2.4.2020 klo 12:15
Uutinen

Koronatukihakemuksista tuli hämärää bisnestä – Provikkapalkkio on huono merkki!

Yritysten tukihakemusten ympärille on muodostunut epätoivottavaa yritteliäisyyttä. Business Finland ei valtuuta ulkopuolisia tekemään hakemuksia yrittäjien puolesta.

Koronakriisi on synnyttänyt epätoivottua yritteliäisyyttä. Yrittäjämediat on saanut ilmiannon yhteydenotosta, jossa soittaja väittää Business Finlandin valtuuttaneen juuri tämän yrityksen täyttämään yrittäjien hakemuksia, koska hakemusten suma on nyt suuri.

Palkkio olisi 1 500 euroa, jos hakemus menee läpi.

Myös muunlaisia tarjouksia on liikkeellä Business Finlandin nimissä.

– Business Finland ei valtuuta tai pyydä ketään tekemään hakemuksia. Hakemuspalvelusta on tehty yksinkertainen ja selkeä, eikä siihen tarvitse ulkopuolista apua. Olemme saaneet siitä hyvää palautetta, Business Finlandissa kasvuyrityksistä vastaava johtaja Reijo Kangas sanoo.

Hän epäilee, että hakemuksentäyttöpalvelua kaupittelevat saattavat ratsastaa vanhalla mielikuvalla. Hakemusten täyttö on ollut hankalampaa vielä 5-10 vuotta sitten, kun tekniikkaa on ollut jäykempää. Nyt hakemuksen täytöstä on pyritty tekemään mahdollisimman selkeää.

– Yrittäjä voi käyttää ulkopuolista apua selkeyttämään omia ajatuksiaan siitä, mitä nyt kannattaisi tehdä. Siihen voi toki käyttää konsultteja, mutta hinnan kanssa kannattaa olla tarkkana. Puolen tunnin työstä ei kannata maksaa 2 000 euroa, Kangas sanoo.

– Tarjous proviikkapalkkiosta on huono merkki, hän lisää.

Yrittäjiä on harmittanut, että Business Finlandin tuki on esiselvitys- tai kehittämistukea, eikä sitä voi hakea esimerkiksi juokseviin kuluihin suoraan.

– Ymmärrämme, että yrittäjillä on hätä arjesta, mutta me olemme lakiemme vankeja siinä mielessä, että myöntämämme tuki on kehittämistukea, emmekä voi tukea vuokranmaksua tai kahvilan terassipöytiä. Kehittämistuen ideat voivat kuitenkin olla hyvin käytännönläheisiä, Kangas kannustaa.

Lue myös Siivousyrittäjä Jenni Parpala näyttää videolla: Näin haet uutta Business Finlandin rahoitusta

Elina Hakola

elina.hakola(at) yrittajat.fi