31.5.2021 klo 11:12
Uutinen

Monimuotoisuus on avain kansainvälisille markkinoille – ”Varmistamme, että meille uskaltavat hakea monenlaiset ihmiset”

Osaajat houkuttelevat toisia osaajia. Parhaat osaajat houkuttelevat myös sijoittajia. Palkkaakin tärkeämpää on hyvä työyhteisö ja haasteet. Siksi monimuotoinen työyhteisö on valtti.

Startupien ja kasvuyritysten talousennustaminen voi olla vaikeaa, jos käytössä on työkalut, jotka eivät palvele kasvun tavoittelua.

Calqulate kehittää työkalua, joka yhdistää kasvumetriikan, kassanhallinnan ja perinteisen talousraportoinnin sekä ennustaa tulevaisuutta. Yritys sai viime vuoden lopulla 1,2 miljoonan euron rahoituksen, jonka avulla se kasvaa Yhdysvaltojen markkinoille.

– Tarjolla on yleisiä tulos- ja talousanalyysityökaluja, mutta ne eivät toimi digitaalisille kasvuyrityksille. Startupit eivät tee voittoa ensimmäisinä vuosina, vaan investoivat rahat kasvuun. Tuloslaskelmaa enemmän ne tarvitsevat ennusteita ja kasvumetriikkaa, Calqulaten perustaja ja toimitusjohtaja Niko Laine kertoo.

Yrityksen pääkonttori on Suomessa, mutta se sai alkunsa pariisilaisessa kahvilassa, jossa naapurukset Laine ja Osama Abdelmoghni tutustuivat ja juttelivat töistä. Yhteinen näkemys startupien talousraportoinnin hankaluuksista johti yrityksen syntyyn.

Laajentuminen virtuaalisesti

Frankofiiliksi tunnustautuva Laine on asunut vuodesta 2007 ulkomailla, ensin Luxemburgissa seitsemän vuotta rahoitusjohtajana, ja sen jälkeen Ranskassa syksyt neljän–viiden viime vuoden ajan. Laine asuu osan vuodesta Piilaaksossa amerikkalaisen puolisonsa, Berkeleyn yliopiston professori David Kirpin kanssa, jolla on myös oleskelulupa Suomeen.

Yrityksen noin 30 työntekijästä Helsingin Maria 1.0:ssa työskentelee 12, Pariisin startup-keskus Station F:ssa neljä, Liettuassa neljä ja Yhdysvalloissa kaksi. Ulkoistettua teknistä henkilöstöä on kahdeksan.

– Laajenemme virtuaalisesti. Nyt keskitymme Yhdysvaltoihin. Aasian vuoro tulee myöhemmin. Calqulatessa työyhteisön moninaisuus on tärkeä arvo. Eri kansallisten kulttuurien lisäksi yritys tuo esiin avoimuutta seksuaalisen suuntautumisen suhteen. Tavoite on, että työyhteisössä on tasapuolisesti miehiä, naisia ja muunsukupuolisia sekä eri-ikäisiä ja -värisiä kosmopoliitteja huippuosaajia.

– Esittelemme itsemme ja perheenjäsenemme. Tuomme esiin viestinnässä, että meille voi tulla sellaisena kuin on. Haluamme varmistaa, että meille uskaltavat hakea monenlaiset ihmiset ja että heillä on hyvä olla. Nuori nainen ei välttämättä halua hakea yritykseen, jossa on 20 miestä, eikä yhtään naista, Laine sanoo.

Kisa parhaista osaajista

Parhaista osaajista on kova kilpailu erityisesti, kun luodaan uutta digitaalista globaalia palvelua. Palkka ei ole ainoa valtti. Työn pitää olla palkitsevaa ja työyhteisön hyvä.

– Parhaat osaajat hakeutuvat niihin yrityksiin, joissa on hyvä työkulttuuri. Parhaat osaajat vetävät toisia parhaita osaajia, ja sijoittajat tulevat yrityksiin parhaiden osaajien perässä, Laine toteaa.

Virtuaalisesti kansainvälistyvän yrityksen haaste on saada etänä työskentelevät sisään työkulttuuriin ja motivoida työyhteisö yhteisen tekemisen taakse.

– Eron huomaa siinä, jos on mahdollista tavata työsuhteen alussa kasvokkain verrattuna siihen, jos ei voi. Digitaalinen integroituminen on vielä lapsen kengissä, Laine sanoo.

Lue myös Yrityksen henkilöstön monimuotoisuus on menestyksen edellytys – Startup-yritys heräsi oman tiimin rakenteeseen ja aloitti korjaustoimet

Monitaituri Carla Harris johtajille: “Monimuotoisuus ei synny itsestään”

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi