2.5.2023 klo 13:10
Uutinen

Lue juristin neuvo luottotappioiden vähentämiseksi

Yritysten maksuviiveet ja konkurssit ovat lisääntyneet. Luottoriskit ovat kasvaneet. Maltti ei ole valttia velan perinnässä. Taikasana perinnässä on nopeus.

Moni yrittäjä kertoo, että asiakkaat eivät maksa laskujaan ajoissa. Maksusuorituksen viivästyminen saattaa olla merkki siitä, että yritys on maksuvaikeuksissa tai maksuhaluton.

Yrityksesi saatava tuskin on ainoa saatava, joka velallisella on suorittamatta eräpäivänä. Velallisen intressissä on laskujen maksaminen siinä järjestyksessä, joka sille parhaiten sopii. Tällainen menettely pitkittää suorituksen saamista ja jopa estää suorituksen saamisen velallisen ajautuessa maksukyvyttömäksi.

Meiltä löytyy lääke velallisen maksuhaluttomuuteen ja maksukyvyttömyyteen.

Lääke on saatavan perintä suoraan käräjäoikeudessa. Usko tai älä, sen valtti on nopeus ja hinta.

Oikeudellinen perintä

Oikeudellinen perintä on perinteistä perintätoimistojen tekemää perintää tehokkaampi tapa.

Eräässäkin tapauksessa laskun perintäkulut olivat 420 euroa, eikä velallinen perintätoimiston uhkailuista huolimatta maksanut laskua. Eikö olisi kohtuullista, jos velallinen lyhentäisi velkaa suoraan velkojalle, eikä maksaisi perintäpalkkioita? Esimerkiksi tratat ja niiden protestointi eivät helpota velallisen ahdinkoa.

Perintätoimistoilla on paikkansa ja ne tekevät laadukasta perintää. Jos asiakas ei kuitenkaan maksa, perintätoimisto ei voi muuta kuin uhkailla, ja asian joutuu lopulta joka tapauksessa siirtämään tuomioistuimeen. Miksi et tekisi sitä heti? Muista, että nopeus on taikasana perinnässä. Mitä enemmän aikaa kuluu, sen epävarmemmaksi saatavasi yleensä muuttuu.

Tuomioistuimesta voi saada jopa muutamassa viikossa yksipuolisen tuomion eli ulosottokelpoisen päätöksen! Sen hinta on 65 euroa. Tuomion jälkeen voimme siirtää saatavasi perinnän ulosottoon, jos et ole rahojasi jo saanut.

Ulosotto

Ulosottoperintä maksaa vähemmän velalliselle, jolloin velallisella jää enemmän varoja velan maksuun sen sijaan, että velallisen varjoja käytetään perintätoimiston palkkioiden kattamiseen.

Ulosottoperinnässä velalliselta ulosmitatut varat jaetaan siinä järjestyksessä kuin laissa säädetään.

Tehokasta ja nopeaa

Ulosottolainsäädäntö mahdollistaa tehokkaan perimisen yrityksen elinkeinotulon ulosmittauksessa. Pääsääntönä on, että yrityksen elinkeinotulo ulosmitataan kokonaan.

Ulosotolla on laajat tiedonsaantioikeudet velallisen taloudellisesta tilanteesta ja keinot selvittää sitä.

Laki edellyttää ulosottomiestä suorittamaan tiettyjä toimia velallisen taloudellisen tilanteen selvittämiseksi. Velkojalla on oikeus myös tiedustella ulosotosta perintätoimien etenemisestä.

Ulosottomiehen on tehtävä ulosottoselvitys, jossa velallisen on totuusvelvollisuuden nojalla kerrottava taloudellisesta tilanteestaan. Selvityksestä tehdään ulosottoselvityspöytäkirja, joka on asianosaisjulkinen. Velkojalla on oikeus saada jäljennös pöytäkirjasta eli käytännössä tiedot velallisen tilanteesta.

Voimmeko olla avuksi? Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Markus Talvio

Toimitusjohtaja, Jurinet

suora +358 (0)50 2590

markus.talvio@jurinet.fi

Muista hyödyntää Jurinetin tarjoamat valtakunnalliset jäsenedut! Saat jopa tonnin alennusta kaikista asianajotoimialan lakipalveluista.