12.3.2021 klo 09:00
Uutinen

Mustajärvi murahti alansa ahdingosta somessa – Myös rokkikukon oma yritys on saanut pahasti pataan

Manserockin legenda, Pate Mustajärvi, julkaisi ystävänpäivänä 14. helmikuuta Facebookissa pitkän päivityksen tapahtuma-alan ahdingosta. Viestillään hän komppasi vähän aiemmin samasta aiheesta Suomen Kuvalehdessä avautunutta kollegaansa Paula Vesalaa. Molempien artistien ydinviesti oli, että etenkin freelancerit ovat ajautuneet kohtuuttomaan tilanteeseen. Keikkakato on sotkenut ikävästi myös Pate Mustajärven tulevaisuuden suunnitelmia nimenomaan yksinyrittäjänä. Hänen kipparoimansa Ikurin Turpiini Oy kun on saanut Mustajärveä lainaten ”aivan perkeleesti takkiin”. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti tavoitti Pauli Mustajärven aiheen tiimoilta puhelimitse. Korona-aikaa kun eletään, kaikki artistin haastattelut toteutetaan etänä.

Pauli Mustajärvi myöntää kirjoittaneensa päivityksensä Vesalan taannoisen haastattelun innoittamana. Ikurin mies kokee kollegan osuneen kommentissaan naulan kantaan.

– Kun Paula rohkeasti nosti asian esiin, koin, että minunkin oli vähän pakko osallistua tähän keskusteluun, hän myöntää. Minään kannanottoautomaattina Pauli Mustajärveä ei voi pitää. Hän toteaakin, että aivan joka asiasta hän ei ole mielipiteitään kailottamassa – ainakaan tänä päivänä.

– En enää. Kyllähän sitä kakarana 80-luvulla olin välillä suuna ja päänä vähän asiaan kuin asiaan, mutta silloin sitä luuli olevansa jonkinlainen yliviisas rokkijumala. Tässä vanhemmiten sitä on tajunnut, että jokaisella on se oma tonttinsa. Mun kohdalla se on tämä viihdyttäminen, joten tässä asiassa koin siten olevani omalla reviirilläni, Mustajärvi pohtii.

Kärsijöiden lista on pitkä

Mustajärven mukaan hän on saanut kirjoittamastaan päivityksestä 99-prosenttisesti myönteistä palautetta. Ja se yksi prosenttikin on oikeastaan ollut asiasta samaa mieltä, mutta päivitellyt, ettei Mustajärven tahi Vesalan kaltaisten tunnettujen ja hyvätuloisten artistien pitäisi asiasta voivotella. Tämänkin Pate avasi jo viestissään, mutta kertaa saman asian tässäkin.

– Enhän minä ensisijaisesti itsestäni puhukaan. Kuten totesin, toki tämä kirpaisee, mutta minä kyllä pärjään. Enemmän mua huolettaa nuo ääni- ja valomiehet, autokuskit, ravintoloiden portsarit ja niin poispäin. Hehän tässä kusessa ovat, Pate korostaa ja nostaa esille myös todelliset kollegansa eli esiintyvät artistit.

– Siis kaikki tämän maan freelancer-soittajat ja trubaduurit ja muut esiintyjät. Heille ei tipu mistään mitään, ja se on kauheaa, Mustajärvi huokaa. Asia on tullut lähelle, sillä Mustajärven oma tytär, viime vuoden puolella ensilevynsä julkaissut Jenni Mustajärvi on yksi täysin tyhjän päälle pudonneista.

– Hänellä oli juuri ensimmäinen festarikesä alkamassa, ja sitten vedettiin matto täysin alta, Pate harmittelee.

Suunnitelmat menivät omallakin kohdalla uusiksi

Vaikka Mustajärvi korostaa olevansa vielä enemmän huolissaan monen muun tilanteesta, kertoo hän iskun kolahtaneen omakohtaisesti myös yksinyrittäjä Pauli Mustajärveen ja hänen yritykseensä Ikurin Turpiiniin.

– Täytän heinäkuussa 65 vuotta, mikä tarkoittaa, että ei tuolla festareillakaan maailman tappiin saakka heiluta. Kyllä tämä pisti mun omat tulevaisuuden suunnitelmat täysin uusiksi. Olen ollut käytännössä työttömänä viime syyskuusta lähtien. Silloin pääsimme vielä vetämään keväältä siirtyneen Teatterin kummitus vol. 2. -kiertueen loput seitsemän keikkaa, tosin puolille saleille. Alalle, jossa liki 100 prosenttia liikevaihdosta tulee nimenomaan esiintymistä, rajoitukset ja peruutukset todella tuntuvat.

Yhtä pitkällä keikkatauolla jo yli 40 vuotta musiikilla itsensä elättänyt Mustajärvi ei ole ollut kahteen vuosikymmeneen.

– Huomasin huvittuneena, että näköjään nämä bänditouhut menee 20 vuoden sykleissä. Silloin alkuunhan meidän tuli vedettyä 20 vuotta putkeen sellaista 200 keikan vuositahtia. Vasta vuosituhannen vaihteen tienoilla me sitten laitettiin bändi jäihin noin vuodeksi, kun siinä oli henkilövaihdosta ja muuta. Erona nykyiseen tosin oli, että silloin se oli vapaaehtoista, nyt ei.

