3.4.2020 klo 13:29
Uutinen

Lappilaiset yrittäjät hakevat vertaistukea koronakriisiin mentoroinnin avulla: -Haluan jakaa yrittäjäkollegolleni sellaista tietoa, mitä olisin itse kaivannut

Lappilaiset yrittäjät Anna-Kaisa ja Sakari haluavat auttaa toisia yrittäjiä koronakriisissä. He ovat ilmoittaneet itsensä mentoreiksi uuteen palveluun, josta voi hakea vertaistukea ja vinkkejä. Haluaisitko sinä löytää itsellesi luotettavan mentorin tai toimia kuuntelevana korvalla toiselle yrittäjälle? Tule mukaan. Kuvassa Anna-Kaisa Luoma-aho.

Koronakriisin keskellä ei kannata jäädä yksin miettimään ongelmia, joita koronavirus aiheuttaa liiketoiminnalle. Voit löytää itsellesi luotettavan mentorin valtakunnallisesta mentorisi-palvelusta, josta saat vertaistukea ja vinkkejä tilanteesta selviytymiseen. Mentorit ovat yrittäjäkollegoitasi, jotka haluavat neuvoa eteenpäin. Lisäksi etsimme joukkoomme jatkuvasti uusia mentoreita. Jos sinä haluaisit toimia kuuntelevana korvana toiselle yrittäjälle, ilmoita itsesi mukaan. Mentorisi-palvelu on maksutonta, ja jokainen mentori on mukana vapaaehtoisesti.

Yrittäjän tuntee parhaiten toinen yrittäjä

Yksi mentorisi-palveluun mukaan lähteneistä lappilaisista mentoreista on Pelkosenniemellä vaatetuksen ja sisustuksen vähittäismyyntiin keskittyneen Kide Life and Style Shopin yrittäjä Anna-Kaisa Luoma-aho. Luoma-aho ryhtyi mentoriksi, sillä hän haluaa tarjota yrittäjäkollegoilleen vertaistukea ja vuoropuhelua yritystoiminnan eri vaiheissa.

-Itse olen viimeiset viisi vuotta taaplannut enemmän ja vähemmän rankkaa yrittäjäpolkua. Mentorina haluan päästä jakamaan toisille sellaista tietoa, mitä olisin itse aikoinaan tarvinnut. Olipa kyseessä sitten taloudellinen ongelma tai kysymys siitä, miten päästä eteenpäin, uskon voivani tarjota samaistumispintaa ja oikeat kanavat tiedon löytämiselle. Yrittäjän tuntee parhaiten toinen yrittäjä, Luoma-aho toteaa.

Luoma-aho korostaa sitä, että vaikeina aikoina yrittäjän ei kannata jäädä murehtimaan ongelmia yksin. Tässä auttaa mentorisi-palvelu.

-Koronaviruksen vaikutuksesta Kide Life and Style Shopin asiakasvirta hiljeni täysin, ja nyt olen siirtänyt kaupankäynnin yritykseni Facebook-sivuille. Tästä tilanteesta selvitään yhdessä. Mentorina haluan tukea ja vaihtaa ajatuksia mentoroitavien kanssa, Luoma-aho kertoo.

Luoma-aho suosittelee yrittäjiä lähtemään mentoriksi toisille yrittäjille. Mentorin ei tarvitse olla taloudellisesti menestynyt tai suurtyöllistäjä, vaan ammattilainen omalla osaamisalueellaan. Taito voi olla vaikkapa kuuntelu, sparraus tai vertaistuen jakaminen. Mentorin tehtävänä ei ole antaa valmiita ratkaisuja, vaan ohjata ja kyseenalaistaa mentoroitavaa omien kokemustensa pohjalta.

-Yleensä yrittäjät puhuvat samaa kieltä. Se, mitä sinulle on tapahtunut yrittäjänä, voi auttaa jotain toista yrittäjää hänen yrittäjäpolullaan, Luoma-aho kiteyttää.

Mainostalo Teipparin yrittäjä Sakari Laukkanen kertoo, että mentori voi auttaa toista yrittäjää kehittämään omaa liiketoimintaa.

Yhteen hiileen puhaltamisella syntyy timantteja

Toinen lappilainen mentori on kemiläinen yrittäjä Sakari Laukkanen, Mainostalo Teipparin omistaja. Laukkanen ryhtyi mentoriksi, sillä hän haluaa omalla 44 vuoden yrittäjäkokemuksellaan auttaa aloittelevia yrittäjiä pääsemään vauhtiin.

-Olen jo jonkin aikaa sparrannut nuoria ja aloittelevia yrittäjiä, osasta heistä on jopa tullut hyviä ystäviäni. Mentorina haluan osoittaa yrittäjälle suuntaa, mihin lähteä yrittäjäpolulla. Etenkin nyt koronaviruksen vaikutuksista yrittäjien yhteistyön ja vertaistuen tärkeys on kasvanut entisestään, Laukkanen kertoo.

Luoma-ahon ohella myös Laukkanen kannustaa yrittäjiä etsimään itselleen omaa mentoria tai lähtemään itse mentoriksi. Hänen mukaansa oma osaaminen kannattaa laittaa kiertämään, sillä siitä voi olla apua jollekin toiselle.

-Yritystoimintaa kehitettäessä on hyvä kyseenalaistaa kaikki nykyiset toimintamallit. Tätä teen itsekin jatkuvasti omissa firmoissani. Välttämättä sitä ei aina itse osaa nähdä, mitä omassa toiminnassa voisi muuttaa tai kehittää, vaikka asia olisi ollut käsien ulottuvilla koko ajan. Mentori voi auttaa toista yrittäjää näkemään oman kuplan ulkopuolelle. Yhteen hiileen puhaltaminen vie eteenpäin ja tätä kautta syntyy timantteja, Laukkanen kertoo.

Haluaisitko sinä toimia mentorina toiselle tai etsiä itsellesi luotettavan mentorin? Lue lisää täältä.

Uutisemme koronaviruksesta päivittyvät jatkuvasti Kaikki koronasta yrittäjälle -sivulle:

Muita kiinnostavia aiheita