1.9.2020 klo 13:20
Uutinen

Nyt vietetään yrittäjyyskasvatuksen ja työelämän teemaviikkoa

Yrittäjyys ja työelämä ovat näkyvästi esillä päiväkodeissa, kouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa sekä korkeakouluissa, kun Pirkanmaalla vietetään Yrittäjyyskasvatuksen ja työelämän teemaviikkoa 31.8.–4.9.2020.

Yrittäjyyskasvatuksen ja työelämän teemaviikko järjestetään Pirkanmaalla nyt toista kertaa. Teemaviikon suojelijana on Tampereen pormestari Lauri Lyly.

– Työ ja yrittäjyys ovat arjen perusta, jonka varaan muu rakentuu. Yrittäjyyden ja talouden ymmärrystä on hyvä kartuttaa osana kasvamista. Se avaa näkemään, miten yhteiskunta toimii ja kuinka yhteinen arki on yhteistyömme varassa, kiteyttää Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Koronatilanteen vuoksi teemaviikko järjestetään tänä syksynä turvallisesti etäyhteyksin ja aiottua rajoitetumpana tapahtumana. Korona-tilanteen vuoksi teemaviikon ohjelmaa on karsittu ja liikkumista tutustumiskohteisiin rajoitettu.

Miltä näyttää tulevaisuuden yrittäjäjärjestö, kun nuorten ideat päästetään irti?

Osana yrittäjyyskasvatuksen teemaviikkoa Nuori Yrittäjyys ry ja Pirkanmaan Yrittäjät järjestävät yhdessä pirkanmaalaisten oppilaitosten kanssa toisen asteen opiskelijoille suunnatun Innovaatioleirin, joka sekin toteutetaan tänä vuonna etäyhteyksin.

– Innovaatioleirillä neljän opiskelijan muodostamat tiimit ideoivat oman näköisensä yrittäjäjärjestön. Työt esitellään tuomaristolle, joka valitsee joukosta viisi finalistia. Finalistit pääsevät pitchaamaan omat ideansa aluejärjestön ja paikallisyhdistysten luottamushenkilöille perjantaina 4.9. Voittaja valitaan äänestyksellä. Kilpailu on herättänyt runsaasti kiinnostusta ja kaikkiaan 32 tiimiä on ilmoittautunut mukaan. En malta odottaa, millaisia ajatuksia nuorilla on tulevaisuuden yrittäjäjärjestöstä, hehkuttaa kilpailua Pirkanmaan Yrittäjissä koordinoiva järjestösihteeri Tanja Seppälä.

Viime vuoden teemaviikon päätteeksi Pirkanmaan Yrittäjät palkitsi Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjan Pirkanmaan Yrittäjyyskasvatusteko 2019 -palkinnolla. Palkinto jaettiin valtakunnallisessa Yrittäjän päivän pääjuhlassa Tampereella. Tänä vuonna kilpailu jäi väliin koulujen siirryttyä etäopetukseen keväällä.

Etävierailuja, yrittäjyysopintoja ja keinoja omaan työllistymiseen

Varhaiskasvatuksessa päiväkodeille on tehty teemaviikkoa varten yhteinen teemajuliste. Kirjasto on koonnut teemaan sopivan kirjalistan varhaiskasvatuksen käyttöön. Teemaviikolla hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan Nuori Yrittäjyys ry:n sivustolla olevia varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen liittyviä materiaaleja. Tavoitteena on, että teemaviikolla jokainen lapsiryhmä toteuttaisi ainakin yhden teemaviikkoon annetun tehtävän.

Perusopetuksessa oppilaille tarjotaan etävierailuja yrityksiin, yrittäjyysopintoihin, vanhempien työpaikkoihin ja työelämään. Etävierailut tapahtuvat Teams-yhteyksin opettajan johdolla omissa luokissa. Lisäksi Tampere Business Race -kilpailu 9. -luokkalaisille järjestetään etänä. Oppilaat osallistuvat etäyhteyksillä joukkueina omilta kouluiltaan 2.9.2020 pidettävään kilpailuun, jossa ratkotaan Internetistä löytyviä tehtäviä.

Toisella asteella tarjotaan etävierailuja, jotka liittyvät esimerkiksi nuoren itsensä työllistämiseen tai kevytyrittäjyyteen. Ylöjärven lukiolla Jalo NY (kuvassa Uskalla yrittää -kilpailun semifinaalissa Tampereella) ja Nuori Yrittäjyys ry esittäytyvät. Jalo NY kertoo matkastaan Suomen parhaaksi NY-yritykseksi sekä kokemuksesta osallistua yrittäjyyskasvatuksen EM-kilpailuihin. Lisäksi tutustutaan muiden NY-alumnien tarinoihin omista kokemuksistaan. Tredussa järjestetään muun muassa Leijonan luola Sammonkatu -paneeli.

Korkea-aste tarjoaa muun muassa asiantuntemusta teemaviikon ohjelmiin. Esimerkiksi Proakatemian opiskelijat ja yrittäjät etävierailevat oppilaitoksissa teemaviikon aikana.

—-

Teemaviikkoa on ollut kehittämässä ja toteuttamassa lukuisa joukko eri toimijoita: 4H ry, Aamulehti, Business Tampere, Nuori yrittäjyys ry, Pirkanmaan Yrittäjät, Tampereen kauppakamari, Tampereen kaupungin kasvatus ja opetuspalvelut (mm. Mediakoulu), Tampereen kaupungin lukiokoulutus, Tampereen kaupungin nuorisotoimi, Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemia sekä Y-kampus, Tampereen yliopisto, TAT ry, Teknologiateollisuus ry, Tribe Tampere sekä Ylöjärven lukion yrittäjyyslinja.