29.7.2020 klo 14:10
Uutinen

Linja-autoyrittäjä yllättyi, kun päätös kustannustuesta saapui – kannustaa nyt muitakin hakemaan: ”Ei ole häpeä, jos hylky tulee”

Keuruulla toimiva linja-autoalan yritys sai kustannustukea runsaat 80 000 euroa. Summa yllätti yrittäjän.

Valtiokonttori on vastaanottanut runsaat 6200 kustannustukihakemusta. Hyväksyttyjä hakemuksia on lähes 1400 kappaletta.

Yksi kustannustuen saajista on Keuruulla toimiva Töysän Linja, joka operoi matkatoimistoa sekä linja- ja tilausliikennettä. Yritys sai tukea runsaat 80 000 euroa.

Perheyhtiön omistaja ja toimitusjohtaja Risto Töysä on käyttänyt tukea muun muassa palkkoihin.

– Pääsimme laittamaan henkilökunnan lomautuksilta kesälomille. Tavoitteena on, että suurin osa kuljettajista pääsisi oikealle kesälomalle ennen koulukyytien alkamista. Nyt maksellaan lomapalkkoja ja toivotaan, että koulut alkavat normaalisti, Töysä kertoo.

Töysän mukaan kustannustukea käytetään siihen, mihin se on tarkoitettu eli koronan takia kärsineen liiketoiminnan kuluihin.

– Ei tässä voi lähteä hulluttelemaan. Toimimme kahdella alalla, joista molemmat laitettiin tavallaan kiinni hallituksen päätöksellä. Mukavaahan se on, että jotain tuli valtiolta takaisin. Edellisen kerran, kun Töysän Linjan toiminta keskeytyi valtiovallan päätöksellä, elettiin jatkosodan aikaa. Sitä ennen sama tapahtui talvisodan aikana. Tämä oli kolmas kerta.

”Summan suuruus yllätti”

Töysän Linja haki kustannustukea pian sen haun avautumisen jälkeen.

– Puolitoista viikkoa piti jännittää. Yrittäjäkollegat olivat kertoneet saaneensa päätöksen Valtiokonttorista jopa seuraavana päivänä hakemuksen jättämisestä ja rahat tilille kolmessa päivässä. Meillä kesti vähän kauemmin.

Töysän mukaan hakuprosessi sujui ilman ongelmia.

– Hienosti se meni. Täytimme hakemuksen kirjanpitäjän kanssa, ei se mahdottoman vaikeaa ollut. Summan suuruus hieman yllätti, mutta ehkä saimme enemmän sen takia, että toimimme kahdella alalla yhden yhtiön nimissä.

”Ei ole häpeä, jos tulee rahaa”

Risto Töysä kannustaa kaikkia koronasta kärsineitä yrittäjiä hakemaan kustannustukea, jos ehdot täyttyvät.

– Ensin kannattaa käydä Valtiokonttorin sivuilla tarkistamassa laskurista, tulisiko tukea. Eilenkin vetosin ainakin kolmen koronasta kärsineen yrittäjätuttavan suuntaan, että laittakaa äkkiä hakemusta sisään. Ei se ole häpeä, jos tulee hylky eikä sittenkään, jos tulee rahaa.

Liikennöitsijäyrittäjä on pannut merkille, että moni yrittäjä arkailee kustannustuen hakemista syystä tai toisesta.

– Olen ihmetellyt, miksi näin on. Ei minua ainakaan ujostuttanut yhtään. Tavallaanhan se on erikoista, että ensin itketään kuukausitolkulla yleistukea ja sitten kun se tulee, ei haeta.

Suomen Yrittäjiltä moitteita kustannustuen ehdoista

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on keuruulaisen yrittäjän kannalla kannustaessaan yrittäjiä hakemaan tukirahaa.

– Kustannustukea kannattaa ehdottomasti hakea, jos täyttää kriteerit. Tuki on rakennettu yritysten auttamiseksi. Hakuprosessi on sujuva ja Valtiokonttori tekee päätöksiä kiitettävän nopeasti, hän sanoo.

Samalla Pentikäinen nostaa esiin kustannustuen puutteet.

– On selvää, että kustannustuki ei ole tukimuotona onnistunut. Kriteerit ovat liian tiukat ja yhteensovitus muiden tukien kanssa aivan liian ankara. Liian moni karsiutuu, mistä tulee paljon kritiikkiä yrittäjäjärjestöön. Jos toinen korona-aalto tulee syksyllä, kustannustukea pitää ehdottomasti korjata paremmaksi.

Olemme aikaisemmin kertoneet, miten Yrittäjien pääekonomisti korjaisi kustannustukea, jos sitä tarvitaan myös syksyllä.

Valtiokonttori: Hakemuksia odotettua vähemmän

Yritykset ovat voineet hakea kustannustukea koronakriisin aiheuttamiin taloudellisiin menetyksiin Valtiokonttorista noin kolmen viikon ajan. Valtiokonttorin mukaan hakemuksia on tullut tähän mennessä odotettua vähemmän, noin 300 päivässä.

– Palvelukokonaisuuden rakentamisen tavoitteena oli palvelun sujuvuus, nopeus ja hakijan kannalta vaivattomuus. Saadun palautteen perusteella tavoitteessa on onnistuttu, Valtiokonttorin toimialajohtaja Jyri Tapper sanoo.

Tapper kannustaa omalta osaltaan yrityksiä hakemaan tukea.

– Loma-aika ja tukeen kuulumattomien yritysten suuri määrä on saattanut aiheuttaa negatiivisen kokemuksen mahdollisuudesta saada kustannustukea. Valtiokonttorin palveluvalmius on rakennettu vastaanottamaan nykyistä suurempi määrä hakemuksia. Käsittelyajat ovat muutamia päiviä ja kompensaatiokorvaukset ovat yrittäjän tilillä parissa päivässä, hän sanoo.

Kustannustukea voi hakea elokuun loppuun saakka.

Kuvat: Töysän Linja Oy / Suomen Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi