4.12.2018 klo 20:25
Uutinen

Näkökulma: Slushin ensimmäinen päivä jätti ristiriitaisen jälkimaun

Slush vetää edelleen väkeä, mutta jotain puuttuu, kirjoittaa toimittaja Pauli Reinikainen.

Slush on edelleen Euroopan suurimpia startup-tapahtumia, mutta tänään vaikutti siltä, että jotain puuttuu. Se näkyi jo tapahtuman aloitusseremoniassa, joka päättyi töksähtäen jättäen yleisön odottamaan jotain lisää.

Avauspuheenvuoron käyttänyt F-Securen perustaja ja Nokia-kirjan kirjoittanut Risto Siilasmaa kehotti vieraita nauttimaan tapahtumasta, tapaamaan mahdollisimman paljon ihmisiä ja pitämään hauskaa.

Käymieni keskustelujen perusteella yhä useampi todella pitää Slushia isoina bileinä, joissa tärkeintä ei ole asia vaan hauskanpito. Sellaisena tapahtumana Slush tuskin haluaa profiloitua.

Osa tapaamistani toimittajista pahoitteli, ettei tänä vuonna ollut onnistunut järjestämään kovin kiinnostavia tapaamisia. Osa kaipaa takavuosien tuotejulkistuksia, jotka nostivat Slushin kansainvälisiin otsikoihin. Puhujavalinnatkaan eivät kiinnostaneet yhtä paljon kuin aikaisemmin.

Toki on muistettava, että Slush on edelleen tärkeä tapahtuma lukuisille startupeille. Kuten varatoimitusjohtaja Alexander Pihlainen kommentoi Yrittäjäsanomille, sijoitusilmapiiri on muuttunut radikaalisti. Startupeille on tarjolla rahaa takavuosia avokätisemmin, eikä Slush ole rahoituksen etsimisen kannalta enää yhtä tärkeä tapahtuma. Painopiste siirtyy liiketoiminnan valmennukseen ja sopivien sparraajien etsimiseen. Yhä tärkeämpi merkitys on oikeiden ihmisten kontaktoinnilla ja se vaatii huolellista valmistautumista ja taustatyötä.

Slushin käytävät näyttivät tänään väljemmiltä kuin viime vuonna. Saman oli huomannut myös startupmedia CoFounderin perustaja Tarmo Virki, jolla on kokemusta Slushista ja monista muista alan tapahtumista monelta vuodelta.

– Onhan tapahtumaa uudistettu, sen näkee kun täällä liikkuu. Tilan tuntu voi tulla siitäkin, että käytävät ovat viime vuotista leveämpiä.

Virkin mielestä koko ”startup-skene” on muuttunut. Yritykset ovat ammattimaistuneet ja ”hype” on jäänyt suhteessa pienempään rooliin. Samaan aikaan Slush muuttuu vetäjiensä mukana. Tänä vuonna johdossa ovat uudet nimet. Opiskelijat ovat vuodesta toiseen loihtineet Slushista häkellyttävän kokonaisuuden.

Yksi tämän vuoden muutoksista on sivutapahtumien kasvanut määrä. Slush on hajaantunut ympäri Helsinkiä, mikä voi näkyä Messukeskuksen päätapahtuman luonteessa.

Konsulttiyritys Netprofilen perustajalle Christina Forsgårdille Slushin ensimmäinen päivä jätti ristiriitaiset tunnelmat.

– Slush onnistuu vuodesta toiseen yllättämään osallistujat myönteisesti. Osallistuminen vaatii kuitenkin yhä enemmän työtä, jotta löytää itselle merkittävät ja antoisimmat tilaisuudet ja kohtaamiset. Investoripäivässä harmipuheenaiheeksi nousi verkostoitumistyökalu, joka ei toiminut Applen puhelimissa. Verkostoitumistilaisuuden kova ydin otti ikävän osuman, Forsgård kommentoi.

Slushin perinne on ehdottomasti vaalimisen arvoinen. Se on kymmenen vuotta startupien historiaa, joka on muuttanut pysyvästi suomalaista liike-elämää. Tuskin 10 vuotta sitten kukaan olisi osannut odottaa, että Suomesta nousisi Supercellin ja Rovion kaltaisia peliteollisuuden jättejä. Ehkä nyt osaisimme odottaa, mutta kukaan meistä ei tiedä, miltä maailma näyttää kymmenen vuoden kuluttua.

Kuva: Jussi Ratilainen

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita