13.11.2020 klo 14:00
Uutinen

Koronatartuntarypäs koettelee puutarhayritystä – Avuntarjouksia tullut jopa 200 km päästä

Partaharjun Puutarhalla tehdyssä joukkotestauksessa löytyi noin 60 koronatartuntaa. Sote-kuntayhtymän mukaan yrittäjä on toiminut terveydenhuollon näkökulmasta vastuullisesti.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälän mukaan yrittäjä on ollut isona apuna tartuntojen jäljityksessä. Etelä-Savon Essoten mukaan altistuneita on Pieksämäen alueella 120-150 tällä hetkellä.

Pieksamäkeläisen puutarhan yrittäjä Erkki Savolainen kertoi Ylelle olleensa järkyttynyt torstain koronalöydöistä. Eilinen tieto oli, että Partaharjun Puutarhan työt pitäisi lopettaa karanteenin ajaksi, ja työntekijät olisivat karanteenissa.

Savolainen kertoi tänään Yrittäjämedioille, että Essoten kanta on muuttunut yön aikana, ja puutarhan välttämättömät toimet voidaan tehdä.

– Tänään kuulimme, että voimme tehdä puutarhalla välttämättömät toimenpiteet. Olemme saaneet palautetta yksityishenkilöitä ja yrittäjiltä, että he voivat tulla auttamaan, jos tähän hommaan ei tule järkeä. Soinista asti otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että he tulevat hoitamaan meidän lämpölaitoksen [operointia].

Savolaisen mukaan noin 10-15 prosenttia työntekijästä voi tulla töihin. Karanteenin aikainen, eli yhdeksän päivän kiinniolo, olisi tietänyt suuria hankaluuksia.

– Hoidamme vain välttämättömimmät asiat.

Savolaisella ja yhtiökumppani Hanna Suhosella on kädet täynnä töitä, oli jo tartuntarypästä ennenkin.

Partalan Puutarha on sipulikukkien tuottamiseen erikoistunut puutarhayritys. Sipulikukkien lisäksi yritys tuottaa metsätaimia, kuten kuusia ja mäntyjä. Yritykseen kuuluu myös puuterminaali. Yrityksellä on kasvihuonepinta-alaa 41 000 neliötä, ja 55 000 neliön ulkokasvatuskenttä.

Yrittäjä: ”Kyllä tästä selvitään” – Varotoimetkaan eivät estäneet tartuntoja

Partaharjun Puutarha oli jo aiemmin kesällä ja syksyn aikana jakanut työryhmiä pienemmiksi, porrastanut työaikoja sekä lisännyt taukotiloja lähikontaktien välttämiseksi.

Savolaisen mukaan kaikki uudet kotimaasta tai ulkomailta tulleet sesonkityöntekijät ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisesti viettäneet karanteenissa 10 päivää.

Yrityksen noin 200 työntekijässä on suomalaisia ja ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Taimitarhan työntekijät asuvat lähellä olevissa rivitaloissa. Työntekijöissä on muun muassa Puolasta ja Unkarista tulleita työntekijöitä.

Isolla osalla koronatartunnan saaneista on lieviä oireita. Suurin osa on oireettomia.

– Kyllä tästä selvitään. Tällä kertaa ei riittänyt tekemämme toimet, meillä on tästä paljon opittavaa. Nuoret ihmiset selviävät taudista vain vähän nenää niistämällä. Tarvittiin indikaattori, [että osattiin epäillä], tauti tarttui vähän vanhempiin aliurakoitsijoihin, yrittäjä Erkki Savolainen kertoo.

Yrittäjän mukaan osalle työntekijöistä tehtiin koronatestit parisen kuukautta sitten, mutta silloin koronatartunnan saaneen eristämisellä saatiin tilanne hallintaan.

Koronan vuoksi 2 miljoonaa tulppaania meni keväällä kompostiin

Keväällä puutarhayritys koki tappioita, kun vähittäiskaupat ostivat vain välttämättömimmän. Puutarha myy tuotteensa vähittäiskaupoille.

– Meillä meni muun muassa kaksi miljoonaa tulppaania kompostiin viime keväänä. Korona vaikutti viime keväänä niin rajusti, että kauppa pysähtyi täysin kahdeksi viikoksi. Tämä vaikutti 400-500 000 euron verran nettotuloksessa verrattuna edellisen vuoden tulokseen.

Savolaisen mukaan he eivät ole hakeneet koronan vuoksi yritystukia.

– Työntekijät voivat hakea korvauksia pakkokaranteenien takia. Mutta me tuskin haemme, emme ole selvittäneet korvauksia. Emme halua lähteä hakemaan korvauksia.

– Nyt syksyllä olemme pystyneet toimimaan normaalisti, Savolainen viittasi syksyyn ennen tautirypästä.

Kuntayhtymä ja kaupunki ottavat käyttöön rajoitustoimet, näin taataa terveysturvallisuus ja yritystoimintojen jatkuminen

Essote arvioi, että noin kolmasosa positiivisen testituloksen saaneista on sairastanut taudin viimeisen kuukauden aikana.

– Partaharjun Puutarha on terveydenhuollon näkökulmasta toiminut vastuullisesti ja ollut isona apuna tartuntojen jäljityksessä, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä totesi kuntayhtymän tiedotteessa.

Kaikki altistuneet ja negatiivisen testituloksen saaneet testataan uudelleen maanantaina.

Essote ja Pieksämäen kaupunki ovat suunnitelleet rajoitustoimet, joilla pyritään nopeasti ja tehokkaasti estämään taudin eteneminen ja tukahduttamaan se niin terveysturvallisuuden takaamiseksi kuin yritystoimintojen jatkumisen vuoksi.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi