9.4.2020 klo 09:55
Uutinen

Mistä taloudellista tukea yrityksille koronakriisissä?

Yrittäjille on tarjolla rahallista tukea koronakriisin aiheuttamassa vaikeassa tilanteessa. Yrittäjille on luotu neljä tukimuotoa, joita haetaan eri paikoista.

Koronakriisi on ollut yllämme jo neljättä viikkoa. Rajoitusten lisääntyessä vaikutukset yrityksiin ovat kas­vaneet. Yritysten tilan­ne on heikentynyt aalloittain eri toimialoilla. Suomen Yrittäjät on tehnyt vaikuttamistyötä yritysten tuke­miseksi, minkä ansiosta yrittäjille on tarjolla rahoi­tus-­ ja tukipaketteja. Suomen Yrittäjien Kaikki koronasta yrittäjälle -sivuilla on kaikki, mitä yrittäjän pitää tietää koronasta. Sivuja päivitetään koko ajan, ja sinne kerätään kootusti tietoa yksinyrittäjille ja työnantajayrittäjille.

Tästä Kaikki koronasta -sivustolle >

Yrittäjille on luotu neljä tukimuotoa, joita haetaan eri paikoista

Työmarkkinatuki

Kaikki yrittäjät voivat hakea työmarkkinatukea Kelasta – se on tarkoitettu kaikille yrittäjille yrityksen koosta ja yhtiömuodosta riippumatta. Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa jokaista yrityksessä yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

Työmarkkinatukea (724 €/kk) voidaan maksaa 16.3.–30.6. ilman omavastuuaikaa. Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15. huhtikuuta, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen takautuvasti, kunhan tuen saamisen edellytykset täyttyvät. Muutoin tukea maksetaan hakupäivästä alkaen. Työnhakijaksi voi ilmoittautua heti. Etuutta voi hakea Kelasta, kun laki tulee lopullisesti voimaan.

Lue lisää Kelan verkkosivuilta >
Yrittäjä, näin ilmoittaudut työnhakijaksi >

Suora tuki yksinyrittäjille: yrityksen sijaintikunta

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea yrityksen sijaintikun­nasta. Haku pyritään avaamaan kaikissa kunnissa mahdollisimman pian. Tuen suuruus on 2000 euroa. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien me­nojen kattamiseen. Yksinyrittäjätukea voi hakea rinnak­kain yrittäjille tulossa olevan laajennetun työttömyystur­van kanssa. Jos 2000 euron tuki haetaan kiinteisiin kului­hin, se ei vaikuta työttömyysturvan suuruuteen.

Lue lisää työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta >

Suora tuki 1–5 henkeä työllistäville yrityksille: Ely-keskus

Ely-keskusten kehittämisavustus on tarkoitettu tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin. Avustusta voi hakea 1–5 henkilöä työllistävät yritykset, joissa työllistyvien keskimääräinen työaika on vähintään 30 tuntia viikossa. Elyn avustus on tarkoitettu myös niille yksityisille elinkeinoharjoittajille (toiminimet), joiden kokoaikaisten työntekijöiden määrä on enemmän kuin viisi työntekijää.

Lue lisää Ely-keskuksen verkkosivuilta >

Suora tuki 6–250 henkeä työllistäville yrityksille: Business Finland

Business Finlandin tukipaketti on haettavissa vähintään kuusi henkilöä työllistäville yrityk­sille. Tukea voivat hakea yritykset, joiden yritysmuoto on Oy, Oyj, Ay, Ky tai Osk. Tukea on mahdollista saada sekä kehittämisen esiselvitykseen ja varsinaisiin kehittämistoimenpiteisiin.

Lue lisää Business Finlandin verkkosivuilta >

Lainat

Yritys on yhteydessä omaan pankkiinsa, joka myöntää rahoituksen, jonka Finnvera takaa maksimissaan 80 prosenttiin pankin myöntämän luoton määrästä.

Lue lisää Finnveran verkkosivuilta >


Yrittäjä, apua on tarjolla!

Kuntien, Prizztechin ja Proagrian yritysneuvojat auttavat hakemusten laadinnassa. Myös Satakunnan Yrittäjien henkilökunta avustaa oikean osaajan etsinnässä.

Lue lisää tuki- ja apumuodoista tästä uutisesta >


Kuvasta kiitos Keski-Suomen Yrittäjät ja Linda Saukko-Rauta Redanredan