27.4.2020 klo 16:02
Uutinen

Matkatoimiston asiakkaat peruvat jo syksyn matkoja, yrittäjä pelkää ettei kassa kestä – ”Hallituksen on ohjeistettava”

Kymen Matkojen yrittäjä toivoo hallitukselta linjausta siitä, saako kotimaassa matkustaa tulevana kesänä.

Kymen Matkat on yksi niistä lukuisista matkatoimistoista, joiden toiminta on pysähtynyt totaalisesti koronakriisin takia.

– Toiminta on täysin seis. Täällä ei tapahdu yhtään mitään, 97 prosenttia yrityksestä omistava Satu Mäntyvaara kommentoi tyhjältä toimistolta Kotkasta.

Viime viikot Mäntyvaara on keskittynyt lähinnä palauttamaan rahoja asiakkaille.

– Tällä hetkellä palautamme asiakkaille rahoja ja siirrämme matkoja, mistä emme saa mitään tuloja.

Kaikki Kymen Matkat Oy:n järjestämät matkat on peruttu heinäkuulle asti. Nyt peruutuksia on alkanut tulla myös elokuulle ja vielä sitäkin pidemmälle.

– Asiakkaat alkavat kysyä jo syyskuun ja lokakuun matkojen peruuttamista. Suurin osa vetoaa siihen, että he kuuluvat riskiryhmään. Tilanne on meidän kannaltamme ihan katastrofaalinen. Sen verran mitä olen puhunut muiden matkatoimistoyrittäjien kanssa, heidän tilanteensa on sama.

”Lentoyhtiöt antavat pisteitä, meidän pitää palauttaa rahat”

Mäntyvaara odottaa nyt selkeää ohjeistusta hallitukselta siitä, miten matkatoimistojen tulisi toimia.

– Jos hallitus ohjeistaa edelleen ihmisiä niin, että heidän pitää pysyä kotona, emme voi markkinoida matkoja kotimaassakaan, saati ulkomaille. Se olisi moraalitonta. Niin kauan kuin nykyinen matkustussuositus on voimassa, kukaan ei varaa mitään. Sehän on sinänsä ymmärrettävää.

Yrittäjä harmittelee sitä, ettei matkatoimistolla ole oikeutta periä asiakkailta korvausta peruutukseen vaadittavasta työmäärästä.

– Meillä ei ole oikeutta ottaa työn osuudesta mitään kuluja ja joudumme palauttamaan matkan hinnan täysimääräisenä. Osa lentoyhtiöistä ei palauta asiakkailleen lentojen hintaa vaan ainoastaan lentopisteitä tai sitten antavat lahjakortin. Meidän pitäisi palauttaa kaikki rahana, mutta käytännössä emme pysty, koska mitään puskurirahastoa ei ole olemassa.

Mäntyvaara laskee, että Kymen Matkoilla on tuhansien eurojen kiinteät kulut kuukaudessa.

– Meillä on suhteellisen iso toimitila. Maksamme vuokraa matkatoimiston käyttämästä ohjelmistosta ja sisäisestä varausjärjestelmästä. Lisäksi tulevat nettisivujen vuokra, maksupäätteen vuokra ja kirjanpitokulut.

Business Finlandin tuki ei pelasta

Yrityksellä on kuusi työntekijää. Heidät on lomautettu.

– Olemme yrittäneet saada kustannukset minimiin. Olen ollut yhteydessä joka paikkaan. Ei tässä ole välitöntä hätää, mutta uhkakuva on, että matkailu ei lähde käyntiin tämän vuoden puolella. En tiedä, kestämmekö vuoden loppuun. Jollain tavalla toivoisin, että valtio tulisi apuun, koska matkailualaa virus koskettaa ensimmäisenä ja viimeisenä. Tämä ala työllistää paljon, myös välillisesti.

Kymen Matkat on toiminut alalla 26 vuotta. Sen liikevaihto oli viime vuonna 1,7 miljoonaa euroa. Toimisto tekee ryhmämatkoja etenkin Eurooppaan. Lisäksi se tuo venäläisturisteja Suomeen ja myy ryhmämatkoja muualta Suomesta Kotkaan.

Yritys sai Business Finlandilta 28 000 euron kehittämistuen. Se ei kuitenkaan pelasta tilannetta.

– Olen siitä kiitollinen, mutta se ei auta tämän kriisin yli. Lisäksi tässä tilanteessa on vaikea kehittää uusia palveluita, kun henkilökunta on lomautettuna. Tuki pitäisi saada ennen kuin yrittäjä on ajettu nurkkaan. Siinä tilanteessa ihminen ei pysty toimimaan rationaalisesti.

Kuva: Kymen Matkat Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi