23.9.2021 klo 07:40
Uutinen

Loistoesimerkki kansalaisaktivismista – vakioasiakkaat tuimistuivat kaupungin suunnitelmista ja toimittivat yrittäjää puoltavan adressin suoraan päätöksenteon ytimeen

Tampere-talon pihalla luovutettiin elokuun 30. päivä kaupungin ykköspäättäjille adressi, jonka viesti oli yksiselitteinen. Peräti reilut 1800 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa Pyynikin hiekkarannat -kesäkahvilaa pyörittävän yrittäjä Heli Kujalan tontin vuokrasopimukselle halutaan jatkoaikaa. Yrittäjä oli kokenut kesällä ikävän yllätyksen, kun paikalle kaavailtu, ja kieltämättä kaivattua huoltorakennusta ollaan tuoreissa suunnitelmissa sijoittamassa juuri yrittäjän nykyisen konttikahvilan välittömään läheisyyteen, toisin kuin aiemmin oli puhuttu.

Adressia luovuttamassa paikalla olivat yrittäjä Heli Kujalan lisäksi nimienkeräyksen varsinainen puuhaduo Marja ja Seppo Sandelin. Avioparin motiivi nimien keräämiseen on varsin jalo, joskin aivan inasen verran itsekäs. Vakioasiakkaaksi tunnustautuva aviopari kun ei usko löytävänsä paremmin toimivaa kesäkahvilaa mistään päin maakuntaamme.

– Tämä on sellainen kesäkeidas, jota Pyynikille on kaivattu jo pitkään. Me suorastaan kauhistuimme suunnitelmista, joiden myötä yrittäjän sopimusta ei oltaisi jatkamassa, Marja Sandelin perustelee ja Seppo nyökkäilee hyväksyvästi vieressä.

Suurin osa nimistä kerättiin jalkatyönä

Koska molemmat Sandelinit ovat jo saavuttaneet eläkeiän, aikaa urakkaan tuntui piisaavan. Yrittäjä kiitteleekin vuolaasti pariskuntaa sinnikkäästä ja pyyteettömästä keräystyöstä. Etenkin Marja kun kuulemma teki rannalla keräystyötä melkein vuorohommana. Paperisten nimilistojen lisäksi adressin saattoi allekirjoittaa myös verkon välityksellä, mutta ehdoton leijonanosa nimistä saatiin kasaan juuri kasvotusten. Reilusta 1800 nimestä yli 1500 kirjattiin fyysiselle paperille. Adressin luovutustilaisuuteen Sandelinit kertoivat olevansa hyvin tyytyväisiä.

– Tilaisuus sujui aurinkoisissa merkeissä ja delegaatio oli hyvin myötämielinen asiallemme. Kyllä meidän mielestämme se ydinviestimme ”Yksityisyrittäjyyttä pitää kannustaa, ei deletoida” oli saatu päättäjien tietoon, Seppo Sandelin tiivistää.

YRITTÄJÄ HELI Kujalan lisäksi luovutustilaisuuteen osallistuivat MARJA JA SEPPO SANDELIN, jotka tekivät asian eteen valtavan työn. Nimienkeruu-urakan lisäksi he olivat muokanneet adressin kansion muotoon. Nimilistan lisäksi siinä on mukana myös asiasta ollutta uutisointia.

Toteutusta vaille valmiit suunnitelmat tulevaan

Myös yrittäjä Heli Kujala lähti tilaisuudesta kotiin hyvillä mielin ja täynnä toivoa siitä, että kaupungilla asiaa mietitään vielä uudelleen. Ensi kesän osalta kahvioon mieltyneiden ei vielä pidä olla huolissaan, sillä Kujalan nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2023. Yrittäjän toiveissa kuitenkin luonnollisesti on, että hänen toimintansa jatkuisi myös tämän jälkeen. Toiminnan kehittämisen kannalta se kun on elinehto.

– Tällä hetkellä en esimerkiksi uskalla tehdä nykyistä enempää investointipäätöksiä, hän kertoo, mutta kertoo että hänellä on jo tekijöitä myöten valmiit ideat esimerkiksi kahvilan ulkonäön viimeistelyyn. Tähänkin apua on saatu asiakkaalta.

– Asiakkaallani yliarkkitehti Pertti Nevalla on pergola-tyyppinen idea ja ratkaisu kahvilani viimeistelyyn, jonka hän on myös luvannut suunnitella ja oma isäni toteuttaa, yrittäjä visioi.

Kaleva toimi kaksoisroolissa

Ainakin yrittäjää puolustava adressi tuli nyt toimitettua kaupungin päättäjäporukan terävimmälle kärjelle. Tampere-talolla olivat nimittäin kyseisenä päivänä koossa kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajat, sillä työn alla oli kaupungin ensi vuoden budjetti. Hyvä ja rohkaiseva signaali adressin kannalta oli sekin, että koronasyistä pihalle sovittuun luovutustilaisuuteen saapui paikalle kattava edustus valtuustopuolueita.

Uusvanhan pormestari Anna-Kaisa Ikosen (kok.) lisäksi adressidelegaation ottivat vastaan demareista Ilmari Nurminen ja Pekka Salmi sekä kokoomuksen Antti Ivanoff, Kristillisdemokraattien Sari Tanus, Vihreistä Jarkko Stenhäll sekä Perussuomalaisten Aarne Raevaara ja Lassi Kaleva. Viimeksi mainittu oli paikalla vähän tuplaroolissa, sillä Lassi Kaleva toimi Sandelinien kehujen mukaan koko luovutustilaisuuden organisoinnin kannalta avainhenkilönä.

Pormestari vakuutti, että asia ohjataan eteenpäin organisaatiossa oikeaan suuntaan ja keräsi kehuja myös muilta paikalla olleilta poliitikoilta. Tämänkaltainen toiminta kun oli poliitikkojen mielestä erinomainen esimerkki kansalaisaktiivisuudesta parhaimmillaan.

Pirkanmaan Yrittäjä -lehti aikoo seurata asian kehittymistä jatkossakin.

Teksti ja kuvat: Ville Kulmala

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 21.9.2021

Muita kiinnostavia aiheita