Pari ihmeellistä gatea

Mustajärvi myöntää, että virus yllätti ällikällä päättäjät niin meillä Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Eikä hän sinänsä halua tilanteesta ketään erityisesti syytellä.

– Kyllä kaikki ovat varmasti pyrkineet vilpittömästi tekemään parhaansa, mutta toki tässä jotain erheitäkin on tehty. Se maskigate oli aikanaan uskomaton vedätys, ja nythän meillä on tämä rokotegate. Ei tällainen kadunjätkä ymmärrä, että EU on maksanut miljardeja rokotteista, joita ei sitten saakaan. Jotenkin sitä toivoisi, että sillä tasolla osataan tehdä soppareita. Määkin osaan nimittäin tehdä parempia, hän hymyilee.

Meneillään oleva epidemia ei kuulemma sinänsä vaikuta Pauli Mustajärven äänestyskäyttäytymiseen tulevissa kuntavaaleissa, vaan hän aikoo jatkaa omalla jo tutuksi tulleella äänestyslinjallaan. Yrittäjien asioista keskusteltaessa hän pitää korvat höröllä.

– Toki tässä pitää nyt kuunnella mitä ehdokkaat ennen vaaleja puhuu. Kyllä mulle yksityisyrittäjänä nämä talousjutut ovat tärkeitä. Mun elantoni ja hyvällä säkällä myös tuleva eläkkeeni on täysin riippuvainen siitä, missä jamassa mun firmani on.

Vaarallinen soitin

Syyllisten etsimisen sijaan hän peräänkuuluttaa nyt toimenpiteitä, ja mainitseepa hän viestissään myös exit-strategian. Mutta mitä se käytännössä voisi tarkoittaa?

– Toivoisin kovasti, että ammattimaiset tapahtumanjärjestäjät saisivat nyt tehdä työnsä. He kyllä hommansa osaavat. Kun esimerkiksi se teatterisalikiertue vedettiin loppuun syksyllä, niin jumankauta hommat toimi hienosti. Siellä oli maskit ja turvajärjestelyt ja kaikki viimeisen päälle tehtynä, hän sanoo ja huomauttaa myös tilastojen kertovan samaa.

– Yhtä ainutta tartuntaa ei ole Suomessa ollut ammattimaisesti järjestetyissä musiikkitapahtumissa tai teattereissa, piste! Mustajärvi korostaa ja jatkaa, että terveen arkijärjen kanssa osalla koronarajoituksia ei muutenkaan tunnu aina olevan mitään tekemistä.

– Se on käsittämätöntä, että kun ajaa lähipubin ohi, niin siellä on jengiä pilvin pimein. Mutta auta armias, jos sinne menee joku kitaran kanssa, niin silloin ilmeisesti pitää heittää suurin osa porukasta pihalle. Ei tässä välillä tiedä itkeäkö vai nauraa, Pate päivittelee.

Karuja tosiasioita

Mustajärvi huomauttaa, että alan peräänkuuluttamilla konkreettisilla toimenpiteillä on jo kiire, jotta edes jotkut selviäisivät kriisistä ”jalat kuivina”. Kaikille se ei ole enää mahdollista.

– Valitettavasti kaikki alan toimijat eivät selviä, ja alana me kyllä kärsitään tästä vielä pitkään. Tiedän jo nyt paljon etenkin tekniikan väkeä, siis noita valo- ja äänentoistokavereita, jotka ovat jo joutuneet pakosta lähtemään muihin hommiin.

– Toivon, että niitä kaikista pahimpia, lopullisia ratkaisuja tulisi mahdollisimman vähän, hän huokaa. Keikat ovat loistaneet poissaolollaan, mutta musiikkia Pate on sentään jonkin verran päässyt tekemään.

– Onhan me tässä tehty neljä sinkkua, joista kolme on tullut jo uloskin videoineen, hän huomauttaa ja myöntää, että niiden vastaanotto ja kuuntelu- ja katselukerrat ovat olleet ”helvetin loistavia”. Hienoa on ollut sekin, että hän on itsekin yrittäjänä pystynyt työllistämään alan ammattilaisia. Studiomuusikoita, äänittäjiä, kuvaajia, valomiehiä ja graafikoita ainakin on työllistetty, kun näitä on äänitetty ja kuvattu.

Uutisfriikki

Siitä, koska mies seuraavan kerran pääsee nousemaan estradille, Patella ei ole mitään käryä.

– Nyt keväällä mulla piti tosiaan olla 35 konsertin teatteri- ja konserttisalikiertue, mutta alkupuolisko siitä on jo siirretty ensi keväälle, ja todennäköisesti loputkin siirtyvät, Mustajärvi tuumaa. Toiveisa toki olisi, että kesällä päästäisiin jo tositoimiin.

– Onhan noita Himoksen Iskelmäfestareita ja muita mainostettu, mutta aika skeptinen kyllä olen, hän huokaa. Tautitilanteen kehityksestä Mustajärvi on ollut erittäin hyvin kartalla, kuten maailman menosta noin muutenkin.

– Olen aivan totaalinen uutisfriikki. Mun aamu ei ala ilman Aamulehteä ja Hesaria, ja sitten illalla seuraan kaikki televisiouutiset aina kymppiuutisia myöten, hän kertoo.

Muita kiinnostavia aiheita