13.3.2020 klo 14:03
Uutinen

Oppirahat aiemmin maksanut rovaniemeläisyrittäjä tehnyt koronabudjetin – ”Liike pidetään auki niin kauan, kuin se on järkevää”

Koronavirus on leikannut monien pienyrittäjien myyntiä, kun asiakkaita on kaikonnut. Rovaniemeläisyrittäjä laati viime viikonloppuna koronabudjetin ja aikoo supistaa aukioloaikoja, jos asiakasmäärät pysyvät alhaisina. Huittislainen yrittäjä on ahdistunut koronan vaikutuksista liiketoimintaan.

Valley Shopin yrittäjä Riina Hyöky Rovaniemeltä on taloushuolista huolimatta toiminut määrätietoisesti ja eilen hän haki erääntyneiden verojen maksujärjestelyä osakeyhtiölleen. Näin hän ja yhtiökumppani saivat arvonlisäveron jaksottamisen avulla rahaa lainanmaksuun ja vuokriin.

– Meille olisi tullut isot arvonlisäverot talven ajalta maksuun. Olemme myös pienentäneet omia palkkojamme, emmekä tee tällä hetkellä tavarahankintoja, Valley Shopin Hyöky kertoo.

Hyöky on monen muun naisyrittäjän tavoin jakanut huoliaan koronan vaikutuksiin liittyen Naisyrittäjien Facebook-sivuilla.

– Liike pidetään auki niin kauan, kuin se on järkevää. Asiakasmäärässä on nähtävissä jo romahdus. Meillä on käsihygienia kunniassa ja puhdistamme pinnat useasti päivän aikana, myös maksupäätteen.

Napapiirillä sijaitsevan liikkeen asiakkaista 80 prosenttia on ulkomaan matkailijoita. Tällä viikolla asiakasvirrat ovat tippuneet 60-70 prosenttia viime viikkoon verrattuna. Viime viikolla asiakkaita vielä riitti. Onneksi kuluneen talven myynti oli hyvä.

– Normaalisti Napapiirillä ja meillä on näin hiljaista toukokuussa. Meillä sesonki alkaa olla loppupuolella, ja olemme saaneet puskuria kerättyä hiljaisempaa aikaa varten. Meillä ei ole akuuttia hätää, Hyöky kertoo.

Emo-franchisingyritys meni konkurssiin: ”Maksamme oppirahoja siltä ajalta edelleen”

Riina Hyöky on kokenut yrittäjän syväsukelluksen vuonna 2018, kun hän oli yhtiökumppaninsa, Outi Askan, kanssa Mumin Kaffe -franchisingyrittäjinä.

– Kahvilatoiminta piti ajaa nopeasti alas, kun pääyhtiö ajautui talousvaikeuksiin. Kuulimme vuokraisännältä, että liiketilamme vuokrasopimus on purettu, ja jäimme tyhjän päälle. Ehkä se on syy, miksi olemme tarkkoja budjetista, ja olemme varautuneet pahanpäivän varalle.

Valley Shopilla on käytössään kassavirtalaskelmat ja viime viikonloppuna Hyöky teki koronabudjetin.

– Jos kaikki menee huonosti, niin olemme siihen varautuneet, ja laskeneet ennusteen tosi pitkälle. Tavaran saatavuudessa ei ole vielä näkynyt ongelmia.

Myynti tippunut radikaalisti, koronan kesto huolettaa Huittisissa

Tilauskakkuja ja pienimuotoisesti catering-palveluja tarjoavan Piparminttutaivaan Anna Kankare on ahdistunut koronan vaikutuksista liiketoimintaan. Hän tekee töitä työtilassaan Huittisissa.

– Koitan pohtia sitä, miten voin varautua. Olen miettinyt, pitäisikö ottaa laskuttajiin yhteyttä ja pyytää lykkäystä. Myynti on tässä kuussa tippunut tosi radikaalisti, ainakin puolella. Hiljaista on ollut jo kuukauden. Helmikuu on normaalistikin hiljaisempi, mutta nyt huomasi, että se vaan jatkuu.

Hän toivoo, etteivät ihmiset täysin jäisi kotiin omiin oloihinsa, ja peruuttaisi kaikkia pienimuotoisia syntymäpäiväjuhlia ja muita kekkereitä.

– Minulle on tullut paljon peruutuksia tilauksiin. Teen paljon tarjoiluja syntymäpäiville. Ymmärrän, miksi ihmiset eivät halua kokoontua, mutta itse ja moni muu pienyrittäjä joutuu tässä vähän pulaan, Anna Kankare pohtii.

Huittisissa on toukokuussa isoja tapahtumia. Kankaretta huolettaa, jos ne kaikki perutaan.

– Toukokuinen Hullu Yö-tapahtuma, jolloin kaupat ovat kello 22 asti auki, on yleensä kauppiaille parhaita kauppapäiviä. Jos meinataan kaikki tilaisuudet peruuttaa, niin koko kylällä on ongelmia.

Kerroimme aiemmin, että Yrittäjä ehtii vielä vaikuttamaan tartuntatautipäivärahansa suuruuteen, jos on pelko joutua karanteeniin koronan vuoksi.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi