1.4.2020 klo 13:12
Uutinen

Miia perusti yrityksen helmikuussa, sitten paljastui vesivahinko ja korona vei ansiot: ”En aio lyödä hanskoja tiskiin”

Miia Elo perusti yrityksensä helmikuussa, juuri ennen koronakriisiä. Haasteita arkeen on tuonut omakotitalon vesivahinko, jonka korjaamiseen ei ole nyt rahaa.

Miia Elo päätti lähteä yrittäjäksi vuodenvaihteessa. Ennusmerkit yrittäjänä menestymisestä olivat vahvat, sillä hän oli Aninkainen Kiinteistönvälitys -ketjun kolmanneksi paras kiinteistönvälittäjä Suomessa.

Maaliskuussa koronakriisi hiljensi markkinat. Pienessä kaupungissa tilanne näyttää erityisen haastavalta.

– Kiinteistönvälitysalalla kevät ja kesä ovat parasta aikaa, jolloin tehdään melkein koko vuoden tulos. Loput viisi kuukautta ovat vähintäänkin hiljaisia.

Tuoreen yrittäjän innostuksesta kertoo hymyilevä kuva, joka otettiin äskettäin uuden yrityksen markkinointia varten. Nyt huoli on kova, sillä kevään ja kesän asuntomarkkinatilanteesta ei ole mitään tietoa.

Elo toimii välittäjänä Uudessakaupungissa ja Maskussa sekä tarvittaessa koko Varsinais-Suomen alueella. Hän teki vastikään viiden vuoden franchising-sopimuksen Sp-Koti Oy:n kanssa. Elo oli juuri saamassa toimitilan pankin tiloista, kun koronakriisi iski täydellä voimallaan.

– Minulla ei ole minkäänlaista vararahastoa tällaisen tilanteen varalle. Kiinteistönvälitysalalla pitäisi aina olla vähintään kolmen kuukauden palkka taskussa, jotta voi maksaa elämisen kulut. Yrittäjällä on usein elämisen lisäksi vielä melkoisen paljon muita kuluja, jotka täytyy hoitaa.

– Uskoin siihen, että saan tehtyä hyvin kauppaa yrittäjänä. En todellakaan olisi lähtenyt yrittäjäksi, jos olisin osannut kuvitella tällaista tulevan vastaan. Suunnitellut kevään messut ja avajaiset jäivät nyt maaliskuulta pitämättä.

Elon yritys on edelleen alkumetreillä. Hän tekee töitä kerrostalokaksiossa ja huolehtii samalla lastensa etäopinnoista.

– Onhan tämä aika kaaosta. Nyt en tiedä, uskallanko tehdä kaikkia sopimuksia, mitä olin suunnitellut tekeväni yritykselle.

Yritystä varten pitäisi ostaa tarvikkeita ja laitteistoa, jotka maksavat tässä tilanteessa liikaa.

”Kaikissa tukimalleissa jokin erikoinen ehto”

Miia Elo on viime päivinä yrittänyt saada tietoa yksinyrittäjälle tarjolla olevista tukivaihtoehdoista.

– Kaikissa tukimalleissa on jokin erikoinen ehto, minkä takia en voi hakea niitä.

Eloa mietityttää rahoituksissa vastaan tullut ehto, jonka mukaan tämän vuoden aikana perustettu yritys ei ehkä olisikaan oikeutettu hakemaan tukea, koska sillä ei ole esittää tilinpäätöstä.

– Jos uudet yrittäjät eivät saa avustusta, miten käy juuri yritystoimintansa aloittaneiden, hän kysyy.

– Tässä tuntee olevansa väliinputoaja.

Vesivahinko lisäsi stressiä

Elon arkisia haasteita on lisännyt viime aikoina omakotitalossa havaittu vesivahinko. Sen takia perhe asuu nyt kerrostalokaksiossa.

– Alun perin keittiössä ja vessassa havaittiin vesivahingot. Sen jälkeen huomasimme, että sauna- ja suihkutilatkin olivat märkänä. Ne piti avata.

Jo alkanut taloremontti laajeni huomattavasti.

– Ajattelimme mieheni kanssa, että tehdään tämä nyt sitten kunnolla. Jos olisin tiennyt, mitä on tulossa, emme ehkä olisi lähteneet näin mittavaan remonttiin lainkaan.

Elämiseen käytettävien menojen pienentämiseksi Elo on nyt joutunut laittamaan talon remontin jäihin.

– En tiedä, voimmeko jatkaa remonttia jossain vaiheessa. Jos laitamme talon myyntiin, tappiota tulisi paljon. Myyminen on viimeinen vaihtoehto.

”En halua ajatella, että lopettaisin”

Elo suhtautuu kaikesta huolimatta tulevaisuuteen luottavaisesti.

– Täytyy toivoa, että ihmiset uskaltavat kuluttaa tämän kriisin jälkeen. Asuntomarkkinoihin vaikuttaa esimerkiksi se, miten ihmiset saavat jatkossa lainaa pankista. Onneksi Sp-Kodilla ja Säästöpankkiryhmällä on vahva yhteistyö ja asiakkaita autetaan niin paljon kuin ikinä on mahdollista.

Muutaman viime kuukauden hän on selvinnyt täysin palkatta.

– Yritän ajatella myönteisesti, oli tilanne mikä tahansa. En aio laittaa hanskoja tiskiin. Kun on yrittäjäksi lähtenyt, sinnikkyyttä pitää olla. En halua ajatella, että lopettaisin yrittäjyyden nyt, kun olen tälle tielle lähtenyt. Aion tehdä kaikkeni yrityksen menestymisen eteen. Toivon kaikille kanssayrittäjille voimia ja tsemppiä tähän haastavaan tilanteeseen.

Kuva: Miia Elon albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi