25.8.2020 klo 12:36
Uutinen

Nimikkoyrittäjyys vie viestiä päättäjille

Yrittäjien ja päättäjien välinen vuoropuhelu on erityisen tärkeää. Vaikka se ei toisikaan tuloksia yhdessä yössä, määrätietoinen yhteistyö on merkittävä tekijä luotaessa ehompaa maaperää yrittämisen edellytyksille.

– Näen yhteistyön päättäjien kanssa jopa velvollisuutena. Aina on helpompi kritisoida, mutta kannattaa mieluimmin ottaa itseään niskasta kiinni ja olla aktiivinen. Yhteisissä tilaisuuksissa silmät avautuvat, opimme yhdessä ja saamme myös paremman mielikuvan kokonaisuudesta sekä päättämisen vaikeudesta, kertoo rakennusalan yrittäjä Timo Sollo.

Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen Yrittäjien kansanedustajien ja nimikkoyrittäjien yhteisessä tapaamisessa 22.8. parlamentaarikot esittivät näkemyksiään yrittämisen edellytyksistä Suomessa ja keskustelivat nimikkoyrittäjien sekä yleisön kanssa. Esiin nousivat mm. yritystuet, etä- ja monipaikkatyön lisääntyminen, kotimaan matkailun kehittäminen ja toimiva terveydenhoitojärjestelmä.

Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät:
– Jos toinen korona-aalto konkretisoituu, Yrittäjät ehdottavat kustannustuelle pidempää vertailujaksoa ja lievempiä myöntämisen kriteerejä. Monipaikkatyö tulee jäädäkseen. Uhkana etätyön vakiintumisessa on se, että osa palvelualan töistä saattaa siirtyä halvempiin maihin tehtäväksi. On toki myös oma mahdollisuutemme, kun ihmiset pystyvät työskentelemään esimerkiksi vapaa-ajan asunnolta käsin.

Ville Skinnari (sd.), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri:
– Suomea ei voi tukea kaatamalla aluerahaa, vaan kehittämistä tulee hoitaa yritysvetoisesti. Pitää uskaltaa investoida. Kotimaan matkailuun ja kohteisiin kannattaa nyt panostaa. Herätään ja taistellaan, ettei meistä tule hiihtomuseo, naurahtaa Skinnari.

Sanni Grahn-Laasonen (kok.), kansanedustaja
– Kannatan paikallisen sopimisen lisäämistä työllisyyden parantamisessa. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus pitäisi toteuttaa ja ahkeruutta – eli työntekoa – pitäisi kevyemmin verottaa. Etätyön yleistyminen on suuri mahdollisuus pienemmissä kaupunkikeskuksissa, missä on sopivasti vapautta, luontoa ja hyviä palveluja. Nyt olisi kiire pohtia tontti- ja talotarjontaa Forssan alueella.

Päivi Räsänen (kd.), kansanedustaja
– Yksityinen sektori tulisi saada paremmin mukaan koronatestaukseen ja yleisen hoitovelan purkamiseen. Tällä hetkellä testaus ja jäljittäminen tuottaa liikaa viivettä ja töistä poissaoloja. Nyt olisi H-hetki kehittää palveluja suomalaisen matkailijan makuun!

Lulu Ranne (ps.), kansanedustaja
– Ostovoimaa pitäisi verotuksen kautta parantaa, jotta krooninen kestävyysvaje saataisiin tasoitettua. Ylisuurella julkisella sektorilla, kuten esimerkiksi TE-palveluissa tarvittaisiin enemmän laadullista kehittämistä henkilömäärän sijaan. Hyvä kansanterveys on paras iskuvoima kaikkia epidemioita vastaan.

Rami Laakso (ps.), kansanedustaja
Olisi hyvä, jos saisimme kunnat mukaan investoimaan laadukkaampiin koko perheelle soveltuviin matkailukohteisiin ja mahdollisuuksien mukaan tätä kautta tukemaan palvelujen hinnoittelua.

Johannes Koskinen (sd.), kansanedustaja
– Valtio on joutunut ottamaan lisävelkaa 19 miljardia euroa koronan tähden. Yritystuet ovat pääsääntöisesti onnistuneet, 90-luvun virheiltä ollaan vältytty. Terveyttä on vaalittava erityisesti ”etulinjassa” – niiden kohdalla, jotka eivät ammattinsa luonteen vuoksi pysty etätöihin.

Otsikkokuvassa, ylärivi: Mikael Pentikäinen, Ville Skinnari, Päivi Räsänen, Johannes Koskinen. Alarivissä: Rami Laakso, Timo Sollo, Lulu Ranne ja Sanni Grahn-Laasonen

Kanta-Hämeen kansanedustajat ja nimikkoyrittäjät
Tarja Filatov, Hämeenlinna – Minna Nissilä, Leppälehdon Puutarha
Sanni Grahn-Laasonen, Forssa – Janne Lintukorpi, Lintukorpi Oy
Timo Heinonen – Juha-Pekka Kärkkäinen, Kultasuklaa Oy
Johannes Koskinen, Hämeenlinna, Kimmo Vuoksio, Jouco Oy
Lulu Ranne, Hämeenlinna, Timo Sollo, Sollon Kodit ja Kiinteistöt Oy
Päivi Räsänen, Riihimäki – Markku Heikkilä, Tilitoimisto Customia Oy
Mirka Soinikoski, Hämeenlinna, Petteri Pullola, Hämeen Asennustyö Oy
Aino-Kaisa Pekonen, Riihimäki – Teemu Saarinen My Line
Aino-Kaisa Pekonen 2: Mika Arramies, Avominne päihdeklinikka

Muita kiinnostavia aiheita