18.6.2020 klo 10:24
Uutinen

Noin 5000 helsinkiläistä yksinyrittäjää saanut koronavirustilanteessa auttavan toimintatuen – Katso ohjeet tuen hakemiseen

Helsingissä yksinyrittäjien toimintatuen haku avautui 20.4.2020. Kaupungin kautta haettava 2000 euron arvoinen kertakorvaus on tarkoitettu koronovirustilanteesta yritystoimintaan aiheutuneisiin kustannuksiin. Kesäkuun puolivälin tienoilla noin 5000 yrittäjää on saanut kaupungilta tukea, eli tukea on jaettu yksinyrittäjille yhteensä noin 10 miljoonaa euroa. Haku jatkuu 30.9.2020 asti.

Yksinyrittäjien koronatuen tavoitteena on saada yritysten toiminta taloudellisesti kestävämmälle pohjalle epidemian aikana ja sen jälkeen. Haussa oleva toimintatuki on tarkoitettu vain varsinaisesta elinkeinonharjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen ja tuki on voimassa vain epidemiasta johtuvan akuutin maksuvalmiuskriisin hoitamiseksi.

– Helsingissä on paljon yksinyrittäjiä. Suuri osa heistä toimii palvelualalla, mutta moni myös luovilla aloilla ja eri asiantuntijatehtävissä. COVID-19-epidemia on erittäin voimakkaasti vaikuttanut juuri pienten palvelualan yrittäjien toimintaan. Helsinki tarvitsee epidemian jälkeenkin yksinyrittäjiä palvelemaan helsinkiläisiä ja toimimaan suurempien yritysten alihankkijana, joten on tärkeää saada tukea kaikille niille, jotka täyttävät tuen myöntämisen ehdot, toteaa elinkeino-osaston palvelupäällikkö Toivo Utso.

Kuka voi hakea yksinyrittäjätukea?

Yksinyrittäjä voi hakea tukea, jos yritystoiminnan taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet merkittävästi eli yli 30 prosenttia koronaepidemian takia 16.3.2020 jälkeen, yrittäjätuloa on edelliseltä vuodelta vähintään 20 000 euroa ja toiminta on ollut ennen koronapandemiaa kannattavaa. Tukea voi hakea yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä. Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa.

Kaupunki panostaa hakemusten nopeaan käsittelyyn

Yksinyrittäjillä on ollut poikkeusaikana suuri tarve avulle. Jo ensimmäisenä hakupäivänä tukihakemuksia saapui kaupungille parhaimmillaan yli 100 tunnissa. Hakemusten käsittelyavuksi siirtyi henkilöstöä eri puolilta kaupunkiorganisaatiota muun muassa kirjastoista, jotka olivat koronaepidemian vuoksi huhti-toukokuussa kiinni. Osa hakemustenkäsittelijöistä teki käsittelytyötä täyspäiväisesti, osa omien töidensä ohella.

Hakemisen helppous ja nopeus yllättivät hakijan iloisesti

Kaupungin tiedotteen mukaan toimintatuen hakemisen selkeys on saanut kiitosta helsinkiläisiltä yksinyrittäjiltä.

– Kahdentuhannen euron yrittäjätuen hakeminen ja päätöksen nopeus toimivat hienosti. Jätin hakemuksen tiistaina ja jo perjantaina tuli myöntävä päätös, että saan tuen. Myös hakemuksen tekeminen onnistui hienosti. Kaupungilta tuli viestiä, että pari liitettä puuttui, toimitin ne ja kun kysyin, että onko nyt kaikki, ja heti vastattiin, että kyllä on. Rahatkin olivat tilillä jo seuraavalla viikolla, vyöhyketerapiaa ja doulapalveluja tarjoavan SydänSylin Sirpa Korpiola kiittää.

Näin haet yksinyrittäjän toimintatukea

Yksinyrittäjien toimintatukea myöntää työ- ja elinkeinoministeriö ja sen jakamisesta yrityksille huolehtivat yritysten kotikaupungit. Vastaava toimintatuen hakeminen on voimassa myös muissa Suomen kunnissa, mutta tukea voi hakea vain siitä kunnasta, mihin yritys on rekisteröity.

Helsingissä yksinyrittäjien tukea voi hakea edelleen. Tukea voi hakea takautuvasti 30.9.2020 saakka, ja korvausta voi saada ajalta 16.3. – 31.8.2020.

Yksinyrittäjän toimintatukea voi Helsingissä hakea asiointi.hel.fi-palvelun kautta. Palvelusta löytyvät myös ohjeet. Asiointipalveluun pääsee osoitteesta asiointi.hel.fi/yksinyrittajantuki. Laajemmat ohjeet tuen hakuun löytyvät NewCo Helsingin sivuilta, josta löytyvät myös kuvalliset ohjeet sekä ohjeistusta muilla kielillä.

Lähde: Helsingin kaupunki
Kuva: AdobeStock

Muita kiinnostavia aiheita