23.3.2020 klo 16:28
Uutinen

Kunnat vaikeuksissa koronan takia – Rannikko-Pohjanmaalla tahtotila on yhteinen ja yhteydenpito tiivistä

Koronaepidemia heikentää myös kuntataloutta. Kuntien verokertymä pienenee rajusti taloussokin vuoksi. Monet kunnat ja yrittäjäyhdistykset hakevat yhdessä ratkaisuja kriisistä selviämiseen.

Suomen Yrittäjät ja Kuntaliitto laativat viime viikolla yhteiset suositukset yrityksille ja kunnille koronakriisin ajaksi. Tavoitteena on turvata yritysten toimintaedellytykset, alueiden työpaikat ja kuntien elinvoima.

– Olen arvioinut, että 80 prosentilla kunnista ja yrittäjäyhdistyksistä on yhteys ja selvästi ovat ryhtyneet yhteisiin toimiin. Ovat käyneet läpi muun muassa Yrittäjien ja kuntaliiton yhteiset suositukset, kertoo Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

Kujala suosittelee ripeää toimintaa niihin kuntiin ja yhdistyksiin, jotka eivät vielä ole tätä tehneet.

Rannikko-Pohjanmaa ja Vaasa toimivat tiiviisti Yrittäjien kanssa yhteistyössä

Vaasan kaupunki ja Vaasan Yrittäjät ovat pohtineet yhdessä keinoja, miten kaupunki voisi omalta osaltaan helpottaa yritysten vaikeaa tilannetta koronapandemian aikana. Myös kaupunki toivoo yhteispeliä niiden yrittäjien osalta, joihin poikkeustilanne ei vaikuta.

Kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertoo Vaasan kaupungin tiedotteessa, että yrittäjiä kuunnellaan ja huoleen suhtaudutaan vakavasti.

– Toivon, että vaasalaiset käyttäisivät poikkeusaikanakin mahdollisuuksiensa rajoissa myös paikallisten yritysten tarjoamia palveluita. Mikäli poikkeustilanne aiheuttaa yrittäjille maksuvaikeuksia, Vaasan kaupunki ja sen konserniyritykset suhtautuvat joustavasti. maksujärjestelyihin, Häyry kertoo kaupungin tiedotteessa.

Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi kertoo seudun kuntien, SY:n aluejärjestön ja kehittämisyhtiöiden käyneen tänään etäkokouksen. Mukana yhteistyössä on Rannikko-Pohjanmaan kuntia, Vaasa ja Pohjanmaan liiton kuntia.

– Vaasan kaupungissa ennen kriisiä suunnitellut hankinnat toteutetaan, Hovi kertoo.

Vaasan sijainti lähellä Ruotsia tuo erilaista näkökulmaa kriisitilanteessakin. Hovin mukaan keskustelussa todettiin selkeä ero Ruotsin ja Suomen valtion tukipakettien linjauksissa: Ruotsissa annetaan lainan lisäksi suoraa tukea, ja pyritään pitämään väki töissä. Suomessa sen sijaan on puhuttu myös siitä, miten joustavoitetaan irtisanomisia ja valtion tukipaketit ovat olleet lainavoittoisia.

– Olemme kaikki samassa veneessä. Yrittäjien paikallisyhdistyksillä on nyt iso rooli ja ne ovat olleet yhteyksissä kuntiin.

Kemi näyttää esimerkkiä ja aikaistaa hankintojen tekemistä

Kemi näyttää esimerkkiä elinkeinoelämän tukemisessa hankintojen avulla. Kemi toteuttaa hankintansa nyt etupainotteisesti.

– Kemi on ohjeistanut omia yksiköitään, että budjetoituja hankintoja aletaan toteuttamaan nyt, eikä niitä laiteta jäihin. Tätä mallia olen muillekin kunnille mainostanut. Nyt on aikaa valmistella hankintoja ja käydä markkinavuoropuhelua. Päätökset hankinnoista on hyvä tehdä tässä tilanteessa ripeästi, Lapin Yrittäjien hankinta-asiamies Susanna-Sofia Keskinarkaus toteaa.

Koronan vaikutukset iskevät yritysten ja kuntien lisäksi myös kolmanteen sektoriin.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi