21.4.2020 klo 13:47
Uutinen

Matkailuyrittäjä sai yllättävän laskun: Toiminta seisoo, valtio laskuttaa anniskelusta – ”Vähän tässä kyllä sylettää”

Rovaniemeläisyrittäjä ihmettelee valtiolta tullutta laskua anniskeluvalvonnasta.

Rovaniemen SantaPark-elämyspuistoa ja Arctic TreeHouse Hotelia pyörittävä Ilkka Länkinen hieraisi silmiään avattuaan Lapin aluehallintovirastolta saapuneen kirjeen.

– Tänä aamuna hyväksyin laskuja aamutuimaan ennen seitsemää. Laskujen joukossa oli ravintoloilleni tullut anniskeluvalvonnan vuosimaksu, hän kertoo.

Kyseessä on vuotuinen maksu, joka peritään alkoholia myyviltä ravintoloilta. Länkinen ei olisi ihmetellyt laskua, ellei kyseessä olisi poikkeustilanne, jonka takia hallitus on määrännyt ravintoloiden ovet säppiin.

– Yritin katsoa, onko laskussa jokin alennus mutta ei.

Anniskeluvuosimaksu määräytyy ravintolan arvioidun kulutuksen mukaan. Länkisellä on kolme ravintolaa.

– Vähän tässä kieltämättä sylettää se, että valtio määrää ravintolat kiinni ja kulut juoksevat. Sitten laitetaan vielä vuosimaksu tulemaan.

– Täytyyhän tämä maksaa. Summa on kohtuullisen pieni, alle 1000 euroa, mutta ei tämä järkeen käy. Yksityisellä puolella tällainen lasku ei menisi läpi. Tulee mieleen, onko kukaan valtionhallinnossa ajatellut tätä asiaa. Olemme lomauttaneet lähes kaikki työntekijämme eikä yhtään asiakasta ole. Tuntuu, että Helsingin kirkolla on nyt reaalimaailma hämärtynyt.

Laskun mukana ei tullut minkäänlaista saatetta liittyen vallitsevaan koronatilanteeseen ja ravintoloiden sulkemiseen. Länkinen toivoo hallitukselta toimia, jotka avaisivat keskeytysvakuutuksen korvausehdot.

– Meillä on keskeytysvakuutus, jossa on pandemiaehto. Se ei kuitenkaan astu voimaan niin kauan, kun Suomen hallitus ei tee virallista julistusta pandemiasta.

Yrittäjä vertaa tilannetta muun muassa Ruotsiin ja Norjaan, joissa ravintolat ovat saaneet suoraa tukea taloudellisiin menetyksiin.

– Koko yrityksen viimeisen aukiolopäivän kulut olivat 11 200 euroa, mutta päivän myynti oli yksi lounas eli 12 euroa 42 senttiä.

Ei vielä Business Finlandin tukipäätöstä

Tällä hetkellä Länkinen keskittyy viemään loppuun yrityksessä kesken olevia korjaustöitä.

– Kaikki kulut on laitettu minimiin. Teemme remontit, jotka ovat jääneet tekemättä. Hiotaan pintoja ja kunnostetaan paikkoja siinä toivossa, että päästään pian avaamaan.

Valoa on tunnelin päässä, sillä viime viikonloppuna Länkisen yritys sai ensimmäiset varaukset tulevalle joulukaudelle hotelliin ja elämyspalveluihin.

Normaalisti yritys ottaa vastaan vuoden aikana yli 100 000 vierasta ympäri maailman. SantaPark tekee yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa.

Länkinen kertoo hakeneensa Business Finlandin tukea, mutta päätöstä ei ole vielä tullut.

– Olisi tarkoitus lähteä tekemään täysin uusia tuotteita liittyen virtuaalisuuteen. Tässä tulee samalla pakollinen digiloikka.

Kuva: SantaPark Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi