24.8.2019 klo 17:38
Uutinen

Paikallinen sopiminen erityisen tärkeää maaseudulle

Suomen Yrittäjien toimiitusjohtaja Mikael Pentikäisen puhe Sulkavan Yrittäjien 40-vuotisjuhlassa lauantaina 24.8.

Kevään vaaleissa punnus heilahti selkeästi vasemmalle ja meillä on uusi hallitus, jota moni yrittäjä seuraa epäluulolla. Huolien taustalla on se, miten jotkut hallituspuolueet puhuivat vaalien alla yrittäjistä.

Haluan – ainakin toistaiseksi – rauhoittaa yrittäjien pelkoja. Hallitusohjelma on yrittäjien kannalta kohtalaisen hyvä. Saimme torjuttua monia ehdotuksia, jotka olisivat heikentäneet yrittäjyyden edellytyksiä. Saimme läpi kiitettävän paljon kirjauksia, jotka ovat yrittäjien kannalta myönteisiä. Hallitusta ei pidä tuomita sen pohjan vaan sen politiikan perusteella. Nyt on näyttöjen aika, ei tuomion päivä.

Hallituksen roolia korostaa heikentyvä talous. Maailmantalouden vastatuuli ei voi olla vaikuttamatta myös Suomeen. Siksi hallituksen pitää arvioida ratkaisujaan vahvasti yrittäjyyden kautta. Pitää muistaa, että hyvä politiikka rohkaisee yrittäjiä kasvuun, investointeihin ja työllistämään, mutta huono politiikka vähentää intoa kasvaa, investoida ja luoda työpaikkoja, ja joissakin tapauksissa saa lopettamaan tai jopa lähtemään maasta.

Oma tärkeä roolinsa on työmarkkinajärjestöille, jotka näinä päivinä käynnistelevät neuvotteluja uusista työehtosopimuksista. Yrittäjäjärjestö ei ole osapuoli työehtosopimusneuvotteluissa emmekä me sellaiseksi halua. Työehtosopimusten tekeminen kuuluu työntekijä- ja työnantajaliitoille. Me haluamme kuitenkin järjestelmän, jossa jokaisessa yrityksessä on mahdollisuus – jos siellä yhdessä yrittäjä ja työntekijät haluavat – sopia myös työehtosopimuksesta poiketen. Haluamme tilaa paikalliseen sopimiseen.

Paikallinen sopiminen ei ole itseisarvo vaan työkalu. Jokaisella yrityksellä ja sen jokaisella työntekijällä pitää olla mahdollisuus menestyä kovassa kilpailussa. On suuri harhaluulo kuvitella, että työpaikkojen tarpeet tiedetään paremmin Helsingin liitoissa kuin työpaikoilla.

Erityisen tärkeää paikallinen sopiminen on Suomen maakunnille ja maaseudulle. Täällä tarvitaan kaikki ne mahdollisuudet, joilla voidaan turvata yritysten kilpailukyky ja työpaikat. Siksi on kohtuutonta, jos pienet yritykset eri puolilla maata eivät voi yhdessä oman porukkansa sopia pelisääntöjä, joilla yrityksiä kehitetään ja työpaikkoja turvataan.