10.9.2020 klo 11:20
Uutinen

Maran kysely kertoo yritysten kriittisestä tilanteesta – Kokoontumis- ja matkustusrajoitukset purettava

Mara esittää vaatimuksensa matkustus- ja kokoontumisrajoitusten purkamisesta. Myös lähiopetus ja paluu työpaikoille on pärjäämisen edellytys toimialalla.

Vuoden loppu näyttää synkältä Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran jäsenilleen teettämän kyselyn valossa. Kyselyyn vastasi 782 MaRan jäsenyritystä, joilla on yhteensä useita tuhansia toimipaikkoja.

Noin 70 prosenttia jäsenyrityksistä arvioi liikevaihtonsa alenevan vähintään 30 prosenttia syys–joulukuussa. Vaikeimmassa asemassa ovat ohjelmapalvelualan yritykset, joista lähes 80 prosenttia arvioi menettävänsä yli 80 prosenttia liikevaihdostaan.

Puolet ohjelmapalvelualan yrityksistä arvioi olevansa konkurssissa kuuden kuukauden kuluttua.

Virus pysyy riesana

MaRan jäsenkyselyn mukaan alan yritysten tilanne on kriittinen. Myös alan henkilöstö on tiukoilla pitkään jatkuneiden lomautusten vuoksi. Yrityksistä 57 prosenttia arvioi lomauttavansa syys–joulukuussa ainakin jonkin verran työntekijöitään ja 3 prosenttia olevansa suljettu.

– Koronavirus on parhaimmassakin tapauksessa riesanamme vuoden 2021 loppupuolelle asti. Toimialamme yritykset ja niiden työntekijät eivät kestä nykyisiä toiminnan rajoituksia niin kauan. Matkustus- ja kokoontumisrajoitukset, etätyö ja -opetus iskevät erittäin pahasti toimialamme yrityksiin ja niiden työntekijöihin, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Mara esittää vaatimuksensa matkustus- ja kokoontumisrajoitusten purkamisesta. Myös lähiopetus ja paluu työpaikoille on pärjäämisen edellytys alalla.

Matkustusväylä Lappiin avattava

MaRa ja palvelualojen ammattiliitto PAM esittävät, että hallitus tekisi päätöksen arvonlisäverojen määräaikaisesta alentamisesta toimialan yritysten palvelujen kysynnän piristämiseksi ja työllisyyden tukemiseksi.

MaRan mukaan hallituksen on annettava Finnairille tasavertaiset toimintaedellytykset sen kilpailijoihin nähden. Matkustuskäytävien luominen ulkomailta Pohjois-Suomeen on välttämätöntä, jotta edes osa ulkomaalaisista matkailijoista saataisiin asiakkaiksi.

Ilman ulkomaalaisia asiakkaita Pohjois-Suomen talvisesongista tulee synkkääkin synkempi. Suomalainen matkailu- ja ravintola-ala ei toivu ilman ulkomaalaisia matkustajia. TEMin tuoreen selvityksen mukaan koronakriisi leikkaa ulkomaista matkailukysyntää noin 3,5 miljardilla eurolla kuluvana vuonna.

Hallitus keskustelee matkustusrajoituksista ja strategiastaan tänään, torstaina iltapäivällä.

– Sekä liikematkustajat että yksityismatkailijat ovat toimialalle tärkeitä. Hallituksen on myös avattava yritysten kustannustuki uudelleen uudistetuilla edellytyksillä. Se ei yksin pelasta yrityksiä, mutta auttaa niitä selviytymään kriisin yli. Myös vuokranantajien on omankin pidempiaikaisen etunsa vuoksi alennettava vuokriaan, Lappi sanoo.

MaRan jäsenyrityksistä 15 prosenttia arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua. Vielä kesäkuussa osuus oli 10 prosenttia. 71 prosenttia yrityksistä on joutunut sopeuttamaan toimintaansa, mutta toiminta jatkuu kannattavuutta tavoitellen. Noin 13 prosentilla yrityksistä toiminta jatkuu kannattavana. Toimintansa on lopettanut prosentti yrityksistä.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi