8.4.2020 klo 09:14
Uutinen

Laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan on voimassa – hae näin

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Tukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020. Jotta tukea voi saada 16.3. alkaen, on yrittäjän täytynyt rekisteröityä työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään 15.4.

Päivitetty torstaina 16.4.2020.

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Laki on voimassa 30.6.2020 asti.

Jos yrittäjä on rekisteröitynyt työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen, vaikka työnhaku ei olisi voimassa. Tukea voi kuitenkin saada vasta siitä alkaen, kun edellytykset täyttyvät.

Millä edellytyksillä tukea saa?

Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti. Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua koronavirusepidemiasta.

Tuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista.

Miten tukea haetaan?

Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja hänen oikeudestaan työmarkkinatukeen annetaan työvoimapoliittinen lausunto Kelalle.

Käytännössä prosessi menee näin:

1. Yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen. Lakimuutoksen nopean valmistelun ja määräaikaisuuden vuoksi TE-palvelujen verkkoasiointipalvelua ei ole ollut mahdollista korjata vastaamaan muuttuneita edellytyksiä. Tämän vuoksi ilmoittautumislomakkeella on vielä kysymyksiä, joihin on vastattava samalla tavoin, kuin muusta syystä työnhakijaksi tulevien. Lue täältä ohjeet työnhakijaksi rekisteröitymiseen.

2. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.

3. Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta. Haku on avattu 16.4.

4. Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.

Nopein ja vaivattomin tapa ilmoittautua työnhakijaksi on käyttää siihen TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelua. Oma asiointi -palveluun pääsee te-palvelut.fi -sivustolta tai menemällä suoraan osoitteeseen asiointi.mol.fi/omaasiointi. Työmarkkinatuen hakeminen hoituu Kelan verkkopalvelussa.

Lue täältä kaikki TEMin kokoamat kysymykset ja vastaukset yrittäjän työttömyysturvaan.

Uutisemme koronaviruksesta päivittyvät jatkuvasti Kaikki koronasta yrittäjälle -sivulle:

Muita kiinnostavia aiheita