15.4.2021 klo 12:13
Uutinen

Kuntakohtaiset tilanteet huomioitava ravintolarajoituksissa!

Kirjoitushetkellä olemme siinä käsityksessä, että ravintolasulku päättynee neljän päivän päästä. Tulevasta maanantaista ei vielä tiedä. Ravintoloiden aukioloaikojen rajoitukset ovat sosiaali- ja terveysministeriön valmistelussa ja aukioloajoista päätetään asetuksella.

Etelä-Savossa tautitilanne on elänyt voimakkaasti. Savonlinnassa tilanne on vielä huono ja ilmaantuvuusluku on 239. Se tarkoittaa 78 tautitapausta viimeisen kahden viikon aikana. Mikkelissä tilanne on mennyt parempaan suuntaan: tautitapausten määrä on puolittunut ja ilmaantuvuusluku 68. Ymmärtääksemme tilanne on hyvin hallinnassa. Ja sitten muut kunnat. Ne ovat puhtaita tai tapausmääriä on erittäin vähän.

Etelä-Savo on yksi harvaan asutuimpia maakuntia ja välimatkat ovat siten pitkiä. On vaikea löytää järjellisiä perusteita sille, että hyvässä tilanteessa olevissa kunnissa, kuten Kangasniemellä tai Mäntyharjulla, isketään samoilla aukiolorajoituksilla kuin 2,5 tunnin ajomatkan päässä. Jos mentäisiin tiukimpien rajoitusten mukaan, niin tulevana maanantaina ravintolat laitettaisiin kiinni klo 18.

On aika järkeistää rajoituksia ja ottaa tarkasti huomioon maakuntien sisäiset erot tautitilanteessa. On myös arvioitava, onko ravintolatoiminta se vaarallisin toimintojen osa. Tauti näyttää nimittäin pahasti leviävän yksityisissä tilaisuuksissa ja kouluissa.

Eri paikkakuntia ei tule laittaa vastakkain, vaan on elettävä erilaiset tilanteet huomioiden.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on yksiselitteisesti edellyttänyt 7.4. laatimassaan mietinnössä, että hallituksen tulee suhteuttaa lain perusteella annettavissa asetuksissa rajoitukset kunkin alueen vallitsemaan epidemiatilanteeseen ja tarvittaessa rajoitukset tulee asettaa maakuntaa pienemmälle alueelle. Lisäksi tulee huomioida eri ravintolatyyppien sekä ulko- ja sisätilojen erilaiset riskiprofiilit ja että vähäriskisempään toimintaan suunnataan kevyempiä aukiolo- ja anniskelurajoituksia.

Eritoten sosiaali- ja terveysministeriössä tulee ottaa vakavasti sekä valiokunnan nootti että alueiden ääni.

Lopuksi vetoamme eteläsavolaisiin: käyttäytykää terveysturvallisesti ja noudattakaa ohjeita. Kun näin toimitaan, pääsee moni takaisin töihin. Piittaamattomuus vie leivän kotien pöydistä.

Niina Kuuva, aluejohtaja, Etelä-Savon Yrittäjät
Nina Rasola, puheenjohtaja, Etelä-Savon Yrittäjät

Lisätiedot: Niina Kuuva, niina.kuuva@yrittajat.fi, 040 731 1686