30.3.2020 klo 14:36
Uutinen

Lempäälä siirsi yrittäjien kohtaamiset virtuaalikahveiksi – yhteisö tukee toisiaan korona-aikana monin tavoin etänä

Lempäälän Yrittäjät jatkavat aamukahvitteluhetkiä verkossa, koska kokoontuminen ei onnistu. Yhteisöllisyys on luonut pohjan myös muille ideoille tukea toisiaan.

Lempäälän Yrittäjien paikallisyhdistyksen jäseniä on kokoontunut säännöllisesti aamukahvitilaisuuksiin verkostoitumaan ja tapaamaan tuttuja yrittäjiä jo 15 vuoden ajan. Vakiintuneelle kahvittelukulttuurille tuli stoppi, kun koronavirusepidemia eteni ja kokoontumiset kiellettiin.

Lempäälän yrittäjät pitävät kuitenkin yhteisöllisyydestä kiinni sosiaalisen eristäytymisenkin aikana. Nyt aamukahvitilaisuudet on siirretty virtuaalisiksi Zoom-alustalle.

– Meillä on Lempäälän keskustassa Ideahuone-tapaamistila, jonne on kokoontunut 20-35 henkilöä säännöllisesti. Siirtäminen virtuaalimuotoon onnistui matalalla kynnyksellä, kun luottamus ja yhteisöllisyys on jo olemassa, Lempäälän Yrittäjien hallituksen jäsen ja viestinnästä vastaava Katja Nurminen kertoo.

Virtuaalikahvittelu onnistuu paikasta riippumatta ja samalla voi puuhata muutakin taustalla.

Whatsapp laulamaan!

Korona-aika on antanut sysäyksen myös muille yhteisöllisille etätoiminnoille. Yhdistyksellä on ollut oma Whatsapp-sovelluksen kanava, jossa jäsenet ovat voineet keskustella ja jakaa tietoa. Koronaepidemian puhjettua Nurminen loi uuden kanavan korona-asioihin liittyen.

– Lempäälän Yrittäjien aktiivit -kanava alkoi täyttyä koronameemeistä ja vitseistä. Halusin luoda niille oman kanavan, jotta ne, jotka eivät halua lukea korona-asioita, säästyisivät niiltä ja löytäisivät kanavasta muut asialliset asiat, Nurminen kertoo.

Korona-Whatsapp-kanava on osoittaunut hyväksi kanavaksi paikallisten yrittäjien keskuudessa. Vitsien lisäksi se luo vertaistuki- ja informaatiokanavan.

– Siellä voi kysyä ja keskustella. Kukaan ei voi luvata oikeita vastauksia, mutta ainakin voi kysyä apua, Lempäälän Yrittäjien puheenjohtaja Ismo Paananen kertoo.

Korona-Whatsapp-ryhmä on ideoinut myös konkreettisia apukeinoja. Tulossa on Business Finlandin tukihakemuksen täyttämisen työpaja virtuaalisesti sekä palaveri paikallisten yritysten tuotteita ja palveluita tarjoavien yritysten verkkokaupan aivoriihi.

– Meillä on Business Finlandin hakemuksen täyttö -työpajassa paikalla juristi ja myyntimies. Voimme yhdessä pähkäillä, mitä hakemus on niellyt. Nämä kaikki ideat ovat lähteneet ryhmästä, Paananen kertoo.

Lukiolaiset apuun

Lempääläiset ovat saaneet avukseen myös lukiolaiset. Kaupunki ja yrittäjäyhdistys ovat tehneet yhteistyötä Vaihtovirtaa -projekteissa, jossa lukiolaiset hahmottavat yritysten toimialaa ja markkinoita sekä esittivät niille kehitysehdotuksia.

– Nyt nämä lukiolaiset ovat kantaneet huolta omista kumppaniyrityksistään ja kysyneet, voisivatko he jotenkin auttaa. Yksi porukka on esimerkiksi toimittanut kukkakauppiaan kukkalähetyksiä asiakkaiden kotiin. Nyt on ollut puhetta myös jäsenkartoituksesta, jota lukiolaiset voisivat tehdä, eli he soittaisivat paikallisia yrityksiä läpi ja kysyisivät niiden toiveita ja odotuksia, Nurminen kertoo.

Hän kehottaa kaikkia kokeilemaan virtuaalikahvittelua ja muitakin yhteisöllisiä auttamistapoja.

– Se ei vaadi muuta kuin kanavan auki ja linkkiä jakoon, Nurminen kiteyttää.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi