11.6.2020 klo 12:52
Uutinen

Lapin kannanotto: Norjan ja Ruotsin rajat auki koronaturvalliseen asiointiin

Lapin kunnat ja Lapin Yrittäjät vaativat koronatilanteen rauhoittumisen myötä rajojen avaamista ja rajoitusten keventämistä rajattomassa Lapissa.

Lappi on Suomen kansainvälisin maakunta. Meillä on pitkä maaraja niin Ruotsin, Norjan kuin Venäjän kanssa. Ruotsin ja Norjan raja on ”rajaton” eli naapurimaassa käydään töissä, kaupassa ja tehdään bisnestä arkipäiväisesti, ja näin on ollut jo vuosisatojen ajan. Koronatilanne on Lapin, Ruotsin ja Norjan rajojen molemmin puolin rauhallinen. Suomen pohjoisille rajakunnille (Utsjoki, Inari, Enontekiö, Muonio, Kolari, Pello, Ylitornio ja Tornio) Ruotsi ja Norja ovat erittäin tärkeitä. Rajat suljettiin aivan ymmärrettävästi koronaviruksen leviämisvaiheessa. Lapin kunnat ja Lapin Yrittäjät vaativat koronatilanteen rauhoittumisen myötä rajojen avaamista ja rajoitusten keventämistä rajattomassa Lapissa. Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole ollut koronatartuntoja toukokuun jälkeen.

Suomelle tärkeä rajakauppa on yhä kiinni

Rajojen yhtäkkinen sulkeminen lamaannutti rajakaupan. Esimerkiksi Utsjoen kunnalle Norjan rajakauppa on kunnan tärkeimpiä elinkeinoja, suuri työllistäjä ja yhteisöveron maksaja. Utsjoen yritysten liikevaihdosta yli 75 % tulee rajakaupasta. Asiakkaista arviolta yli 90 % on norjalaisia. Erityisesti norjalaiset ovat tärkeitä asiakkaita Suomen puolen liikkeissä.

Tornionlaakson Suomen puolisissa kunnissa arvioidaan kaupan asiakkaista noin 35 – 50 % tulevan Ruotsista. Rajan sulkemisen vuoksi päivittäistavarakaupan volyymi on siellä vähentynyt noin 25 – 30 % ja erikoistavaroissa jopa 50 %. Kolarissa parturi-kampaamot ovat menettäneet jopa 90 % asiakkaista.

Rajojen kiinni pitäminen tuntuu erittäin kohtuuttomalta alueella, missä koronatapauksia ei ole ollut ollenkaan tai pitkiin aikoihin. Mikäli rajat pysyvät kiinni pidempään, tämä tulee romahduttamaan alueen elinkeinoelämän. Alueen työttömyys tulee kasvamaan huomattavasti, ja kuntataloustilanne tulee heikkenemään entisestään.

Yhteispohjoismainen arki ulottuu yli rajojen

Molemmat pohjoismaiset rajat koetaan Lapissa osana yhtenäistä työssäkäynti- ja kulttuurialuetta, jossa rajat ylittävä liikkuminen on arkipäivää. Molemmin puolin käydään töissä ja ostoksilla ja käytetään palveluja. Sukulaisuus-, ystävyys- ja asiakassuhteet ulottuvat luontaisesti rajojen yli, puhumattakaan alkuperäiskansan rajattomuudesta.

Elinkeinoelämä perustuu asiakaskuntaan molemmissa maissa. Lapilla on Norjan kanssa yhteistyötä myös sosiaali-, terveys- ja sivistyspalveluissa, erityisesti saamenkielisissä palveluissa. Muonion kunnan yhteispohjoismainen kirjastoauto odottaa myös paluuta reitilleen.

Lapin kunnat ja Lapin Yrittäjät vetoavat valtioneuvostoa käynnistämään pikaisesti neuvottelut rajojen avaamisesta sekä rajoitusten keventämisestä sekä purkamaan Suomen osalta rajoitukset huomioiden maiden suositukset koronaturvallisesta toiminnasta.

Lisätietoja:

Lapin kuntajohtajaverkoston puheenjohtaja, Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen, p. 0400 393 987 Maakuntajohtaja Mika Riipi, p. 044 767 4200 Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo p. 040 039 2139

Muita kiinnostavia aiheita