10.6.2020 klo 09:50
Uutinen

Kuntabarometri: Kaupungin päätöksenteon yrityslähtöisyys on yrittäjille tärkeintä elinkeinopolitiikassa – Helsingin vahvuutena on uusien yritysten saaminen kuntaan

Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys on yrittäjille elinkeinopolitiikassa tärkeintä, käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista. Yrityslähtöisyys on tärkeintä myös kyselyyn vastanneille helsinkiläisille yrittäjille, joista 64 prosenttia arvostaa sen ykköseksi.

Helsinkiläisyrityksille tärkeitä ovat myös yrityspalvelut (55 %), koulutus ja osaaminen (44 %) sekä infrastruktuuri (43 %).

Parhaiten Helsinki on elinkeinopolitiikan osa-alueista hoitanut infrastruktuurin (2,97) ja elinkeinopolitiikan aseman kunnassa (2,83). Tyytymättömimpiä ollaan kaupungin hankintapolitiikkaan. Vertailussa muihin kuntiin on Helsinki kunnostautunut keskimääräistä paremmin uusien yritysten saamisessa kuntaan.

– Helsinki sijoittui suurten, yli 50 000 asukkaan kaupunkien, listalla sijalle seitsemän. Parin vuoden takaisessa Elinkeinopoliittisessa mittaristossa Helsinki oli sijalla kymmenen, kertoo Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.

– Helsinki on viime vuosina tietoisesti kehittänyt elinkeinoelämän palveluitaan ja erityisesti kiitosta ansaitsee kaupungin aktiivinen toiminta yritysten tilanteen helpottamiseksi koronakriisissä, kiittää Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Parhaaksi kunnaksi suurten kaupunkien listalla sijoittui jälleen Seinäjoki.

Kunnat hoitavat hyvin infrastruktuurin

Valtakunnallisissa tuloksissa tärkeimmäksi elinkeinopolitiikan osa-alueeksi nousi kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys (71 %). Seuraavina tulevat elinkeinopolitiikan asema kunnassa (52 %) ja yrityspalvelut (50 %). Parhaiten kunnat hoitavat yrittäjien mielestä niin Helsingissä kuin koko maassa infrastruktuurin, esimerkiksi kulkuväylät, vesijohdot ja tietoliikenneverkot.

Elinkeinopolitiikan eri osa-alueista kysyttiin myös tarkemmin. Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyden arvioitiin koko maassa toimivan melko hyvin. Helsingissä on vielä petrattavaa erityisesti kaupungin päätöksenteon avoimuudessa ja tehokkuudessa yritysten kannalta.

Yrittäjien Kuntabarometri 2020 -kysely

Suomen Yrittäjät kartoittaa kuntabarometri-kyselyllä joka toinen vuosi kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti.

Yrittäjien kuntabarometri 2020 -kyselyyn vastasi 10 400 yrittäjää eri puolilta Suomea. Yrittäjät kokevat kyselyn tärkeäksi kanavaksi, sillä vastaajien määrä kasvoi edellisestä vastaavasta kyselystä vuonna 2018 yli 4 000 yrittäjällä. Helsingistä kyselyyn vastasi 334 yrittäjää.

Suomen Yrittäjien yhdeksäs kuntabarometri-kysely (ent. Elinkeinopoliittinen mittaristo -kysely) toteutettiin yhteistyössä IROResearchin kanssa 16.2.–13.5.2020 välisenä aikana sähköposti-informoituna internet-kyselynä.

Lue Yrittäjien kuntabarometrin Helsingin raportti >

Lue Yrittäjien kuntabarometrin valtakunnallinen raportti >

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Tiina Oksala, Helsingin Yrittäjät
p. 040 548 1104, tiina.oksala(at)yrittajat.fi

puheenjohtaja Mari Laaksonen, Helsingin Yrittäjät
p. 040 578 0189, mari.laaksonen(at)yrittajat.fi