30.6.2020 klo 10:00
Uutinen

Molemminpuolista menestystä

Kun kunnalla/yrityksellä menee hyvin, edesauttaa se molempien menestymistä.

Olemme juuri saaneet tuoreet kuntabarometrin kuntakohtaiset tulokset analysoitavaksemme. Yrityksien edustajat arvioivat kuntansa onnistumista mm. hankintojen osalta. Useat Keski-Suomen kunnat ovat kehittäneet vuoropuhelua yritysten kanssa kilpailutuksien valmistelussa. Tarjouspyyntöjen hakupalvelut ovat kehittyneet huomattavasti. Kuitenkin tuloksista voi päätellä, että olemme vasta alussa hankintoihin liittyvän vuorovaikutuksen ja viestinnän mallikkaan hoitamisen tasosta.

Viestinnän tulee olla kaksisuuntaista myös hankintoihin liittyen. Eli aktivoitumista ja kehitystyötä pitää tapahtua niin yrityksien kuin kuntien osalta. Kunnat ovat merkittävä palvelujen/tuotteiden ostaja, joten sinne kannattaa myös kuntia vierastavien yritysten tarjota. Myös kilpailutuksiin liittyvä byrokratia on ainakin hieman helpottunut ja hankinta-asiamies auttaa tarvittaessa.

Kunnat tarvitsevat yrityksiä ja yritykset kuntia liiketoimintansa pyörittämiseen. Nyt on hyvä hetki lähteä kehittämään kumppanuusyhteistyötä yritysten ja kuntien välillä. Kehittäminen voi lähteä liikkeelle strategisista linjauksista toimialakohtaisesti, mitä kunta tekee itse ja mitä ostaa yrityksiltä. Mielestäni kumppanuuteen kuulu myös avoimuus kustannusten muodostumisesta ja hinnoitteluperiaatteista.

Nyt tarvitaan myös uusia innovaatioita ja niiden käyttöön ottamista, jolloin saadaan palvelut tuotettua kustannustehokkaammin laadusta tinkimättä. Tämäkin edellyttää mielestäni saumatonta yhteistyötä kuntien ja yritysten välillä.

Haastankin Sinut hyvä artikkelin lukija laittamaan ideoitasi minulle kesän aikana. Kuinka kehittäisit viestintää ja kumppanuutta yritysten ja kuntien välillä?

Lupaan olla mukana edelleenkin kehittämässä julkisia hankintoja kanssanne. Viestitellään siis…

Kesäterveisin hankinta-asiamiehenne Veli Puttonen

p. 0500 646 793
veli.puttonen@yrittajat.fi