korona-aikana päädyimme valmistamaan suojapleksejä kassoille ja palvelutiskeille sekä lattiaan kiinnitettäviä tarroja. Lattiatarroja teemme normaalistikin, mutta nyt tarrat opastavat pitämään turvavälit.

Tuotanto valmistaa suojapleksit parissa päivässä. Yrityksen koneilla valmistetaan korona-ajan tuotteiden lisäksi muun muassa akryylista hotelleihin huonenumeroita, jotka voidaan maalata sopivan väriseksi. 20 henkilöä työllistävä yritys valmistaa myös muun muassa valo-opasteita ja työmaatauluja.

Pisarasuojat suojaavat sekä henkilökuntaa että asiakkaita. Yrityksessä ennakoidaan, että rajoitusten höllentäminen ja museoiden sekä harrastuspaikojen avaaminen kesäkuussa, voivat lisätä suojapleksien kysyntää.

Yrityksen ensimmäinen tuote vielä valikoimissa – Porrastaulujen muovikirjaimista koronaplekseihin

Yrityksen perustivat vuonna 1951 Ahokas-Hokan ukki ja ukin veli, kun markkinoille tuli uusi materiaali, muovi. Veljekset alkoivat tehdä pieniä muovikirjaimia, vaihtokirjaimia, kerrostalojen porrastauluihin.

Kerrostalojen nimitaulujen muovikirjaimet ovat edelleen varastotuotteena.

– Reilusti yli puolet tuotannosta on erilaisia projekteja hotelleihin ja esimerkiksi uimahalleihin. Pisarasuojista teimme muutaman mallin valmiiksi, mutta yleensä räätälöimme mitat asiakkaalle sopivaksi, Laura Ahokas-Hokka kertoo.

Maaliskuun alun jälkeen koronasuojia on toimitettu kymmeniin eri kohteisiin.

– Suojat tulivat yritysten tuotantoon kohtuullisen nopealla aikavälillä, eikä tällaista tuotetta kenelläkään varastossa ollut. Meillä on hyvät koneet ja laitteet, ja osaavaa henkilökuntaa, niin pystymme tekemään esimerkiksi alumiiniset jalustat suojille. Voi olla, että joihinkin paikkoihin suojat jäävät epidemian jälkeenkin.

Ahokas-Hokan mukaan palaute plekseistä on ollut hyvää.

– Näitä on toimitettu muun muassa ruokakauppoihin, ravintoloihin, kahviloihin, lääkäriasemille, pankkeihin ja golfkeskuksin.

Tärkeiden asiakkaiden projekteja jäissä – Yritys joutui osalomauttamaan tuotannon työntekijät

Versaali Oy:n liikevaihto ei ole kasvanut budjetoidusta, mutta yritys on pystynyt pisarasuojilla ja lattiatarroilla paikkaamaan koronan vuoksi peruuntuneita tilauksia. Lattiatarrojen tuotanto aloitettiin ensimmäisen aallon mukana, kun suojavälineiden tarve nousi esiin.

– Tilauskannat eivät ole kasvaneet, sillä normaalisti teemme hotellien ja ravintoloiden kanssa paljon yhteistyötä. Koronasuojat ovat tulleet siihen rinnalle uutena tuotteena.

– Nyt tilanne on se, että toiminta alkaa vähän hiipua, ja meillä on ensimmäinen lomautusviikko menossa tuotannossa. Teemme nelipäiväistä työviikkoa. Jos on tuloillaan hyviä hommia, ja saamme tilauskannat normaaleiksi, niin lomautukset loppuvat saman tien.

Kolmannen polven yrittäjä Laura Ahokas-Hokka iloitsee siitä, että niin he kuin heidän asiakkaansa ovat osoittaneet välittämistä, puolin ja toisin, nyt poikkeusaikana.

– Tässä erikoisessa ja oudossa tilanteessa huoli ja välittäminen asiakaskunnan kanssa, puolin sun toisin, välittyy. Halutaan suosia kotimaista ja lähituotantoa enemmän, ja yritetään näin auttaa toista. Auttamishalu on nostanut enemmän päätään kuin normaalina aikana. Toivottavasti välittäminen jää elämään tästä eteenpäin.

Kuvat: Versaali Oy, kuvassa: Versaali Oy:n Laura Ahokas-Hokka

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita