27.9.2018 klo 19:18
Uutinen

Obama valoi uskoa: tulevaisuuden johtajat ratkaisevat ilmastonmuutoksen ja eriarvoisuuden

Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama valoi uskoa tulevaan puhuessaan Nordic Business Forumissa torstaina. Tulevaisuus on nuorissa johtajissa ja yrittäjissä, joilla on kykyä ja energiaa ratkaista ilmastonmuutoksen ja eriarvoisuuden kaltaiset maailman ongelmat.

– Haluan kaikkien lähtevän täältä optimistisina. John F. Kennedy sanoi, että ei ole ongelmaa, jota ei voisi ratkaista, koska olemme itse luoneet ne ongelmat. Hyvä uutinen on, että maailmassa on enemmän hyvää kuin pahaa, Barack Obama rohkaisi.

Keskustelussa Niklas Zennströmin kanssa käytiin läpi isoja maailmanlaajuisia ongelmia, kuten ilmastonmuutosta, merien tilannetta, demokratian puuttumista ja eriarvoisuutta. Obama on yksi maailman vaikutusvaltaisimpia henkilöitä, ja hän haluaa nostaa esiin tärkeäksi kokemiaan asioita. Hän vaikuttaa asioihin myös perustamansa Obama Foundationin avulla.

– Järjestössä koulutamme seuraavan sukupolven johtajia. Haluan, että he oppivat ja vievät oppinsa sinne mistä tulevat.

Presidentin mukaan nuorilla johtajilla ja yrittäjillä on energiaa ja positiivisuutta, joita tarvitaan muutokseen. Hän mainitsi esimerkit Tunisiasta, Etelä-Afrikasta ja Kap Verdeltä.

– He uskovat innovaatioihin ja hyödyntävät teknologiaa. Heillä ei ole rajoja ja he vaistomaisesti uskovat, että voivat muuttaa maailmaa.

Obama totesi, että presidenttinä hänellä oli valtaa, mutta muutos on hidasta.

– Presidentti on kuin valtamerikapteeni. Paljon porukkaa mukana, mutta kurssi kääntyy vain vähän.

Ihmisen kokoisia ratkaisuja ja yhteisiä sääntöjä

Obama korosti valtioiden, poliittisten päättäjien ja yritysjohtajien yhteistyön tärkeyttä.

– Täytyy tehdä paikallisia, ihmisen kokoisia ratkaisuja. Mutta on oltava myös maailmanlaajuisia sääntöjä, jotka koskevat esimerkiksi ihmisoikeuksia, demokratiaa ja sananvapautta. Nämä tulisi kaikkien maiden ymmärtää.

Obama viittasi Puolan ja Unkarin sananvapauden rajoittamiseen. Kotimaansa nykyistä politiikkaa hän piikitteli epäsuorasti.

– Jossakin rakennetaan muurejaj a pelätään teknologiaa.

Ympäristöongelmiin keskustelijat viittasivat useasti.

– Valtameri on myös iso ongelma. Suomi, Ruotsi ja Norja tekevät sen hyväksi töitä, mutta ei auta, jos USA, Venäjä ja Kiina tekevät mitä haluavat.

Suomesta Obama sanoi arvostavansa erityisesti tasa-arvoista, varallisuudesta riippumatonta mahdollisuutta koulutukseen. Tyttärilleen hän oli lähtiessään kertonut Suomen olevan maailman onnellisin maa – ja hyvä jääkiekossa.

Puheessaan Obama kiitteli vuolaasti vaimoaan Michelleä, joka on antanut vahvan naisen roolimallin tyttärilleen. Parisuhde on opettanut asioita, joita tarvitaan muiden ihmisten kanssa.

– Hän on tasa-arvoinen puoliso, jonka kanssa on työskennelty yhdessä, tehty kompromisseja ja joka on antanut palautetta. Tyttäreni ovat myös ihastuttavia, ja olen hyvä isä.

Nuorille miehille hän antoikin neuvon, että lasten kasvattaminen on tärkein ja isoin projekti.

Helsingin Messukeskuksen seminaarisalin 7500 istumapaikkaa olivat täynnä Obaman noustessa lavalle vain viitisen minuuttia ilmoitettua myöhemmin.

Oslosta samanlaisesta bisnestapahtumasta puhumaan saapunut Obama vietti Helsingissä kaiken kaikkiaan vain muutaman tunnin. Hänet kuljetettiin poliisin ohjaamassa saattueessa lentokentältä Messukeskukseen ja esiintymisen jälkeen takaisin. Yleisö sai poistua seminaaritilasta vasta sen jälkeen, kun juontaja Pep Rosenfeld antoi luvan: Elvis has left the building.

Ykköspuhujalta odotettiin kannanottoja

Kehitysjohtaja Pauliina Luhtanen ja operatiivinen johtaja Jussi Siltanen Reaktorista Helsingistä odottivat Obaman esiintymistä enemmän kuin innostuneina.

– Onhan hän maailman ykköspuhujia. On oikeasti siistiä nähdä hänet, Siltanen sanoi.

– Hänessä on karismaa ja hänen kannanotoillaan on merkitystä, Luhtanen lisäsi.

Etukäteen ei ohjelmassa annettu viitteitä keskustelun aiheista, mutta Luhtanen ja Siltanen toivoivat Obaman ottavan kantaa Yhdysvaltojen poliittiseen tilanteeseen.

– Toivottavasti hän ottaa kantaa ja antaa ehdotuksia myös maailman ongelmien ratkaisemiseksi, Siltanen mainitsi.

Luhtanen toivoi Obaman nostavan esiin myös demokratian ja tasa-arvon aiheita, ovathan ne länsimaille tärkeitä.

– Suomi-viittauksiakin varmasti kuullaan, ehkä jäänmurtajana ja tunteisiin vetoavasti, Luhtanen ennusti.

Seinäjokelaisen BSTR-markkinointitoimiston kolmikko oli tyytyväinen Nordic Business Forumin antiin.

– Ohjelma on ollut todella hyvä ja tasainen, totesi toimitusjohtaja Tero Luoma.

Presidentti Obamalta he odottivat tärkeitä linjanvetoja maailman asioihin.

– Hän on humaani, ajatteleva ihminen. Maailman johtajien on tärkeätä antaa äänensävy monille keskusteluille, arvioi asiakkuusjohtaja Mari Dawe.

– Toivon näkemystä siitä, miten hän näkee maailman tilanteen tänä päivänä, lisäsi asiakkuusjohtaja Anniina Walsh.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Lehtikuva