11.6.2020 klo 06:02
Uutinen

Mutkattomat välit maalaiskunnan menestyksen takana

Ypäjä rankattiin elinkeinopolitiikassa maakunnan ykköseksi kestomenestyjänä olleen naapurinsa, Humppilan, edelle. Pienet kunnat ovat pärjänneet kyselyissä perinteisesti hyvin. Suhteet kuntaan ovat mutkattomat ja kunnantalon kynnykset ovat matalia. Koolla on siis merkitystä, mutta myös asenteesta voi ottaa oppia.

Kahden vuoden välein toteutettava kuntakysely on nyt nimeltään kuntabarometri (aikaisemmin elinkeinopoliittinen mittaristo). Ajatus pysyi samana: Yrittäjät antavat palautetta ja arvioivat oman kuntansa toimintaa. Tulokset kertovat, mikä toimii ja missä tulisi petrata.

Lounais-Hämeen kunnat ovat pärjänneet aikaisemmin tutkimuksessa erityisen hyvin. Humppila oli edellisen vuosikymmenen kestomenestyjä ja sijoittui useana vuotena maan kärkikymmenikköön. Tällä kertaa valtakunnan listoille ei yltänyt yksikään hämäläinen kunta.

Jotain pysyvää kuitenkin on: Lounaisen-Hämeen raja-aleuiden menestys. Ypäjä otti maakunnan ykköspaikan ja Humppila seurasi heti perässä hopeapallille.

Ypäjä oli elinkeinopolitiikan ykkönen Kanta-Hämeessä. Tosin päätöksenteon yrityslähtöisyydessä ypäjäläiset jäivät Humppilan taakse.

Julkiset hankinnat olivat yrittäjien arvioinnin kohteena elinkeinopolitiikan ja päätösten teon lisäksi. Myös tällä saralla Ypäjä oli maakunnan ykkönen.

– Ypäjän menestyksen salaisuus julkisissa hankinnoissa on ollut mutkattomat välit paikallisiin yrittäjiin ja yrittäjäyhdistykseen. Hankinnoissa ja niistä tiedottamisessa noudatetaan lainsäädäntöä. Kunta pitää lisäksi huolen, että paikallisilla yrittäjillä on varmasti tieto lähestyvistä hankinnoista. Esimerkiksi teknisten palveluiden hankinnoissa hankkeet ovat onnistuneet paikallisten yrittäjien kanssa erinomaisesti. Tämä on osaltaan luonut myönteistä kuvaa, summaa Ypäjän kunnanjohtaja Tatu Ujula.

Julkiset hankinnat. Hämeenlinnan kaupunki on asettanut tavoitteen olla Suomen paras julkisten hankintojen tekijä. Tuore linjaus tulee tarpeeseen, sillä julki tuotu tavoite pitää sisällään hankintojen elinvoimavaikutukset. Maan keskiarvon yläpuolelle pääsivät tutut kunnat muista kyselyn osa-alueista.

Lue myös