16.6.2021 klo 13:26
Uutinen

Kustannustuki kolmosen hakuaikaa jäljellä viikko! – Neljäs hakukierros tullee hakuun vielä kesän aikana

Kustannustuen kolmatta hakukierrosta on jäljellä viikko. Huhtikuussa alkaneen tuen hakuaika päättyy 23.6. kello 16.15.

Kustannustuen kolmannella kierroksella tuki kohdistuu yrityksen kiinteisiin kuluihin, jotka ovat syntyneet 1.11.2020–28.2.2021 välillä.

Kolmannen hakukierroksen parannus aikaisempiin kierroksiin on se, että tukea myönnetään aikaisempaa joustavammin. Pienyrittäjät, vuoden 2020 tammikuun jälkeen perustetut uudet yritykset ja yksinyrittäjät on otettu paremmin huomioon.

Lue lisää Kustannustuki III sopii paremmin myös yksinyrittäjille – Laki voimaan arviolta huhtikuun puolivälissä

Kustannustuen kolmannen kierroksen haku käynnistyi – yksi merkittävä kriteeri poistui: ”Iso asia pienille yrityksille”

Valtiokonttorin sivun tilastointi kertoo, että tukea on kolmannella kierroksella hakenut 17 227 yritystä, ja sitä on myönnetty 13 562 yritykselle. Eniten tukea saaneita on matkailu- ja ravitsemusalalla. Kolmannella kierroksella tukea on myönnetty 72 071457 euroa.

Kolmas hakukierros lähti käyntiin hakemussumalla, mutta tahti on sittemmin hiipunut. Valtiokonttorin sivulla kerrotaan, että hakemusten käsittely on ruuhkautunut ja päätöksen saamiseen voi mennä 21-45 päivää.

Kustannustuen neljättä hakukierrosta koskeva laki tulee voimaan tällä tietoa heinäkuun alussa, mutta sen haun alkaminen voi mennä jopa elokuun puolelle.

– Valiokunnan mietinnön mukaan se tulee olemaan pääpiirteiltään samanlainen kuin kolmas hakukierros. Erityistä on se, että isommat yritykset voivat saada sulkemiskorvausta. Keskisuureille yrityksille tulee mahdollisuus hakea lisätukea, vaikka 1,8 miljoonan euron katto olisikin jo täynnä, sillä rahoitukselle on uusi valtion lupa. On harmillista, että eduskunta ei kuullut pienyritysten tarpeita ja ymmärtänyt vaikeaa asiaa. Omavastuun osuuden laskeminen 20 prosenttiin olisi ollut pienyrityksille tärkeää, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita