25.6.2020 klo 15:44
Uutinen

Pellon kunnan yrittäjät huolissaan lähellä riehuvasta koronaepidemiasta: ”Kaikki ihmettelevät Ruotsin tilannetta”

Ruotsin rajalla sijaitsevassa Pellon kunnassa koronavirus on lähellä. Vielä se ei ole rantautunut rajan toiselle puolelle.

Ruotsin Norrbottenin alueen huolestuttava koronatilanne on saanut Pellon kunnan yrittäjät mietteliäiksi. Yksi pahimmista koronapesäkkeistä on lähellä Suomen rajaa Jällivaarassa. Matkaa on parisen sataa kilometriä. Sitä lähempänäkin on havaittu merkittävästi koronatapauksia.

– Tietenkin tilannetta seuraa huolestuneena kun se on aivan lähellä, kivenheiton päässä. Olemme varovaisia ja raja on hyvin vartioitu. Tulli ja rajavartijat huolehtivat, Kauppakeskus Vihreä Pysäkissä kahvilaravintola Grannia pyörittävä Asta Keränen kertoo. Hän on ollut yrittäjänä parisenkymmentä vuotta.

Suomalaisilla on oikeus liikkua rajan yli mutta moni välttelee sitä viimeiseen asti. Monen pellolaisen työpaikka on rajan toisella puolella.

– Ihmisillä on sukulaisia, ystäviä ja tuttavia molemmin puolin rajaa. Hyvin varovaisia ollaan kanssakäymisessä. kun tiedetään miten herkästi tauti leviää.

Keräsen yritys on kärsinyt Ruotsin rajan sulkemisesta.

– Ruotsalaisia kävi ennen joka päivä. Tavallaan olen todella pettynyt, kun ruotsalaisia ei voi päästää rajan tänne puolelle. Asiaan on vaikea ottaa kantaa, aikaisemmin keväällä olisin avannut rajat mutta nyt pitää olla varovainen. Tämänhetkisen tiedon perusteella rajoja ei tarvitsisi avata. Se on ikävää, koska olemme täällä niin käsi kädessä Ruotsin kanssa.

Pientä lohtua on tullut norjalaisista, jotka ovat jälleen alkaneet matkustaa Suomen puolelle.

”Yleiskuva on, ettei ruotsalaisia haluta”

Hotelli Pellonhovin toiminnasta vastaava Helena Ollila on samoilla linjoilla Keräsen kanssa, vaikka myös hän on menettänyt paljon asiakkaita kun ruotsalaisia ei ole liikkeellä.

– Hyvin huolestuttavaa, mutta itse pidän siitä, että raja on nyt kiinni. Yleiskuva on se, että ruotsalaisia ei haluta nyt tänne. Kun turisteja alkaa liikkumaan, tartuntariski nousee Suomen puolella.

Ollilan mukaan Pellossa yleinen puheenaihe on se, miten huonosti asiat on Ruotsin puolella hoidettu.

– Kaikki ihmettelevät Ruotsin tilannetta. Suomessahan tilanne on erittäin hyvä. Pellossa ei ole ollut yhtäkään koronatapausta.

”Tietysti pelottaa”

Pellon yrittäjien puheenjohtaja, ravintola- ja majoitustoimintaa kunnassa pyörittävä Päivi Heikkala on kiireinen, sillä kalastuskausi on tuonut Tornionjoelle paljon kalastajia.

Hän ei ole nähnyt pellolaisissa asiakkaissa paniikin merkkejä länsinaapurin koronaepidemian takia.

– Pellolaisia käy jonkin verran Jällivaarassa töissä, mutta he noudattavat turvallisuusmääräyksiä eivätkä käy esimerkiksi kaupungilla vaan ovat omissa oloissaan. Tietysti pelottaa, jos tauti tulee sieltä tänne.

Heikkalan mukaan ainakin yksi Pellossa toimiva suomalainen yrittäjä asuu Ruotsin puolella ja käy sieltä töissä Pellossa.

– Kaikesta huolimatta täällä vietetään normaalia kiireistä elämää.

Keskiviikkona Ruotsissa todettiin 343 uutta koronavirustapausta. Taudin aiheuttamia kuolemia kirjattiin 48.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi