20.7.2017 klo 08:04
Uutinen

Muraali valmistui Iittalaan rakennustöiden viimeistelyvaiheessa

Taiteilija Petra Heikkilä on maalannut Uusi lehti -muraalia Iittalan hyvinvointikeskus Sauvolaan rakennustyömiesten vielä viimeistellessä syksyksi valmistuvaa keskusta. Tänään muraali esitellään ensimmäisen kerran yleisölle.

Naivismi on ylittämässä perinteisiä ja totuttuja rajojaan, ja on jo hypännyt ulos kehyksistään. Suomen ensimmäinen naivistinen muraali on valmistunut Iittalan hyvinvointikeskus Sauvolaan. Muraali on lähtölaukaus Iittalan naivismipolulle, jonka jatkoa odotetaan Iittalan rautatieaseman seisakkeelle.

– Tämän jälkeen on tarkoitus vuosi vuodelta rakentaa naivistista ulkoilmanäyttelyä eli naivismipolkua Iittalaan, kertoo säätiön asiamies Ulla Heinonen.

Naivistit Iittalassa -näyttelyn kuraattori Hannu Castrénin mukaan naivismi on tähän asti pysynyt varsin tiukasti omissa, suorakaiteen muotoisissa kehyksissään. Korkeintaan se on lähtenyt rönsyilemään yksityisessä tilassa, kuten naivismin suuren nimen, Enni Idin mökissä Padasjoella.

– Nyt kun muraalit ovat vuoden kahden sisällä tulleet suosituiksi ympäri Suomea, oli tärkeää että Iittala lähti mukaan. Muraali toteutettiin vieläpä ilman mieletöntä byrokratiaa, Castrén toteaa.

Petra Heikkilä kertoo aiheen muraaliin löytyneen sekä rakennuksen nimestä että sen käyttötarkoituksesta. Ensiksikin nimi Sauvola viittaa sauvaan, joka maalauksessa esiintyy. Toisaalta rakennus on suunniteltu paikaksi, jossa eri sukupolvet kohtaavat.

Hyvinvointikeskus Sauvolan muraalin maalit Petra valitsi siten, että ne kestävät aikaa ja sääolosuhteiden vaihteluja.

– Käytin muraalissa kiviseinälle tarkoitettuja julkisivumaaleja ja ulkomaalien värikarttaa, joten uskon, että värit säilyvät hyvin.

Koska värien kestävyys oli etusijalla, hän joutui hieman antamaan periksi niiden kirkkaudessa.

– Vaikka yleensä käytän mehukkaampia värejä, on maalaustyyli ja käsiala kuitenkin minun, Heikkilä toteaa.

Työtään Petra on tehnyt rinta rinnan rakennustyömiesten kanssa, sillä hyvinvointikeskus on vasta valmistumassa ja otetaan käyttöön syksyllä.

– Siihen aikaan olen todennäköisesti synnyttämässä, mutta rakennusfirma oli todella kiltti ja otti minut tekemään tätä rinnakkain rakennusmiesten kanssa. Myöhemmin se olisi ollut jo vähän hankalampaa, hän sanoo.

Iittalan naivismpipolun ensimmäinen etappi, Hyvinvointikeskus Sauvolan muraali julkistetaan tänään torstaina klo 12.

Hämeen Yritysviestintä, Susanna Mattila
toimitus@hameenyrityssanomat.fi