22.6.2020 klo 15:30
Uutinen

Liperin Myllyn syttymissyy epäselvä, raunioissa kytee edelleen – Yrittäjä aloitti henkisen valmistautumisen uuteen

Yrittäjä Anne Vänskä on kiitollinen saamastaan tuesta.

Liperin Mylly tuhoutui pahoin tulipalossa kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Yrittäjä Anne Vänskä on joutunut odottamaan epätietoisena tuhon selvitystyötä.

– Harmillisinta nyt katastrofin jälkeen on se, että kaikki vastaukset leijuvat ilmassa. Tulipalon syytä päästään selvittämään vasta tällä viikolla, hän kertoo.

Selvitystyötä on viivästyttänyt vielä viime viikolla kytenyt palo ja rakenteiden romahdusvaara. Palon syy on sen takia edelleen hämärän peitossa. Rehusiilon pohjalla oleva rehu kytee edelleen ja tuottaa ilmaan imelää, epämiellyttävää hajua.

– Vakuutusyhtiön kanssa asiat ovat tästä syystä kesken. Ei pysty tekemään päätöksiä mihinkään suuntaan, Vänskä pahoittelee.

Ongelmia aiheutti myös rakenteissa oleva asbesti, joka piti poistaa miesvoimin. Lisäksi väliin tuli juhannus, joka Vänskälle oli kaikkea muuta kuin rentouttava.

– Viikonloppu muiden joukossa. En saanut ajatuksia pois tulipalosta. Puutarhatyöt ovat minulla onneksi sellaisia, joissa saan vähän muuta ajateltavaa, yrittäjä toteaa.

Henkinen selvitystyö alkoi

Vänskä on saanut tukea ympäri Suomea.

– Ihmiset ideoivat, tsemppaavat ja lähettävät voimia. Moni kysyy, tiedämmekö jo jatkossa ja että pääsemmekö rakentamaan uutta. Moni toivoo, että rakennetaan. On ihanaa, että sympatiaa tulee, mutta samaan aikaan harva tietää niitä realiteetteja, jotka täytyy ottaa huomioon mahdollisen uuden myllyn rakennusprojektissa.

Työntekijät ovat käsitelleet tulipaloa kukin omalla tavallaan. Työterveyshuollon kautta jokaisella on ollut mahdollisuus työpsykologin vastaanottoon.

Vänskä itse ei ole pystynyt lepäämään laakereillaan.

– Olen ihmistyyppinä sellainen, etten voi jäädä odottamaan. Viime viikolla aloin henkisesti selvittämään, minkälaisia realiteetteja on uuden rakentamiseen ja löytyisikö sellaiseen yhteistyökumppaneita. Pitäisi pystyä käyttämään tämä odottaminen hyväkseen. Siinä vaiheessa kun on tarjolla vaihtoehdot jatkoon, päätökset pitää tehdä nopeasti. Laitetoimitukset kestävät vähintään 12 kuukautta, hän sanoo.

Nykyinen myllyrakennus puretaan kokonaan. Siilojen käyttökelpoisuudesta ei ole vielä varmuutta. Osa niistä jäi pystyyn.

Paikallislehti on jo kaivannut sijoittajia Liperin Myllyn tulevaisuuden turvaamiseksi. Ainakaan vielä rahoitusta ei ole tarjottu.

Kuva: Anne Vänskän albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi