Nostetaan rimaa ja päästetään yritykset kasvuun

Suomessa tarvitaan nyt konkreettisia tekoja kasvun vahvistamiseksi. Kasvua tarvitaan sekä meidän jokaisen arjen innostavuuden ja talouden vuoksi että julkisten palvelujen turvaamiseksi. Julkiset palvelut, kuten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä koulutus ja sivistys, ovat olemassa ihmisiä varten, rahan säästäminen ei niissä ole ensimmäinen tavoite. Tarvitsemme verovaroin myös parempaa teiden kunnossapitoa, uusia väyliä ja raiteita, maanpuolustusta sekä energiainvestointeja.

Yhtälö on käymässä vaikeaksi, mutta onneksi ratkaisuja löytyy.  Mitä enemmän meillä on kasvua luovia yrityksiä, sitä vähemmän julkisissa menoissa on leikkauspaineita. Olisi kiinnostavaa nähdä puolueen vaaliohjelma, jossa veroprosentit asetetaan kokonaisuutena nykytasolle tai matalammalle ja kasvutoimin pyritään nykyistä suurempiin toteutuviin verotuloihin. Tämä kun päätyisi hallitusohjelmaan, niin silloin olisimme kasvu-uralla.

Verotuksen rakenne joko kannustaa tai lannistaa yrittämistä. Yrittäjien mielestä verotus onkin tärkein vaaliteema. Yrittäjät edellyttävät kasvuun kannustavaa, ennustettavaa ja vakaata veropolitiikkaa, jotta yrittäjät ja omistajat uskaltavat investoida ja sijoittaa Suomeen. Lisäksi yrittäjävähennys toimii hyvin ja hyödyttää erityisesti pieniä yrittäjiä.

Osinkoverotus on olennainen siinä, haluaako Suomi kannustaa yrittäjäriskiin ja sijoittamaan pk-yrityksiin. Yrittäjäriskin ottajat vievät toimialoja eteenpäin ja saavat meidät kaikki nostamaan rimaa. Matka osinkoihin on yrittäjällä pitkä. Yrityksen tuloksesta maksetaan yhteisöveroa ennen osingonjakoa. Ennen jaettavaa tulosta on työllistetty ihmisiä, johdettu tilanteessa kuin tilanteessa, ostettu raaka-aineita, työllistetty kumppaniyrityksiä ja tilitetty runsaasti arvonlisäveroa sekä palkkaveroja, eläkemaksuja ja palkan muita sivukuluja. Tehty pitkää päivää.

Julkinen velka huolestuttaa yrittäjiä. Mitä korkeampi velka meillä on, sitä suurempi osa verovaroista menee velan hoitoon. Tämä on myös talouskasvulle haitallista, kun rahat valuvat velkarasituksen maksuun. Tällä hetkellä Suomi joutuu ottamaan uutta velkaa vanhan velan korkomenoihin. Kierre on katkaistava, ja se katkeaa joko kasvulla tai kurjistumisella. Kasvu on parempi tie.

Yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa tekemään kasvua. Kaikki työn tekemisen esteet pitää seuraavalla vaalikaudella harjata läpi sekä Suomessa syntyneiden että maahanmuuttajien osalta. Työ on kiinteä osa mielekästä arkea, tavat ja määrä voivat vaihdella ihmisten ja työpaikkojen välillä. Työolobarometri osoittaa vuosi vuoden jälkeen, että pienissä yrityksissä luottamuksellisuus, avoimuus ja tasapuolinen kohtelu toteutuvat parhaiten. Pienillä työpaikoilla on siis kaikki edellytykset työllistämiseen ja laadukkaaseen sopimiseen paikallisesti tiimille parhaista tekemisen tavoista.

Sanna-Mari Jyräkoski, toimitusjohtaja, Keski-Suomen Yrittäjät

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 6.3.2023.