6.8.2019 klo 12:43
Uutinen

Kotitalousvähennyksen leikkaus ei pelota siivousalan yrittäjää

Kotitalousvähennyksen mahdollinen leikkaaminen ei huoleta turkulaisen siivousyrityksen perustajaa.

Hallitus on kertonut pyrkivänsä pienentämään kotitalousvähennystä nykyisestä 2400 eurosta 2250 euroon. Aikaisemmin osa yrittäjistä on kertonut olevansa huolissaan muutoksen vaikutuksista.

Jos leikkaus toteutuu, työkorvaus laskee 50 prosentista 40 prosenttiin ja palkkakorvaus 20 prosentista 15 prosenttiin.

Turkulaisen Happy Clean -siivousyrityksen perustaja Sara Koskinen uskoo, ettei hallituksen toimilla ole suurta vaikutusta.

– En usko, että se tulee vaikuttamaan ainakaan meidän alalla. Esimerkiksi meidän yrityksellämme on ollut pitkään vakioasiakkaita. Uskon ja toivon, että ne ketkä siivouspalvelua tarvitsevat, sen pitävät jatkossakin eikä tämä vaikuttaisi.

Koskinen perustelee näkemystään havainnoilla asiakaskentässä.

– Meillä ei yksikään asiakas ole ainakaan vielä ottanut asiaa puheeksi. Meillä työtilanne on tällä hetkellä erittäin hyvä. Jos kotitalousvähennystä pienennetään, osa asiakkaista voi harkita, tilaako siivouspalvelun jatkossa vain joka toinen viikko.

Happy Cleanin kotisiivousten asiakaskunta on laaja. Asiakkaina on lapsiperheitä, pariskuntia, yksin eläviä ja eläkeläisiä.

– Palvelun käyttö on yleistynyt selvästi. Viimeisen kahden vuoden aikana on ollut isoin kasvupyrähdys. Eniten siivouspalvelua käyttävät työssä käyvät pienten lasten vanhemmat.

Koskisen mukaan viikoittaisen kotisiivouksen keskihinta on hieman yli 400 euroa kuukaudessa.

”Ei edistä yrittäjyyttä eikä työllisyyttä”

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen ei pidä kymmenen prosentin leikkausta kotitalousvähennyksen työkorvaukseen oikeana ratkaisuna.

– Kotitalousvähennyksestä leikkaaminen ei edistä yrittäjyyttä, työllisyyttä eikä ihmisten arjessa pärjäämistä. Monille yrittäjille vähennys mahdollistaa liiketoiminnan harjoittamisen ja työllistämisen, koska se mahdollistaa laajemmalle kuluttajajoukolle töiden teettämisen itse tekemisen tai tekemättä jättämisen sijaan.

Yrittäjät kantaa huolta ikäihmisten mahdollisuudesta ostaa jatkossa siivouspalveluita.

– Monille ikäihmisille kotitalousvähennys voi olla juuri ratkaisevassa asemassa sen kannalta, onko varaa ostaa palveluja, joiden avulla voi jatkaa kotona asumista sen sijaan että joutuisi siirtymään palveluasumisen piiriin.

Malisen mukaan kotitalousvähennyksellä on merkittävä rooli työllistämisen kannalta.

– Kotitalousvähennystä arvostellaan siitä, että se suosii hyväosaisia ja lisää tuloeroja. Tällöin kuitenkin tulonjakotarkasteluissa unohdetaan toinen vähennyksestä hyötyvä osapuoli eli ne, jotka nämä kotitalouspalvelut tekevät. Lisäksi on hyvä muistaa, että vähennyksellä voidaan kulutusta ohjata kotimaisten palveluiden pariin. Tästä hyötyy sekä työllisyys että harmaan talouden kitkentä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi