Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

21.11.2018 klo 10:02
Uutinen

Lue vinkit tulorekisterin käyttöönottoon: Tarkista nimenkirjoitusoikeudet, tsekkaa valtuutukset ja kommunikoi 

Suomen Yrittäjien veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro arvioi tilitoimistoyrittäjien valmistautuneen tulorekisteriin ajoissa. Sen sijaan pienyrityksillä on vielä tekemistä ennen vuodenvaihdetta.

– Vielä on yrittäjiä, jotka eivät ole valmistautuneet riittävästi, Sanna Linna-Aro sanoo.

Tulorekisteri otetaan käyttöön vuoden alussa, ja se koskee kaikkia palkkaa maksavia yrityksiä, kotitalouksia, tilitoimistoja ja muita organisaatioita. Työnantaja ilmoittaa tulorekisteriin työntekijöidensä palkkatiedot ensi vuodesta lähtien.

– On tärkeää ottaa selvää, miten tulorekisteri vaikuttaa omaan palkkojen ilmoittamiseen tai jos tilitoimisto hoitaa ilmoittamisen puolesta, miten prosessit tilitoimiston kanssa muuttuvat, Linna-Aro muistuttaa.

Linna-Aro arvioi, että osa yrityksistä tuntee säännöt jo hyvin, mutta miten velvoitteet saadaan toimimaan käytännössä, saattaa olla vielä epäselvää.

Veroasiantuntija Sanna Linna-Aron vinkit yrittäjälle:

1. Tarkista tulorekisterin asioiden hoitoa koskevat oikeudet. Tarkista kaupparekisteristä, että nimenkirjoitusoikeudet ovat ajan tasalla. Mikäli toinen taho hoitaa ilmoitukset puolestasi, tarkista, että valtuutukset ovat kunnossa.

2. Selvitä miten teet ilmoituksen tulorekisteriin. Teetkö ilmoituksen itse vai hoitaako esimerkiksi palkanlaskija sen puolestasi. Meneekö ilmoitus automaattisesti palkanmaksujärjestelmästä vai käytätkö muita sähköisiä ilmoittamisen tapoja.

3. Päätä millä tavalla ilmoitat tiedot, laajasti vai suppeasti. Laajemmalla ilmoittamisella varmistat, että eri viranomaiset eivät ala myöhemmin kysellä lisätietoja.

Tilitoimistoyrittäjä Markus Seppäsen ja kirjanpitäjä Annukka Miikin vinkit yrittäjälle:

1. Tee suunnitelma palkanlaskijasi kanssa.

2. Jos lasket palkkoja itse, harkitse palkanlaskemisen ulkoistamista. Tämä kannattaa usein.

3. Kommunikoi. Keskustele työntekijöiden kanssa siitä, mitä tietoja heiltä tarvitaan tulorekisteriä varten, esimerkiksi poissaolot. Välitä tiedot palkanlaskijalle ennalta laaditun suunnitelman mukaisesti.

Lisätietoa: www.vero.fi/tulorekisteri

Lue lisää tulorekisteristä torstaina 22.11. ilmestyvästä Yrittäjäsanomista.

Teksti ja kuva: Tiina Rantakoski