7.4.2020 klo 13:57
Uutinen

Kunnilla halu ostaa kangassuojia kotimaisilta yrityksiltä – Myös TEM virittelee hengityssuojien valmistusta

Kunnat haluavat nyt kuulla kaikista alueillaan olevista yrityksistä, jotka voisivat pikaisesti käynnistää kankaisten suusuojainten valmistuksen. Kunnissa ostohalut ovat suojainten heikon saatavuuden vuoksi kovat.

Kuntaliitto kehottaa kaikkia kuntia ja kuntayhtymiä selvittämään sosiaali- ja terveystoimen ja kuntien elinkeinotoimen yhteistyönä alueellaan ne yritykset, jotka voisivat pikaisesti käynnistää kankaisten suusuojainten valmistuksen.

– On tosi hienoa, että tällainen kunnat ja yritykset -yhteistyö on vireillä yhteisen terveytemme eteen. Alueilla pitää muistaa, että hankitut suojaimet pitää jakaa tasapuolisesti kaikille, niin julkisille kuin yksityisillekin sote-toimijoille, muistuttaa Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden johtaja Satu Grekin.

Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt yhdessä suomalaisen elinkeinoelämän, tutkimuslaitosten ja muiden viranomaisten kanssa kotimaisten suojamateriaalien valmistuksen edellytykset. Selvityksessä on löydetty kymmeniä kotimaisia valmistajia, joilla on kiinnostusta ja edellytyksiä valmistaa joko hengityssuojaimia tai suojavaatteita. TEM:in tavoitteena on käynnistää kotimaisten suu-nenäsuojainten sekä hengityssuojainten valmistus.

– Suomessa on valmiudet aloittaa suuren mittaluokan suojamateriaalien valmistus terveydenhuollon tarpeisiin, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä TEM:in tiedotteessa.

Mikäli TEM:in suunnitelmat etenevät odotusten mukaisesti, kotimainen hengityssuojainten ison mittakaavan valmistus käynnistyy toukokuussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi 31. maaliskuuta 2020 ohjeen koronavirustartuntoihin varautumisesta ja asiakkaiden tarpeisiin vastaamisesta kotiin annettavissa palveluissa. Sen mukaan kotihoidossa on käytettävä koronavirusepidemian aikana hengityssuojainta asiakkaan suojaamiseksi mahdolliselta henkilökunnan kantamalta taudilta.

SY: Varmistettava että myös pienet yritykset saavat suojaimia

Satu Grekin muistuttaa, että isommilla yrityksillä on pienyrityksiä paremmat edellytykset ryhtyä itse maahantuontiin.

– Pienten yritysten keinot hankkia suojavarusteita on käytännössä lähellä oleva myyjä tai valmistaja tai siten mahdollisuus saada osuus isommasta hankinnasta. Kyse on yhteisestä terveydestämme. Suojainten pitää olla myös pienten yritysten saatavilla, kohtuullisin ehdoin.

Paikallisista yrityksistä tehtävillä kankaisten suusuojainten suorahankinnoilla on mahdollisuus tukea paikallista elinvoimaa poikkeusoloissa, Kuntaliitto kertoo tiedotteessaan.

– Paikallinen tuotanto lyhentää toimitusketjuja ja parantaa suusuojainten saatavuutta ja turvaa korkeamman suojaustason suojainten riittävyyttä epidemian laajentuessa.

Kuva: Getty Images

Toimitus (at) yrittajat.fi