11.3.2020 klo 14:28
Uutinen

Vielä ehdit nostaa YEL:iä, jos on pelko koronakaranteeniin joutumisesta

Yrittäjä ehtii vielä vaikuttamaan tartuntatautipäivärahansa suuruuteen, jos on pelko joutua karanteeniin koronan vuoksi. Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa myös yrittäjälle, jos hänet on määrätty karanteeniin.

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun yrittäjä tai työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Yrittäjillä päiväraha määräytyy maksetun YEL:lin tai MYEL:lin mukaan.

– Tartuntatautipäiväraha määräytyy karanteenin alkamishetkellä olevan YEL-työtulon mukaan. Jos yrittäjä sairastuu itse, silloin hänelle maksetaan sairauspäivärahaa, joka määräytyy edeltävän 12 kuukauden perusteella, kertoo Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén.

Itse ei itseään voi asettaa karanteeniin, vaan karanteeniin voi määrätä viranomainen tartuntatautilain perusteella, käytännössä sairaanhoitopiirin vastuutaho.

– Omatoimisten, ennalta ehkäisevien toimien varalta ei korvauksia tule mistään, Hellstén muistuttaa.

Sairastuessa omavastuu vain yhden päivän

Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, ja se on täysi korvaus ansionmenetyksestä. Yrittäjät ovat usein määrittäneet YEL-työtulon todellisia tuloja pienemmäksi.

– Työntekijä saa päivärahan käytännössä sen suuruisena, kuin hänelle olisi maksettu palkkaa kyseiseltä ajalta. Yrittäjälle ansionmenetys korvataan 100-prosenttisesti YEL-työtulon suuruisena.

Hellstén toteaa, että vielä ehtii YEL:liä nostaa, jos pelkää joutuvansa karanteeniin. Näin voi saada isompaa korvausta, sillä usein yrittäjät ovat määrittäneet YEL-työtulon liian pieneksi.

Yrittäjän omavastuuaika sairauspäivärahassa on vain yksi päivä, toisesta päivästä lukien voi saada sairauspäivärahaa.

– Nyt kannattaa aika herkästi jäädä etätöihin flunssaoireiden aikaan, jos se on mahdollista. Olisi hyvä miettiä oireita saadessa, että mieluummin hakeutuisi lääkärin vastaanotolle kuin toimistolle, SY:n Hellstén sanoo.

Kelan mukaan alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Lue tästä Korvaako vakuutus, jos koronavirus iskee -juttu

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi