1.7.2020 klo 09:32
Uutinen

Lapsuuden rankat kokemukset laukaisivat burnoutin koronakeväänä – Nyt Ilkka Lavas totuttautuu arkeen: ”Vähän kuin kävelisi huojuvalla laiturilla”

Ilkka Lavas joutui turvautumaan ammattilaisen apuun henkisesti raskaan kevään aikana. Hän kiittää myös ammattitaitoista johtoryhmää, joka mahdollisti liiketoiminnan jatkumisen.

Sarjayrittäjä Ilkka Lavas on viettänyt viimeisen viikon lomaillen ympäri Suomea. Takana on poikkeuksellisen raskas kevät, joka verotti etenkin henkisiä voimavaroja.

Koronakriisin alettua Lavas joutui pian toteamaan olevansa burnoutin partaalla.

– Onneksi sain tosi nopeasti apua. Löysin hyvän terapeutin, jonka kanssa pystyin käsittelemään niitä tilanteita, jotka ajoivat minut huonoon jamaan.

Korona oli vain yksi tekijä oireiden laukaisemisessa. Taustalla ovat traumaattiset kokemukset, joista osa kumpuaa lapsuudesta.

– Minulla on traumaattinen kokemus vuoden 2002 it-lamasta. En ole ymmärtänyt koskaan purkaa sitä auki kenenkään kanssa. Nyt kun olen käynyt terapeutin kanssa asioita läpi, on paljastunut, että siellä on paljon sellaisia pelkoja, jotka putkahtivat pintaan koronalaman takia.

Lapsuudessa Lavas on joutunut kokemaan perheväkivaltaa.

– Minulla oli väkivaltainen isä, joka hakkasi minua, siskoani ja äitiäni. Lapsuuden henkinen ja fyysinen väkivalta ovat osaltaan aiheuttaneet ongelmia myöhemmin elämässä, kuten tänä keväänä.

Onnenaan Lavas pitää paitsi läheisiään, myös yrityksen ammattitaitoista johtoryhmää.

– Olemme pystyneet jakamaan tehtäviä keskenämme. Jos en ole pystynyt tekemään jotain, muut ovat korvanneet. Olen pyytänyt itselleni helpompia hommia. Hyvällä hallituksella on ollut timanttinen merkitys siinä, että ylipäätään olemme pystyneet selviytymään noinkin rajusta tilanteesta.

”Täytyy rohkaista edelläkävijät liikkeelle”

Lavas tunnetaan City Digitalista, joka operoi muun muassa suosittua TableOnline-pöytävarauspalvelua. Sen toiminta sakkasi keväällä, kun ravintolat suljettiin. Kesäkuun aikana TableOnline on jo palannut kasvu-uralle. Varausmäärät ovat olleet noususuunnassa. Vaikka mainosmarkkina tippui yleisesti lähes 50 prosenttia, Lavaksen mukaan CityDigital onnistui kasvattamaan mainosmyyntiä myös koronakevään aikana.

– On erikoista, että samaan aikaan pitäisi olla iloinen ja stressaantunut. Monialayrittäjyydessä on se hyvä puoli, että myös laman aikana on liiketoimintaa, joka voi kasvaa.

TableOnline keskittyi kevään aikana paikkaamaan menetettyjä euroja uudella konseptilla.

– Meillä on paljon ravintola-alan markkinointipalveluita ja järjestämme isoja alan tapahtumia. Iso osa ravintoloiden asiakkaista tulee TableOnline-varauspalvelun ja Syö-viikkojen kautta. Nyt kun emme voineet järjestää tapahtumia lainkaan huhti-toukokuussa, mietimme, että meillä on iso vastuu siitä, että saamme rohkaistua ihmisiä palaamaan takaisin ravintoloihin. Käynnistimme Syö taas -viikot, johon saimme Business Finlandilta avustusta. Saimme hyvin ravintoloita ja ihmisiä mukaan, eikä tapahtuma vaikuttanut Suomen tarttumistilastoihin.

Lavas on vakuuttunut siitä, että nyt jos koskaan tarvitaan rohkeutta sekä yrityksiltä että kuluttajilta.

– Jotta Suomi lähtee liikkeelle, tarvitaan ihmisiä, jotka lähtevät kaupungille tukemaan pienyrittäjiä. Toisaalta tarvitaan yrittäjiä, jotka kannustavat asiakkaita palaamaan palveluiden ääreen. Kun ensimmäiset asiakkaat lähtevät rummuttamaan palveluiden käyttöä, aremmatkin ihmiset lähtevät perässä. Meidän täytyy rohkaista edelläkävijät liikkeelle, jotta iso massa lähtee perässä ja talous pääsee käyntiin.

Osalla ravintola-alan yrittäjistä on Lavaksen mukaan takanaan jopa normaalia parempi kesäkuu. Tämä on pitkälti lämpimän kesäkuun ansiota.

”On ollut pakko kieltätyä kivoista jutuista”

Lavas on päässyt vaikeuksien jälkeen hiljalleen normaaliin työarkeen.

– Nyt olen tehnyt hommia lähes normaalisti, mutta en vielä ihan täysillä. Tilanne vaatii, että tekee vähän ja totuttautuu. Jaksaminen on vielä vähän ailahtelevaista. Vähän kuin kävelisi huojuvalla laiturilla. Ei tiedä uppoaako veden alle, kastuvatko varpaat.

Töiden suhteen on ollut pakko tehdä valintoja, joista osa ei ole miellyttänyt.

– Teen vain pakolliset asiat. Olen joutunut kieltäytymään monista ylimääräisistä asioista kuten podcasteista, webinaareista ja tulevaisuuden kannalta kivoista jutuista. On ollut pakko jättää aikaa omalle toipumiselle.

Syksy on osittain hämärän peitossa koronatilanteen takia, mutta Lavas on luottavainen.

– Oma fiilikseni on nyt positiivisen luottavainen. Hieman jännittää, mutta olen enemmän luottavainen kuin pelokas. Globaalisti tulemme näkemään laman, mutta kaikissa lamoissa pienet yritykset pystyvät pärjäämään hyvin, kun ne hoitavat omat hommansa kuten myynnin ja markkinoinnin. Laman aikana on mahdollisuus saada uusia asiakkaita. Nyt aletaan valita niitä, jotka selviävät lamasta voittajina. Rohkaisen kaikkia miettimään, voisinko olla yksi voittajista.

Kuva: Ilkka Lavaksen kotialbumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi