21.12.2020 klo 13:08
Uutinen

Näin haet kustannustuki II – Yrittäjä: ”Ehdottomasti kannattaa hakea, varaudu keräämällä tarvittavat tiedot ulottuvillesi”

Jo 870 kustannustukihakemusta on lähetetty kello 13 mennessä Valtiokonttorin hakupalvelussa. Porilainen liikkeenjohdon konsultti Kari Varis kertoo hakemuksen täyttämisen hoituneen 50 minuutissa, kunhan tarvittavat tiedot ovat käden ulottuvilla.

Valtiokonttori oli kello 13 mennessä vastaanottanut 870 hakemusta. Ensimmäiset tuet ovat huomenna asiakkaiden tileillä. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on kesä-lokakuussa laskenut vähintään 30 prosenttia, kun sitä verrataan vastaavaan ajankohtaan vuonna 2019.

Tiistaista 22. joulukuuta alkaen Valtiokonttorin sivuilta löytyy päivittäin päivittyvä raportti, josta löytyy tietoa hakemusten määrästä, käsittelytilanteesta ja tehdyistä päätöksistä.

Memor Oy:n yrittäjä Kari Varis haluaa kannustaa yrittäjiä hakemaan kustannustuki II:sta.

– Tämä on selkeästi avoimempi haku kriteereiltään kuin edellinen kustannustuki, sanoo Varis, joka toimii Porin Yrittäjien varapuheenjohtajana.

– Yrittäjän kannattaa valmistautua hakemuksen tekemiseen siten, että hankit etukäteen itsellesi tiedot alv-alaisesta myynnistä jokaiselta hakukuukaudelta, eli kesä-lokakuulta 2019 ja 2020. Lisäksi hankit etukäteen tiedot 2020 vuoden kuluista yksilöitynä samalta ajanjaksolta. Eli siis, kuinka paljon olet maksanut vuokraa per kuukausi, puhelinkuluja, leasingmaksuja ynnä muuta. Kaikki kulut syötetään kuukausi kerrallaan hakemukseen.

Variksen mukaan hakemus on erittäin helppolukuinen ja ymmärrettävä.

Hanki tarvittavat tiedot käden ulottuville: ”Ota ensin selvää, mitä kiinteitä kustannuksia ja kuinka paljon liikevaihtoa per kuukausi”

Kun täytät hakemuslomaketta, on hyvä tietää, että lomakkeen voi myös tallentaa luonnokseksi ja jatkaa sen täyttämistä myöhemmin. Yrittäjä Kari Variksen mukaan Valtiokonttorin palvelussa tulee ilmoitus, että hakemus on auki 90 minuuttia kerrallaan.

– Kannattaa hankkia tarvittavat tiedot valmiiksi etukäteen, ettei tarvitse siinä vaiheessa etsiä, kun täyttää hakemusta. Voi olla, että moni yrittäjä on tähän mennessä hakenut tuloslaskelman ja taseen kesäkuusta lokakuuhun, mutta joka kuukaudelta täytyy syöttää tiedot erikseen palvelussa.

– Minulla on pelkästään arvonlisäverollista myyntiä, siinä oli erikseen kohta tapaukselle, jos myynnistä osa on arvonlisäverotonta myyntiä.

Hakeminen sujui kivuttomasti. Hän oli tutustunut Suomen Yrittäjien sivuilla olevaan kustannustuki II käsitteleviin uutisiin etukäteen.

– Se oli mielestäni erikoista, ettei liitetiedostoja pitänyt liittää mukaan.

Kustannukset todennetaan Verohallinnolle annetuista arvonlisäveroilmoituksista. Valtiokonttori saa palkkatiedot suoraan Tulorekisteristä. Toiminimiyrittäjien yksityisnostoja ei ilmoiteta Tulorekisteriin, joten toiminimiyrittäjät voivat ilmoittaa tukikauden palkkakulunsa Valtiokonttorille hakemuksessa.

Myös yksinyrittäjät voivat hakea tukea. Yksinyrittäjän on mahdollista saada kustannustukea, jos kaikki tuen edellytykset täyttyvät.

Onko liikevaihdon vähenemistä mahdollista todentaa muulla tavoin, kuin annettuihin arvonlisäveroilmoituksiin perustuen?

Jollei yritys sovella kuukausikohtaista menettelyä arvonlisäveroilmoittamisessaan, sen tulee todentaa liikevaihto muulla tavalla. Valtiokonttorin mukaan liikevaihdon lasku todetaan lähtökohtaisesti Verohallinnolle annetuista arvonlisäveroilmoituksista. Jos yrityksen liiketoiminta on kokonaan tai osittain muuta kuin arvonlisäverollista myyntiä, yritys ilmoittaa tiedon tukikauden myynnistä ja vertailukausien myynnistä hakemuksessa.

TEM listaa tiedotteessaan toimialoja, joita kustannustuki tällä kierroksella koskee. Lista on suppeampi kuin ensimmäisellä kierroksella, mutta se ei tarkoita, etteikö tukea voisi saada.

Jos yritys ei kuulu asetuksessa määriteltyyn toimialaan, sen on perusteltava erikseen tuen tarve ja liikevaihdon lasku koronan takia. Listattujen toimialojen yritykset voivat hakea tukea ilman lisäperusteluja.

Lue lisää ja testaa kustannustukea: haekustannustukea.fi. Tutustu Valtiokonttorin puhelinpalveluun.

Muista Suomen Yrittäjien maksuttomat tietoiskut ja koulutukset kustannustukeen liittyen.

Lue lisää: Onko liikevaihto tippunut yli 30 % kesä-lokakuussa? Hae kustannustuki II – Näistä kanavista saat apua hakemuksen täyttämiseen

Kuvassa Kari Varis.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi