28.3.2020 klo 18:22
Uutinen

Nyt jos koskaan kannattaa toimittaa ajantasaiset tilinpäätöstiedot pika-pikaa PRH:lle – Muuten rahoitushakemusten käsittely hidastuu

Finnveralle lähetettyjen rahoitus- ja muutoshakemusten käsittelyä on hidastanut se, että lukuisten yritysten tilinpäätöstiedot puuttuvat PRH:n tietovarannosta. Jos tietoja ei ole toimitettu tai ne ovat vanhoja, se hidastaa hakemusten käsittelyä.

Rahoittajat, kuten pankit ja Finnvera hyödyntävät Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tietoja. Suomen Asiakastieto, Bisnode ja muut luottoluokittajat ostavat tilinpäätöstietoja PRH:ltä ja hyödyntävät niitä rating-tiedoissa.

Pk-liiketoiminnan tilinpäätösanalyyseistä Finnverassa vastaava kehityspäällikkö Merja Hautaniemi kertoo heidän törmänneen nyt hakemusrumban keskellä siihen, etteivät yritykset välttämättä ole toimittaneet edes vanhempia tilinpäätöksiään PRH:lle.

Normaaliolosuhteissa hakemuksen mukana tulevat tilinpäätöstiedot käsitellään käsin, mutta nyt poikkeustilanteessa Finnvera hyödyntää omassa prosessissaan robotiikkaa.

– Kun tiedot on toimitettu PRH:lle, robotti pystyy käsittelemään tilinpäätöksiä prosessin osana nopeasti, mikä edesauttaa hakemusten käsittelyä.

– Yrittäjät voivat siis itse jouduttaa hakemustensa käsittelyä pankeissa ja Finnveralla laittamalla tilinpäätökset pikimmiten PRH:lle, mistä ne soljuvat nopeasti järjestelmiin, Hautaniemi korostaa.

Jos yritys ei toimita tilinpäätöstietoja PRH:een, saattaa sen rating-luokka olla todellista huonompi tietojen puuttumisen vuoksi.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi