28.9.2021 klo 17:37
Uutinen

-Oikean hetken tullessa myyjä näkee toimintansa jatkuvuuden ja ostaja kokee investoinnin tulevaan elinvoimaisena kasvualustana: Lapin Yritysmyyntitapahtuma kokoaa yhteen yrittäjyydestä haaveilevat sekä yrityksen myyjät

Tänään kaksi Lapin Yritysmyyntitapahtumaan osallistuvaa panelistia kertoo, millä tavoin he auttavat omistajanvaihdostilanteissa.

Maksuton ja kaikille avoin Lapin Yritysmyyntitapahtuma pidetään virtuaalisesti 14.10. torstaina. Tapahtumapäivän aikana yrityksen ostamisesta kiinnostuneet henkilöt pääsevät erillisen verkkoalustan kautta olemaan yhteydessä yritykseen, jonka mahdollisesta ostamisesta he tahtovat kuulla lisää. Sama tapahtuu myös toisinpäin; yritystä myyvät yrittäjät pääsevät keskustelemaan suoraan yrityksestä kiinnostuneiden henkilöiden kanssa. Katso täältä ohjelma sekä kaikki myynnissä olevat yritykset ja ilmoittaudu mukaan.

Tapahtuman puhujana nähdään suomalainen yrittäjä, kenkäsuunnittelija Minna Parikka. Lisäksi kuulet keskustelua omistajanvaihdoksiin liittyen vierailevilta panelisteilta.

Tänään kysyimme yritysmyyntitapahtumaan osallistuvilta panelisteilta, Finnveran Pohjois-Suomen aluepäällikkö Risto Koskiniemeltä sekä Elisan yritysmyyjä Kirsi-Maria Moilaselta, näkemyksiä omistajanvaihdoksiin liittyen.

-Vuonna 2020 olimme mukana 770 omistusjärjestelyssä ja myönsimme niissä rahoitusta 141 miljoonaa euroa, kertoo Finnveran Pohjois-Suomen aluepäällikkö Risto Koskiniemi.

Tätä kysyimme ja näin vastattiin:

Millä tavoin autatte omistajanvaihdoksiin liittyen?

Koskiniemi, Finnvera:

”Omistajavaihdokset ovat keskeisessä osassa Finnveran strategiaa. Pyrimme auttamaan omistusvaihdoksiin liittyvissä rahoitusasioissa monin eri tavoin yhdessä pankkien kanssa. Vuonna 2020 olimme mukana 770 omistusjärjestelyssä ja myönsimme niissä rahoitusta 141 miljoonaa euroa.”

Moilanen, Elisa:

”Annan mielelläni apua omistajanvaihdoksiin sekä ohjeita siihen, miten tulee toimia. Teen omistajanvaihdon yhteydessä kartoituksen siitä, mitä uusi yrittäjä voisi tarvita siirtyvien sopimusten lisäksi.

Helpointa on yleensä se, että vanha omistaja ilmoittaa minulle mitkä liittymät tai sopimukset he haluavat sulkea, mitkä siirtää omaan käyttöön ja mitkä luovutetaan uudelle omistajalle. Uudelta omistajalta tarvitaan yrityksen tietojen lisäksi yhteyshenkilön tiedot sekä laskutustiedot. Osa sopimuksista on siirrettävissä uudelle omistajalle, mutta osaa ei voi siirtää vaan ne otetaan uudelle omistajalle tarvittaessa uutena. Käyn toki nämä kaikki läpi asiakkaan kanssa.”

Mitä uuden yrittäjän tai yrityksestä luopuvan on tärkeää huomioida?

Koskiniemi, Finnvera:

”Yritystoiminnan jatkuminen ja uudistuminen on yhteiskunnan ja talouskasvun kannalta tärkeää. Vuosittain tuhannet yritykset tulevat elinkaaressaan vaiheeseen, jossa omistajanvaihdos on ajankohtainen. Omistajanvaihdoksia jää kuitenkin toteutumatta tuhansia ja suurimpana syynä on ettei ostajan ja myyjän näkemys liiketoiminnan arvosta kohtaa.”

Moilanen, Elisa:

”Yritys, jolla on ajanmukaiset yhteydet ja liiketoimintasovellukset, on myös ostajien kannalta houkutteleva. Tässä taustalla on useita (myös Elisan ja Suomen Yrittäjien tekemiä) tutkimuksia, joissa on todettu olevan yhteys digitaalisten ratkaisujen hyödyntämisen ja yrityksen menestymisen välillä. Täällä on yksi esimerkki niistä.”

Terveisiä lappilaisille yrittäjille?

Koskiniemi, Finnvera:

”Jokainen yritys on ainutkertainen, ja todellisen arvon tunnistaminen ja yrityksen myyntikuntoisena pitäminen tuo liiketoimintaan elinvoimaa ja tavoitteellisuutta. Oikean hetken tullessa myyjä näkee toimintansa jatkuvuuden ja ostajalle investointi tulevaan tarjoaa elinvoimaisen kasvualustan.

Yhdessä voimme mahdollistaa kannattavien liiketoimintojen jatkamista tulevaisuudessakin. Muutosprosessit kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.”

Moilanen, Elisa:

”Haluan toivottaa kaikille lappilaisille yrityksille ja yrittäjille hyvää syksyn jatkoa. Toivon koronatilanteen helpottuessa oikein paljon menestystä kaikille ja varsinkin matkailualalle paljon onnistumisia tulevaan talvisesonkiin.”

Haaveiletko yrittämisestä Lapissa?

Katso täältä kaikki Lapin yritysmyyntitapahtumaan osallistuvat myynnissä olevat yritykset. Jos löydät niistä sinua kiinnstavan, pääset keskustelemaan yrityksen myyjän kanssa 14.10. torstaina virtuaalisesti, maksuttomasti ja täysin matalalla kynnyksellä.

Jos mikään näistä yrityksistä ei tunnu juuri sinun jutultasi, tule silti virtuaalialustalle kuuntelemaan asiaa omistajanvaihdoksiin liittyen.