Yrittäjät pohtivat lomautusten tarvetta nyt yhä enemmän. Kuva: Getty Images
24.1.2023 klo 14:00
Uutinen

Kyselyt lomautuksista ovat lisääntyneet Yrittäjien neuvontapalvelussa – Monilla yrityksillä kassa on syöty ja puheet palkankorotuksista huolestuttavat

Suomen Yrittäjien neuvontapalvelussa lomautuksiin liittyvät kyselyt ovat selvästi lisääntyneet. Lomautuksista kysytään tällä hetkellä lähes päivittäin.

– ­Loppusyksystä lähtien kysymysten määrä on huomattavasti kasvanut. Moni yrittäjä katsoo tilannettaan eteenpäin kevääseen, ja joku voi miettiä, että jos tähän nyt lyödään sellainen useamman prosentin palkkakustannusten nousu, niin mitä se tarkoittaa, sanoo Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen- Sandberg.

Melkein jokaiselta neuvojalta on kysytty lomautuksista. Joku soittavista yrittäjistä on jo tehnyt lomautuspäätöksen ja kysyy ohjeita edetäkseen asiassa, joku taas kysyy ennakoivasti lomautusten perusteista. Suurin osa kysymyksistä tulee palvelusektorilta tai kaupan alalta.

Kustannusten nousu ja ostovoiman supistuminen puristaa yrityksiä. Taustalla on korona, joka rasitti ensin kassoja, sitten sota Ukrainassa ja energian hinnan nousu. Monessa yrityksessä kassat on syöty ja mitään puskureita ei enää ole jäljellä.

Palkanmaksuvara jakautuu epätasaisesti

Tilanne on monessa yrityksessä vaikea. Julkisuudessa käydyssä keskustelussa on nostettu esiin yritysten hyvä palkanmaksuvara, joka jakautuu tosiasiassa hyvin epätasaisesti yrityskentällä, Rytkönen-Sandberg sanoo.

Yritykset pyrkivät pitämään kiinni työntekijöistään mahdollisimman pitkään ja lomautuksiin tai irtisanomisiin turvaudutaan viimesijaisena keinona. Lomautuksia joudutaan pohtimaan useimmiten erityisesti pienissä yrityksissä, kun niiden talous on selkeästi heikentynyt tai työtä ei ole riittävästi tarjolla.

Työmarkkinoilla neuvottelut ovat ajautuneet kiistoihin, kun työntekijäpuolen vaatimukset useiden prosenttien palkankorotuksista eivät ole menneet läpi. Työehtosopimusneuvottelut ovat osittain siirtyneet valtakunnansovittelijan pöydälle. Viimeisimmäksi Palvelualojen ammattiliitto PAM antoi sunnuntaina kaupan alalle varoituksen työtaistelusta, joka ajoittuisi alkamaan helmikuun 6. päivä.

Isompien yritysten sarjassa muun muassa Kesko, Verkkokauppa.com, Pihlajalinna, Kaleva ja Gigantti ovat ilmoittaneet muutosneuvotteluista.

Korona teki lomauttamisen tutuksi

Vaikka Suomen Yrittäjien neuvontaan soittavista yrittäjistä moni miettii lomautuksia ensimmäistä kertaa, lomautukset tulivat tutuiksi isolle joukolle yrityksiä korona-aikana. Silloin yritys pystyi tekemään ilmoituksen lomautuksista normaalia nopeammassa aikataulussa, mutta tällä hetkellä on toimittava työsopimuslain ja yhteistoimintalainsäädännön mukaisesti.

Nyt minimiaika lomautusilmoituksen ja lomautusten alkamisen välillä on 14 vuorokautta.

Henkilöstöltään vähintään 20 työntekijää työllistävissä yrityksissä on ennen lomautuksia käytävä muutosneuvottelut yhteistoimintalain mukaisesti.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen