23.7.2020 klo 11:19
Uutinen

Kustannustuki haussa – suurin osa hylkykuppiin

Heinäkuun alussa käynnistynyt yritysten kustannustuen haku etenee. Hakemuksia on kuitenkin hämmästyttävän paljon hylätty, valtakunnallisesti peräti 79 prosenttia.

Kustannustukea on mahdollisuus hakea Valtiokonttorista 30.8. asti koronatilanteessa syntyneiden kiinteiden kustannuksien sopeuttamiseksi. Kanta-Hämeen yritysten hakemusten päätökset seuraavat valtakunnallista linjaa. 23.7. Valtiokonttorille hakemuksia oli lähetetty 118 kpl ja niistä oli hyväksytty 21 eli vain noin 18 prosenttia. Tukea oli myönnetty yhteensä 242 000 euroa, eli keskimäärin 11 500 euroa yritystä kohti. Miksi hakemuksia on niin paljon evätty?

– Hylkäyksen perusteena on Valtiokonttorista saadun tiedon mukaan olevan pääasiallisesti kolme seikkaa: Ensinnäkin, maksettava tuki olisi jäänyt alle ehtojen mukaisen 2 000 euron. Toiseksi, kiinteitä kuluja ei ole hakemuksessa oikein tai täsmällisesti eritelty. Kolmanneksi, yrityksen toimiala ei kuulu ehtojen mukaiseen tuettavaan toimialaan eikä tätä kumoavaa painavaa perustetta ole esitetty, kertoo Kanta-Hämeen Korona exit -hankkeen yritysneuvoja Markku Rinne.

– Tilanteen on tehnyt kimurantiksi myös toimialan määrittely. Automaattisesti tukeen oikeutettujen ulkopuolelle on jäänyt useita toimialoja, joissa koronan myötä esim. kuluttaja-asiakkuudet ovat loppuneet tyystin, siinä missä toimialan suuret b-to-b -yritykset porskuttavat, jatkaa Rinne.

Hakuehtoihin kannattaa perehtyä

Markku Rinne painottaa, että ennen hakulomakkeen täyttöä kannattaa huolellisesti tutustua Valtiokonttorin www-sivuilla hakuohjeisiin ja kustannustuen saamisen ehtoihin. Näitä on jatkuvasti täsmennetty ja esimerkein valaistu.

Valtiokonttorin tietoa ja ohjeet, hakemus ja laskuri kustannustuesta

Kustannustukea saaneiden TOP 5 Kanta-Hämeessä
Tilanne 23.7.2020

Hovisuunnittelijat Oy 44 585,59 €
Forever Hämeenlinna Oy 31 422,83 €
Hotelli Mesku Oy, Hämeenlinna 19 728,53 €
Paroprint Oy, Hattula 18 584,46 €
Hämeen Valtatieravintolat Oy, Forssa 16 288,18 €

Päivittyvä raportti kaikista kustannustukea hakeneista yrityksistä

Muita kiinnostavia aiheita